MARKO MRKONJIC Cropix
MREŽE MIROVALE

Osijek i nakon osme utakmice ne zna za pobjedu, Caktaš zapucao penal, Škorić se oprostio od Gradskog vrta

Bila je ovo osma uzastopna utakmica u kojoj Osječani nisu uspjeli doći do trijumfa
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 18. ožujak 2023. 18:05

OSIJEK - ŠIBENIK 0:0

OSIJEK (4-2-3-1): Malenica - Gržan, Barišić 🟨, Škorić, Leovac 🟨 (od 63. Jurčevič) - Nejašmić, Žaper (od 46. Omerović) - Jugović (od 63. Lovrić 🟨), Caktaš, Fiolić (od 77. Živković) - Mierez

ŠIBENIK (4-3-2-1): Rogić - Kvržić, Perić, Matić, Mina - Čanađija (od 83. Skorup), Đorić 🟨, Đira (od 71. Soldo) - Dolček (od 77. Radonjić), Arai (od 90. Knežević) - Hiroš (od 46. Špeljak)


I Šibenik je Gradski vrt napustio neporažen, gosti sa Šubićevca izvukli su "nulu" i nastavili agoniju Osijeka. Već osam utakmica u nizu Bijelo-plavi ne znaju za pobjedu.

Osijek od Gorice 29. siječnja nije nikoga pobijedio, Osijek od te utakmice nije čak ni zabio prvenstveni gol u Gradskom vrtu. Čak ni kazneni udarac nije bio dovoljan da se probije led. Prošlo je 48 dana otkako su se navijači u Gradskom vrtu imali razloga zbog nečega radovati. Silan teret imaju igrači Osijeka, noge su teške bez obzira na ime i kvalitetu protivnika. Sedam utakmica bez trijumfa isprovocirala je očekivano i reakciju tribine. Nakon dugo vremena Kohorta je u jednom trenutku povikala "Uprava odlazi!" dajući jasno na znanje kako je nezadovoljna aktualnim trenutkom u kojem se klub nalazi.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

U odnosu na poraz od Hajduka u prošlom kolu Perković je napravio četiri izmjene, u prvih 11 nakon dugo vremena upao je Fiolić te Gržan, Leovac i Nejašmić koji su još donedavno bili na popisu ozlijeđenih. S druge strane, neposredno prije utakmice trener Šibenčana Čanadi bio je prinuđen korigirati momčad u odnosu na onu koju je najavio u zapisniku. Perić je u posljednji trenutak, vjerojatno zbog ozljede, ispao iz startne postave, a na njegovo je mjesto uskočio Mesa.

Caktaš je odmah na početku pokazao kako je raspoložen, dva puta je u uvodnim minutama otpucao jako, ali nedovoljno precizno. Pokušavali su Mierez i Leovac prije nego što su i gosti prvi puta pokazali zube. U 16. minuti nakon nekoliko brzih dodavanja nogometaši Šibenika izradili su situaciju za šut Kvržića koji je s dvadesetak metara otpucao jako, ali izravno u Malenicu koji se ipak namučio s tom loptom.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Imao je Osijek konstantan pritisak, ali se mučio po običaju s kreiranjem konkretnijih situacija pred vratima Šibenčana koji su se dobro branili, bez panike. Nije ih uzdrmao ni neumorni Mierez koji je po običaju bio prava napast. Argentinac je, naime, u prvom dijelu osvojio pet od šest duela u kojima se našao. Za usporedbu, čitava momčad Šibenika u prvom poluvremenu osvojila je osam duela. Loptu bi Bijelo-plavi donijeli do protivničkog kaznenog prostora, no onda su potezom više ili pogrešnim završnim dodavanjem upropastili potencijalnu priliku. Pritisak nakon serije loših rezultata očito je prisutan. S druge strane Šibenik je iz kontranapada pokušavao doći do gola, poput situacije iz 35. kada je Mina iskreirao novi šut za Kvržića. Kako se prvi dio primicao kraju tako su domaćini postajali sve konkretniji. Dobro je Osijek odigrao akciju u 42. koja je završila udarcem Miereza malo iznad vratnice. Na poluvremenu je Žaper ostao u svlačionici, vjerojatno kao posljedica ozljede koja se dogodila potkraj prvog poluvremena. Još i tada je liječnička služba koja je intervenirala na terenu prema klupi Osijeka slala signale kako Žaper teško može nastaviti utakmicu.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Caktaš je Rogića prvi stavio na muke u nastavku. otpucao je u 54. iz slobodnog udarca s dvadesetak metara, ali vratar Šibenika dobro je intervenirao. nekoliko minuta kasnije Mierez je za djelić sekunde zakasnio na drugoj vratnici nakon ubačaja Fiolića. S druge strane i Šibenik je imao što za ponuditi, Malenica je sjajno intervenirao nakon udarca Araija. Nakon sat vremena Perković je bacio sve karte u napad, u igru je uveo Lovrića i korigirao formaciju, no uslijedio je period igre u kojem je Šibenik stisnuo Bijelo-plave pred njihov kazneni prostor.

