Mario Carević

 CROPIX
NE IDE BAŠ NAJBOLJE

Nakon neviđenog trilera počela je kriza. Oni koji su mislili da će to biti šetnja ligom, prevarili su se

Ova šibenska momčad je u neku ruku još u fazi izgradnje, ponajviše u kontekstu skupljanja zrelosti
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 13. listopad 2023. 21:43

Poslije furioznog ulaska u novu sezonu 1. NL, u kojoj su pobijedili u četiri prve utakmice, nogometaši Šibenika su u završnom dijelu prve trećine prvenstva upali u rezultatsku krizu. U posljednja tri ligaška dvoboja Narančasti su bez pobjede, uz poraz i dva neodlučena ishoda.

U zadnjem susretu u Zmijavcima nisu uspjeli pobijediti fenjeraša, no osvojeni bod u datim okolnostima nije za podcijeniti. U tim utakmicama Carevićeva je momčad postigla samo jedan gol, pa se može govoriti o krizi realizacije. Uza sve to Šibenčani su i dalje pri vrhu ljestvice, ali sada u tom društvu s vrha su još novak Zrinski, te Vukovar 1991. U tim spomenutim utakmicama Šibenik je izgubio od Sesveta golom u samoj završnici, a protiv Dugopolja i Croatije osvojili su po bod. Realno, Šibenik je najlošiju utakmicu odigrao možda u Sesvetama, i to u drugih 45 minuta, dok je i protiv Dugopolja (posebno) i u Zmijavcima dominirao, te zaslužio po 3 boda.

Napadači Šibenika nisu se proslavili u zadnjih 180 minuta, realizacija je posve zakazala, ali o krizi igre ne može se govoriti. Oni koji tvrde da Šibenik u ovoj ligi mora dominirati i svakom utrpati najmanje 2-3 komada, osvajati bodove kao na traci, možda zaboravljaju da je to posve nova momčad složena u rekordno kratkom roku, od igrača pristiglih iz druge hrvatske i druge slovenske lige, te klubova iz BiH koji su ispali iz elite. Usporedbe radi, Varaždin, koji je prije dvije sezone ekspresno izborio povratak u 1. HNL, te drugoligaške sezone 2021/22. je raspolagao s momčadi u kojoj su igrali Brodić, Šego, Teklić, Postonjski, koja je sezonu poslije bila u borbi za Europu, a na kraju sezone imala je samo +7 u odnosu na drugi Rudeš. Varaždinci su tada upisali 5 poraza uz 6 remija i 19 pobjeda.

Ova šibenska momčad je u neku ruku još u fazi izgradnje, ponajviše u kontekstu skupljanja zrelosti. Zapravo, najveći i nedopustivi kiks napravljen je u očajnih drugih 45 minuta na Krimeji, kada su dozvolili domaćinu da im utrpa 4 gola, i naprave veliki preokret od 1:3 do konačnih 4:5! I upravo je ta utakmica generirala ulazak u jednu stranputicu, koja se aktualno oslikava u ovoj rezultatskoj krizi. Šibenik je protiv Orijenta trebao uzeti barem bod, a možda bi protiv Dugopolja oni ziceri Božića ulazili, ili bi se izbjegao poraz u Sesvetama.

Ali, to je već prošlost, i momčad se mora fokusirati na ono što slijedi. A to je 8 preostalih dvoboja do zimske stanke, u kojima ih čekaju 3 domaća i čak 5 gostujućih susreta. Jarun i Zrinski su tereni gdje se može uspostaviti pas igra, i tu ne smije biti alibija za neravan teren, napaljenog domaćina, pritiske…Dolaskom Brune Brajkovića Carević je dobio još jednog upotrebljivog igrača koji mu može donijeti više opcija. Prva domaća utakmica na redu je Dubrava, mlada momčad, s nekoliko odličnih pojedinaca (Juranović ponajprije), koju vodi bivši Šibenikov igrač Ivan Božić. Dubrava je većinu bodova ove sezone osvojila u gostima, što je podatak koji treba valorizirati. Ali, Šibenik ako ponovi igru kao protiv Dugopolja, uz sav respekt prema ZG momčadi, ne bi trebao odveć brinuti za rezultat.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 02:43