DAVOR PONGRACIC Cropix
DVOBOJ U KRANJČEVIĆEVOJ

VIDEO: Džoker s klupe odveo Lokose do slavlja u borbi za Europu, Šibenik u sve težoj situaciji za ostanak

Momčad Silvija Čabraje stigla je do punog plijena u završetku utakmice u Kranjčevićevoj ulici
Piše: HinaObjavljeno: 21. travanj 2023. 17:14

LOKOMOTIVA - ŠIBENIK 1:0 (Tuci 80.)

LOKOMOTIVA: Čavlina - Cipetić (od 69. Vranjković), Mersinaj (od 78. De Haas), Kalaica?, Milićević - Bubanja, Smakaj - Aliyu (od 78. Šotiček), Kačavenda, Goričan (od 62. Tuci) - Kulenović

ŠIBENIK: Rogić - Kvržić, Perić, Đorić (od 83. Knežević), Mina (od 70. Matić) - Soldo, Čanađija - Dolček (od 69. Čop), Hiroš? (od 69. Pozo), Arai - Špeljak (od 79. Radonjić)


GOL TUCIJA POGLEDAJTE OVDJE


Nogometaši Lokomotive u prvoj su utakmici 30. kola HNL-a kao domaćini na stadionu u Kranjčevićevoj ulici svladali Šibenik sa 1:0 (0:0).

Jedini gol na utakmici postigao je Indrit Tuci (80.).

Lokomotiva je tijekom čitavog susreta bila aktivniji suparnik no nije uspijevala stvoriti veliki broj prilika. Štoviše, u prvom poluvremenu jedinu prijetnju predstavljao je udarac Kačavende s više od 20 metara koji je završio u bloku Araija, promijenio smjer, uhvatio Rogića na krivoj nozi, ali lopta je prošla pored vratnice.

U drugom poluvremenu prvi je zaprijetio Šibenik, u 58. minuti Špeljak je odlično primio loptu u kaznenom prostoru domaćih, pričekao suigrače koji su potom zakompicirali akcijupa kad je lopta ponovno stigla do njega Špeljak je uputio odličan udarac sa 15-ak metara no Čavlina je bravurozno izbio loptu koja je išla pod samu gredu.

A onda je na scenu stupio Tuci, napadač Lokomotive koji je ušao s klupe. On je u 73. minuti promašio vrata iako je bio neometan na tri metra od gola, njegov pokušaj glavom u padu u toj je situaciji pogodio vanjski dio mreže.

No u 80. minuti Tuci je ponovno pucao glavom u padu, ovoga puta sa šest metara i svladao je Rogića. Prethodno je Milićević uputio centaršut s lijeve strane kojega je Šotiček preskočio i tako zbunio gostujuću obranu.

Ovom pobjedom Lokomotiva je skočila na šesto mjesto sa 37 bodova, koliko imaju i sedma Istra 1961 te osmi Slaven Belupo, dok je Šibenik i dalje deveti sa 24 boda, jednim više od posljednje Gorice.

Na vrhu je Dinamo sa 66 bodova, 12 manje ima drugi Hajduk.


Kraj utakmice! - Lokomotiva je slavila protiv Šibenika 1:0, a čovjek odluke bio je Indrit Tuci koji je glavom zatresao mrežu u 80. minuti. Šibenčani tako imaju samo bod viška u odnosu na Goricu, koja u nedjelju s pozitivnim rezultatom protiv Rijeke može skočiti na deveto mjesto. S druge strane, Lokosi su upisala važna tri boda u borbi za Europu, i barem privremeno skočili na šesto mjesto.

90. - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade. Šibenik ima sve manje vremena za bodovni učinak u Zagrebu.

80. - GOOOOL! Lokomotiva vodi 1:0! Tuci je strijelac! Milićević je uputio ubačaj s lijeve strane, a napadač Lokosa spretno je glavom dočekao njegovu loptu i zakucao ju u mrežu za vodstvo. Tuci je u igru ušao prije 18 minuta.