Dugo vremena je trebalo Osječanima da iznesu loptu iz opasne zone. u 69. napokon se isplatila upornost Miereza, Matiću nije bilo druge nego u kaznenom prostoru srušiti nadirućeg Argentinca. S tribina je krenulo skandiranje "Mile! Mile!", pogodak u oproštajnoj utakmici od Gradskog vrta bio savršen rastanak. Ali nisu ih poslušali... Iako možda bi bilo bolje da jesu. Odgovornost je preuzeo Caktaš, ali njegov je šut sjajno pročitao Rogić. Ako je statistika točna, Caktašu je to bio četvrti uzastopni promašeni kazneni udarac u HNL-u!? Dva puta se do kraja utakmice Caktaš našao u velikim šansama da se iskupi za promašeni penal, ali u oba navrata nedostajala je njegova hladnokrvna završnica.

‘Točno se zna tko izvodi penale‘

Osijek sedam kola ne zna za pobjedu, ali svejedno i dalje drži treće mjesto na ljestvici. Makar nešto za što se u Gradskom vrtu mogu uhvatiti.

- Imali smo želju, vjerovali smo, htjeli smo, ali nažalost nismo uspjeli... Imali smo dovoljno situacija da zabijemo, i jedanaesterac i zicer u posljednjim sekundama utakmice, ali ni to nismo iskoristili. Vidim napredak, moramo biti slobodniji i kada nestane tog grča bit će bolje - kazao je trener Bijelo-plavih Borimir Perković.

Na koncu je presudio neiskorišteni kazneni udarac. Perkovićeva odluka bila je da ga izvede Caktaš.

- Točno se zna tko izvodi penale. Odredio sam Caktaša i tu nije bilo dileme.

Osijek je u teškoj situaciji, a ostat će u još težoj jer svlačionicu napušta kapetan i lider bez kojeg će Bijelo-plavi u idućih deset utakmica pokušati zadržati sada kompromitirane europske pozicije.

- Rekao sam da bi bio grijeh stopirati njegov odlazak. Ova odluka bila je isključivo ljudska. Nedostajat će nam, ali on će ovim transferom riješiti svoju egzistenciju - veli Perković.

Škorićev odlazak ostavit će trenera Osijeka samo na dvojici stopera.

- Otvorena je mogućnost da na toj poziciji uskoro dobijem jednog ili dvojicu igrača - otkrio je Perković.

Šibenik je i po drugi puta ove sezone Gradski vrt napustio neporažen.

- Moramo biti zadovoljni s rezultatom, pogotovo što je Osijek imao kazneni udarac. Bili smo čvrsti i organizirani, nismo ostali ni bez šansi da možda uzmemo i sva tri boda. Na kraju, moramo biti zadovoljni s 0:0 iako smo možda mogli uzeti i više - kazao je trener Damir Čanadi.

Šibenik je dugo vremena bio Osijekova mušterija, no ove sezone to se promijenilo.

- Mi nismo došli igrati na 0:0 nego pobijediti. U zadnje dvije utakmice uzeli smo četiri boda Dinamu i Osijeku, momčadima s vrha, i zbog toga moram biti zadovoljan - zaključio je Čanadi.


PRIJENOS UŽIVO

OSIJEK - ŠIBENIK 0:0

KRAJ - Susret Osijeka i Šibenika završen je bez pogodaka. Drugo poluvrijeme ponudilo je puno više ritma i opasnih situacija, ali niti jedna momčad nije uspjela probiti suparničku obranu. Ujedno, bila je ovo posljednja utakmica Mile Škorića prije odlaska u Kinu.

90+4‘ - Mierez je prebacio loptu na drugu vratnicu, a Caktaš ju nije uspio zahvatiti u borbi s dvojicom šibenskih igrača.

90‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

87‘ - Osijek je imao korner, ali ta se situacija pretočila u opasnu kontru Šibenika predvođenu Špeljakom, koja je ipak zaustavljena.

85‘ - Nakon visokog tempa, obje momčadi su posljednjih minuta malo spustile nogu s "papučice gasa", a Škorić ulazi u svoje posljednje minute u dresu Osijeka.

