Delegacija Hajduka i prijatelji kod Pere Nadoveze u Tribunju

 FOTO: Robert Matić/Hajduk.hr
PROSLAVIO 80.ROĐENDAN

Jakobušić i društvo iznenadili velikana Hajduka, on im rekao: ‘Samo da momčad ostane još godinu na okupu‘

‘Promijenili smo krvnu sliku, sad treba malo vremena‘, objasnio je predsjednik Hajduka.
Piše: Frane Vulas/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 09. travanj 2022. 12:39

Sritan ti 80. rođendan Pere naš, piše Slobodna Dalmacija.

Poklopilo se da se današnji susjedski derbi Hajduka i Šibenika igra točno na 80. rođendan velikana oba kluba Petra Nadoveze. Kada su mu na prošli 79. rođendan gotovo baš kao hajduci u njegovu kućicu u Tribunju upali predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić i prijatelji i iznenadili ga dogovor je bio da se u skorije vrijeme vide i na Poljudu. Hladno vrijeme pokvarilo je ipak planove da se možda baš prilikom ovog rođendana vide baš danas na utakmici, ali ne i revidirane da ga opet posjete. Dan prije rođendana i susjedskog derbija.

Stigli su Jakobušić, (su)igrači, prijatelji i suradnici iz Hajduka voditelj Akademije „bijelih” Boro Primorac, Ante Žaja, Nikica Cukrov. Sve su zakuhali i teren za rođendansko iznenađenje pripremili Perin veliki prijatelj splitski poduzetnik Tonči Kristić „Džigi” i Nadovezin sin Pero junior, koji je uz oca i majku Branku dočekao goste, ostatak obitelji nije bio tu.

Inače stanar splitskog Mertojaka, posljednje vrijeme Nadoveza provodi u svojoj oazi mira u Tribunju, u blizini rodnog Šibenika. Igračka je i trenerska legenda Hajduka. Klasni je bio golgeter kakvih je sve manje sa čak 124 pogotka za Hajduk u 251 službenoj utakmici, dvaput je bio i prvi strijelac ondašnje lige. Trener je koji je „bijele” vodio u nekoliko navrata, pa tako i do osvajanja dva kupa 1984. i 2000. godine, do polufinala Kupa UEFA 1984. s Tottenhamom, do titule prvaka u samoj završnici sezone 2003/04, sezonu kasnije bio je i više od pomoćnika Štimcu u završnom pohodu na titulu... No, kakve god fascinantne bile brojke i uspjesi, teško mogu dočarati što je svom Hajduku igrački značio „Pere spli'ski Pele” kako su mu navijači tepali.

image

Pero Nadoveza i Lukša Jakobušić

FOTO: Robert Matić/Hajduk.hr

Između ostalog za poklon je od Jakobušića dobio Hajdukov dres s brojem 80, retro majicu i loptu.

- Legende su vječne i nikad ne izlaze iz mode – rekao je Jakobušić i potpuno pogodio reklamnim sloganom za retro majicu, a godilo je te riječi čuti i Nadovezi.

Po Džigiju mu je stigla i čestitka i boca vina od bivšeg njegovog igrača Nikole Jerkana.

- Reka je Jerkan da ti ovo šalje zato jer si ga stavlja igrat – našalio se Džigi.

Na temu hijerarhije u momčadima nekad i sad Žaja je naglasio.

- Bila je u nas hijerarhija po igri. Kad bi Peru neko udarija na terenu odma san ga iša „ubit”. Ako mi dirne Peru ko će za nas dat gol?!

Priča je potekla. U nekom trenutku i Ante Ivković Zonzi javio se telefonski. Kad se ovakva ekipa asova-prijatelja na terenu i izvan njega nađe na jednom mjestu sve vrvi bazama, međusobnim zafrkavanjem, povijesnim pričama o događajima ispred i iza kulisa. A neke od potonjih i nisu baš sve ni za novinski papir ili ekran, za svačije uši. Prisjetio se Nadoveza svojedobnog odlaska iz Šibenika u Hajduk.

- Trener Šibenika bija je Slavko Luštica. Reka mi je: „Večeras budi isprid pošte, uzmi mudante...” Tili su me i Zvezda, Dinamo, Partizan... - prisjetio se Nadoveza za kojeg je postojao samo Hajduk.

Kasnije je Hajduk s Nadovezom, baš pod trenerom Lušticom 1971. godine osvojio naslov prvaka nakon dugih 16 godina čekanja.

Odnosi Hajduka i Šibenika pamte i bolje dane. Žaja se prisjetio kakvi su nekada bili.

- Kad god je Šibenik ima financijskih problema, Hajduk bi doša igrat na Šubićevac i zarada od ulaznica išla je Šibeniku da se pomogne.

Na temu Hajduka Nadoveza je zavapio.

- Bilo je baš lipih vrimena, a bilo je i ružnih.

Šjor Peru je zanimalo kako sada diše njegov Hajduk.

- Promijenili smo krvnu sliku, sad treba malo vremena – objasnio je Jakobušić. Pa je pitao Nadovezu gleda li svoj Hajduk.

- Koji put gledan... Oden u sobu pa iza vrata osluškujen tv prijenos od nervoze. Kad gubimo onda napravin đir izvan kuće – pojasnio je kako zapravo tv prijenos uglavnom samo sluša.

O ovosezonskom Hajduku je znakovito, jasno rekao.

- Dobro je, čvrsto. Da momčad ostane još godinu na okupu...

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 06:39