77. - Mersinaj napušta igru nakon problema s ozljedom, a umjesto njega ušao je De Haas. Također, iz igre je izašao Aliyu, a ušao je Šotiček. Kod Šibenika u igru je ušao Radonjić, a na klupu seli Špeljak, koji je imao i najbolju priliku za goste.

73. - Velika prilika za Lokomotivu. Nakon kornera, Kulenović je prebacio glavom loptu na drugu vratnicu, a Tuci glavom puca pored vrata, iako se nalazio u neposrednoj blizini vrata i bio je potpuno neometan.

72. - Bubanja je tukao s 20-ak metara, a Rogić njegov udarac šalje u korner.

69. - U igru je ušao Vranjković umjesto Cipetića, dok su kod Šibenika u igru ušli Pozo, Matić i Čop, a izašli su Dolček, Hiroš i Mina. Ranije je u igru kod Lokomotive ušao i Tuci umjesto Goričana.

66. - Nakon izglednih situacija s obje strane, utakmica se ponovno primirila.

58. - Evo i Šibenika. Špeljak je opalio s ruba kaznenog prostora, a Čavlina paradom čupa njegov udarac.

53. - GOL! Ipak - zaleđe. Mrežu je zatresao Smakaj, ali je Kačavenda igrao rukom prije pogotka.

52. - Najveća prilika na susretu. Kulenović je glavom uposlio Kačavendu, a Lokomotivin dragulj izašao "oči u oči" s Rogićem, međutim šibenski vratar zaustavio je njegov udarac.

48. - Kalaica je zaradio žuti karton nakon prekršaja na Špeljaku.

46. - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena - U prvih 45 minuta nije bilo pravih prilika u Kranjčevićevoj. Najbliže pogotku bila je Lokomotiva nakon što je udarac Kačavende otišao u blok, a zatim prohujao pored vratnice.

image
DAVOR PONGRACIC Cropix

43. - Aliyu je ostavio loptu za Kačavendu, koji je s desetak metara opalio vanjskim dijelom kopačke, ali udarac je glavom blokirao Đorić.

41. - Najizglednija situacija za Šibenik. Dolček je napravio pomutnju u obrani domaćina, ali nije uspio uputiti udarac.

38. - Kulenović je bio neometan ispred vrata nakon ubačaja iz kuta, ali napadač Lokomotive jako je loše reagirao glavom, iako je bila to vrlo dobra situacija za potencijalno vodstvo.

37. - Niti jedna momčad još uvijek nije stvorila konkretniju priliku. Nešto veću inicijativu ima Lokomotiva, ali bez prave ideje.

28. - Dolček se ušuljao u kazneni prostor Lokomotive, ali nije dobro reagirao i ostao je bez posjeda. Šibenik i dalje čeka na ozbiljniji dolazak pred Čavlinu.

21. - Prva ozbiljnija prijetnja na susretu. Kačavenda je dočekao povratnu loptu Kulenovića na 20-ak metara od vrata, a njegov udarac, nakon što je okrznuo obrambeni blok, odlazi tik uz vratnicu.

15. - Goričan je na sredini terena napravio prekršaj na Kvržiću, koji je ostao ležati, a nakon liječničke intervencije spreman je za nastavak dvoboja.

12. - Prvi ubačaj iz kuta na susretu imao je domaćin, a Rogić je morao "boksati" loptu nakon oštrog ubačaja.

10. - Igra se odvija većinom na sredini terena, a obje su momčadi s puno opreza ušle u susret, pa tako nismo vidjeli niti jednu konkretu situaciju zasad.

5. - Lokomotiva je preko Kulenovića opasno zagazila u šibensku polovicu, međutim, u konačnici je označeno zaleđe.

1. - Počela je utakmica u Kranjčevićevoj ulici!


Najavu piše: Predrag Jurišić

Bez dvojice važnih igrača Lokomotiva će u petak (Kranjčevićeva, 16 sati) ugostiti Šibenik. Trener Silvijo Čabraja, naime, neće moći računati na suspendirane veznjake Matea Marića i Luku Stojkovića, u Osijeku su po treći put “požutjeli” i moraju preskočiti okršaj sa Šibenčanima...