76‘ - Soldo se sjurio u kazneni prostor s lijeve strane, napravio pomutnju u osječkoj obrani, a onda pucao snažno, ali neprecizno.

72‘ - ROGIĆ BRANI PENAL CAKTAŠU! Ofenzivac Osijeka poslao je loptu u desnu stranu, a šibenski čuvar mreže pročitao je njegov pokušaj, a zatim i uhvatio odbijenu loptu.

69‘ - Kazneni udarac za Osijek! Matić je u padu nespretno srušio Miereza, a sudac Čulina odmah je pokazao na bijelu točku. Tribine Gradskog vrta skandiranjem "Mile, Mile" zazivaju Škorića, da upravo on izvede taj udarac, međutim on je tu dužnost prepustio Caktašu.

63‘ - Dvostruka zamjena kod domaćina. U igri su Lovrić i Jurčevič, a na klupu sele Jugović i Leovac.

60‘ - Prilika za Šibenik! Arai je tukao lukavo u bliži kut iz prve u s desne strane, iz vrlo teške pozicije, a Malenica je uspio zaustaviti njegov pokušaj.

58‘ - Utakmica se sve više otvara. Nejašmić je gurnuo loptu u kazneni prostor za Fiolića, koji s lijeve strane šalje oštru prizemnu loptu, ali ju Mierez nije uspio uhvatiti na drugoj vratnici. S druge strane, Malenica je skrenuo neugodan ubačaj Araija.

54‘ - Domaćin prijeti iz prekida. Osijek je dobio slobodan udarac na više od 25 metara od vrata, a loptu je uzeo Caktaš, pucao preko živog zida, a Rogić paradom skreće udarac u korner.

52‘ - Kako sada stvari stoje, Šibenik je sve bliže 13. remiju sezone, a Osijeku bi to bila sedma utakmica bez pobjednika u tekućoj HNL sezoni.

46‘ - Počelo je drugo poluvrijeme u Osijeku! U šibenskim redovima iz igre je izašao Hiroš, a umjesto njega ušao je Špeljak. Osijek će u nastavak bez Žapera, a u igru je ušao Omerović. Veznjaku Osijeka ukazivala se pomoć potkraj prvog poluvremena, a nije isključeno kako je upravo zbog toga izašao iz igre.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Prvih 45 minuta u Osijeku nije ponudilo prave prilike niti pred šibenskim, niti pred osječkim vratima. Domaćin je prijetio u nekoliko navrata udarcima koji su završavali u rukama Rogića, dok su Šibenčani najčešće pokušavali preko Kvržića na čije je pokušaje bio spreman Malenica.

43‘ - Prva nešto konkretnija akcija osijeka. Gržan je ubacio s desne strane, a najviši u skoku bio je Mierez čiji udarac glavom odlazi malo iznad grede.

39‘ - Nakon nekoliko odbijenih lopti, Leovac je pucao u okvir vrata, ali ponovno u Rogića.

34‘ - Ponovno kombinacija Arai - Kvržić. Japanac je petom ostavio loptu, a Kvržić iz prve s 10-ak metara pucao pod gredu, ali Malenica je ponovno bio spreman.

30‘ - Leovac je zaradio žuti karton zbog prekršaja na Hirošu. Nakon pola sata igre u Gradskom vrtu, i dalje čekamo na konkretnu situaciju pred vratima.

23‘ - Treći udarac Osijeka u okvir vrata, ovaj put pucao je Caktaš s ruba kaznenog prostora, ali i treći put pokušaj Osječana ide u Rogića.

16‘ - Arai je gurnuo loptu do Kvržića, koji je tukao snažno s ruba kaznenog prostora, a Malenica je neugodan udarac skrenuo u korner. S druge strane Leovac je naišao na jednu "ničiju loptu" i opalio po podu, ali ponovno ravno u Rogića.

12‘ - Barišić je dobio žuti karton zbog igranja rukom daleko od vrata.

10‘ - Mierez se ušuljao u kazneni prostor s desne strane, a zatim pucao po podu ravno u Rogića. Još uvijek traje početno ispitivanje snaga. Šibenik još praktički nije zagazio na suparničku polovicu, dok je Osijek put do gostujućih vrata pokušao naći isključivo dugim ubačajima, ali bez većeg uspjeha.

6‘ - Nakon ubačaja Leovac je glavom spustio loptu do Caktaša, koji ju je primio u petercu, a onda iz nezgodne pozicije pucao samo u vanjski dio šibenske mreže.

1‘ - Počela je utakmica u Osijeku!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 06:05