- Nedostajat će nam taj dvojac, naravno, odigrali su ovoga proljeća sve utakmice. Ali, imamo nekoliko opcija za njihove zamjene. Ove sezone koristili smo 20-ak igrača i svatko je od njih, kao starter ili ulaskom s klupe, dao svoj doprinos kad je dobio priliku. Vjerujem da će tako biti i u petak - kaže Čabraja.

Svjesni uloga

Dodajmo da se tijekom tjedna na bol u mišiću požalio i Vasilj, mali su izgledi da bi se “dinamovac” na posudbi na Kajzerici mogao oporaviti do petka. A dvoboj sa Šibenikom odjednom se za Lokomotivu prometnuo u najvažniju utakmicu proljeća! Spletom okolnosti, naime, Lokosi su još uvijek u igri za Europu, ali još nisu osigurali ostanak u ligi! Buđenjem Gorice i povratkom u borbu za očuvanje prvoligaškoga statusa, posebno nakon sjajne 4:0 pobjede u Šibeniku u prošlom kolu, “zamutila” se situacija u donjem domu ljestvice.

Pa bi tako pobjeda Lokose lansirala prema gornjem dijelu tablice i ostavila bi ih u borbi za Europu, no poraz bi definitivno srušio te europske ambicije, ali bi ih i doveo u opasnu situaciju, u kojoj ni ostanak u ligi više ne bi bio siguran...

- Svjesni smo toga. Pa iako je svaka utakmica važna, ovo je definitivno naša ključna utakmica ovoga proljeća, rezultat koje će u svakom slučaju odrediti naše raspoloženje i položaj na ljestvici uoči završnice prvenstvene utrke. Pobjedom bismo praktički pobjegli iz zone ugroženih i ostali bismo u utrci za četvrto mjesto, dok bi nas poraz doveo u nimalo ugodnu situaciju. Učinit ćemo sve da bismo pobijedili i tako osigurali mirnu završnicu prvenstva - govori strateg Lokosa.

I ta situacija u kojoj se sad nalazi Lokomotiva, dostatno govori o izjednačenosti lige. Osim Dinama i Hajduka, koji su bodovno pobjegli, šest se klubova bori za Europu (među njima i Lokomotiva) a tri kluba u borbi su za ostanak u ligi.

Dodatno mobilizirani

Među njima i Lokomotiva...

- Čini mi se da je, gledajući ukupno, kvaliteta HNL-a na višoj razini nego lani. Vratili su se u HNL neki igrači koji su ranije ostavili dubok trag u prvenstvu, evo baš primjera Šibenika, doveo je iskusne Kvržića, Radonjića i Čanađiju. Istra i Slaven Belupo također su doveli pojačanja i sve se to vidi na neizvjesnim utakmicama. Svatko svakoga može pobijediti.

Kako prošlotjedni šokantni domaći 0:4 poraz protiv Gorice može utjecati na Šibenik?

- Vidjet ćemo, ne znam kakva je situacija u njihovoj svlačionici, ali vjerojatno ih je taj poraz dodatno mobilizirao. Šibenik će protiv nas tražiti iskupljenje za tu “četvorku”, pokušat će u Zagrebu isprati taj gorak okus. No, igramo na svom travnjaku i ponajviše će o nama i našoj igri ovisiti i rezultat dvoboja. Želimo sva tri boda, želimo pobjedom osigurati mir i stabilnost. Bit će to vrlo zahtjevna utakmica, ali vjerujem da ćemo pronaći stazu do pobjede - rekao je Čabraja.

Lokosi su, dodajmo i to, ovoga proljeća odigrali pet domaćih utakmica. Ostvarili su dvije pobjede (Osijek 1:0, Slaven Belupo 1:0), jednom su remizirali (Varaždin 1:1), a u dva su navrata ostali praznih ruku (Rijeka 1:2, Dinamo 1:2. U gostima su, pak, u ovoj kalendarskoj godini odigrali sedam utakmica i osvojili su devet bodova, dvaput pobijedivši (Šibenik 4:0, Hajduk 4:3), a u tri su navrata remizirali (Varaždin 0:0, Istra 0:0, Osijek 2:2). Pretrpjeli su i dva gostujuća poraza – protiv Dinama 1:2, te protiv Gorice 0:1...


Najavu piše: Davor Trutin

Skupili smo se, nismo izgubili vjeru, vjerujemo da možemo opet pobjeđivati

Šibenčanima je nakon poraza od Gorice prošlog petka najviše trebao mir. Na Šubićevcu su se odlučili pokriti ušima, a sve ono što su imali i trebali reći jedan drugome u lice, odnosno, čelnici kluba treneru i igračima, ostalo je iza zida.

Iako su neki očekivali da će poslije najtežeg poraza sezone padati ostavke, rezovi, kazne... od toga - ništa! Šibenčani su se odlučili nastaviti dalje bez tih najdrastičnijih poteza. Trener Damir Čanadi je zatražio od vlasnika da im omogući odlazak u Zagreb nekoliko dana prije utakmice, sve kako bi se momčad homogenizirala i u kakvom-takvom miru pripremala za novu važnu utakmicu s Lokomotivom.

- Kao prvo, zahvalan sam klubu da nam je omogućio odlazak u Zagreb par dana prije utakmice. Nije bilo lako nakon poraza prošli petak, izgubili smo bonus koji smo imali i sada se moramo vratiti. Nismo izgubili našu vjeru, štoviše, vjerujemo da u nastavku sezone možemo ostvariti naš cilj i pobjeđivati utakmice. A ova protiv Lokomotive je za nas trenutno najvažnija. Sve ćemo napraviti da dobijemo utakmicu i tako se moramo pokazati, kao ekipa. Skupili smo se svi skupa, došli ovdje u Zagreb i iskoristili to zajedničko vrijeme po meni na jako dobar način. Razgovaralo se međusobno, ali i kvalitetno treniralo, sve naše misli usmjerene su na Lokomotivu. Za nas je to sada najvažnija utakmica, kao i sve prethodne, pa vjerujem da će sve ovo što radimo donijeti rezultat koji nam treba u petak - kazao je trener Damir Čanadi.

Neće im biti lako protiv momčadi koja u svojim redovima ima niz kvalitetnih mladih igrača željnih dokazivanja i momčadi koja ih je uvjerljivo porazila na Šubićevcu u zadnjem susretu.

- Lokomotiva je jako dobra momčad, koja ima svoju poznatu filozofiju igre, s puno nadarenih igrača. Sav respekt suparniku ali mi sada gledamo samo sebe.

Uoči susreta s Lokosima momčad Šibenika imala je i ima uza sve druge i probleme s ozljedama. U Šibeniku je zbog ozljede ostao Mesa, i dalje nema Kvesića i Krekovića, ali je Mina ipak otputovao u Zagreb na ove mini-kohezijske pripreme. Hoće li, pak, kolumbijski lijevi bek konkurirati za današnju utakmicu još uvijek se ne zna. No, pojavio se još jedan veliki problem, onaj s ozljedom sve boljeg Marka Đire, inače bivšeg igrača Lokomotive.

- Đira se ozlijedio, u pitanju je koljeno i još ne znamo je li za njega ostatak sezone završen ili će se vratiti kroz tri-četiri tjedna. To je na 50-50 po sadašnjim saznanjima. Mesa se žalio na ložu još u prvom poluvremenu s Goricom i nije ni putovao s nama. Ali, imamo širok kadar i izostanci nam ne smiju biti izgovor u našem cilju - zaključio je Čanadi.

Lokomotiva je sada najveći izazov za Šibenik, ravan vjerojatno plasmanu u finale Hrvatskoga kupa. Pobjeda bi resetirala poljuljanu ekipu, a svi ostali ishodi bi samo nastavili neizvjesnost, posebice poraz o kojem nitko ne razmišlja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 09:23