Matej Marković

 RONALD GORŠIĆ/Cropix
SKINULI BREME

Kapetan HNL momčadi: ‘Nije lako raditi u ovim uvjetima, ubijamo se, a ne vraća nam se‘

"Kad treniramo svaki dan i gubimo, naravno da se skuplja frustracija", rekao je Marković
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 07. ožujak 2024. 11:45

Nakon što su u 24 kola dohvatili tek četiri boda odigravši neriješeno protiv Lokomotive (0:0), Varaždina (0:0), Slavena Belupa (0:0) i Istre 1961 (0:0), nogometaši Rudeša su u ponedjeljak protiv Gorice (2:1) na domaćem terenu ostvarili prvu pobjedu u ovoj natjecateljskoj sezoni Hrvatske nogometne lige.

Bilo je susreta u kojima su to više zaslužili, ali ih sportska sreća nije “pomazila”. Sada je tako i taj veliki “teret” pao s leđa posljednjeplasirane momčadi domaće nogometne elite. Bolji ulazak u susret Rudeš je “naplatio” vodstvom u 26. minuti. Krešimir Krizmanić je neoprezno startao na Jana Doležala, a sudac Jakov Titlić je nakon VAR analize pokazao na bijelu točku. Ante Ćorić je bio siguran postigavši prvi gol otkad se vratio u hrvatski nogomet.

Prvi puni plijen

Gorica je u nastavku bila angažiranija, ali je usporila u završnici, što su Zagrepčani iskoristili. Fran Karačić ubacio je s desne strane, a Riad Mašala u trećoj minuti sudačke nadoknade zabio za veliko slavlje domaćina.

Prvi puni plijen sastava sa zapada metropole prokomentirao nam je jedan od junaka pobjede, kapetan momčadi Davora Mladine, vratar Matej Marković.

- Dobro smo ušli u utakmicu. Zabili smo za vodstvo, ali kao i u prošlom kolu protiv Istre brzo smo primili pogodak izjednačenja. Ušla je neka mala nervoza u naše redove, koja je trajala do samih posljednjih nekoliko minuta. Gorica je imala inicijativu u većini ostatka susreta, ali mi nismo primili gol i oni su se “ispuhali”, nakon toga uspjeli smo zabiti i tako doći do prva tri boda ove sezone - rekao je 27-godišnji Zagrepčanin.

image

Matej Marković

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Šest mjeseci je Marković u Rudešu, prošao je u tom relativno kratkom periodu puno toga. Bilo je susreta kad su on i njegovi suigrači odigrali bolje i zaslužili pobjedu više nego protiv Gorice, ali uvijek bi došlo do trenutka dekoncentracije ili manjka “sportske sreće”, a sada im se napokon sve posložilo.

- Nekad smo u ranijim utakmicama bili bolji i trebali uzeti bodove, recimo, kao u prošlom kolu. Sad se sve nešto negativno što nam se događalo u ovih nešto više od polusezone konačno vratilo, sva ta nesreća i ostalo sad je “ušlo”! Napokon ta pobjeda, koju smo zaista zaslužili.

Odigrana su 24 kola domaćeg prvenstva, promijenila su se tri glavna trenera i bilo je dosta rotaciju u kadru. Sve to prije prvog punog plijena. Kako u tome svemu održavati zdravu i pozitivnu atmosferu na treninzima?

- Skupilo se zaista dosta toga. Kad treniramo svaki dan i gubimo, naravno da se skuplja frustracija. Sigurno je da nismo tako daleko od ostalih ekipa, ali mi gubimo iz raznoraznih razloga... Radimo pošteno, trudimo se, a sad se po slavlju vidjelo koliko nam je to značilo. Nije lako raditi u tim uvjetima, treniraš pošteno, ubijamo se, a ne vraća nam se. Atmosfera je ostala dobra i čekali smo naš trenutak. Nije bilo lako, ali treba se izdići iz toga. Značilo bi nam svima u klubu, od igrača, stožera, uprave, ali i prijatelja Rudeša, da dođemo do još koje pobjede - istaknuo je Rudešov vratar.

Iskoristiti zalet

Sad je na redu Lokomotiva u “gostima”. Momčad s Kajzerice dosta se digla u nastavku sezone. Nakon zimske stanke upisala je tek jedan poraz, od Rijeke 0:4, a osim toga ima četiri pobjede i tri remija. Možda baš ta njihova forma bude dodatan motiv igračima “Totalno drukčijih od drugih” jer protiv favorita su pružali svoje najbolje partije ove sezone.

- Treba sada iskoristiti ovaj zalet koji imamo. Iako igramo gostujuću utakmicu, ona je na travnjaku Kranjčevićeve. Igrali smo s njima prošli put 0:0, oni su trenutno u formi, ali možemo i mi pružiti dobru partiju i pokušati doći do bodova. Svi koji igraju protiv Rudeša nas podcijene. Mi trebamo ući 100 posto u utakmicu, kao i protiv članove velike četvorke i dati sve od sebe...

image

Matej Marković

GORAN MEHKEK Cropix

Iako je bilo teško ove sezone, na trenutke su Rudešani izgledali kompaktno, zaista dojmom jednaki ili bolji od protivnika koji su na kraju odlazili s punim bodovnim plijenom. Kasnije se to “uvuklo” u identitet momčadi i ostali su samo čekali kad će im koncentracija ili ritam pasti, nakon čega je slijedilo povlačenje i neizbježno nemilosrdna kazna...

- Nije lako igrati protiv jačih i braniti se. Koliko god bio spreman, nije dolazilo do našeg odmora na lopti. Teško je biti fokusiran svih 90 minuta. Trebamo svakoj utakmici pristupiti isto, a to je više psihološki problem, koji rješavamo. Na prvu pogrešku kao da odmah padne sve u vodu. To je posljedica svih događanja ove sezone, ali sada smo skinuti to “breme”. Rasterećeniji smo i sada će sigurno biti bolje - zaključio je Matej Marković.

Riad Mašala kao pokazatelj svima

Strijelac za prvu pobjedu Rudeša ove sezone je Riad Mašala, 20-godišnjak kojemu je ovo bio 12. nastup u HNL-u.

Potvrda je to kako se u nogometnoj školi Zagrepčana dobro radi. Mašala je upravo iz akademije dobio priliku u seniorskom sastavu prvoligaša.

Osim njega, ima još nekoliko igrača koji predstavljaju školu kluba sa zapada metropole.

- Bitno je, naravno, radi njih da je baš igrač koji je donio prva tri boda klubu iz Rudešove nogometne škole. Nekim mladim igračima je ovo pokazatelj da i dalje nastave raditi jako - dodao je Matej Marković. (aš)

Dodatno zbližavanje

Nakon pogotka za 2:1, cijela klupa s pričuvama skupa sa stožerom otrčala je u zagrljaj Riadu Mašali i svojim suigračima. Golman i kapetan Matej Marković od sreće je skočio na ogradu tribine i proslavio s navijačima. Vidjelo se i po reakcijama uprave u svečanoj loži koliko pobjeda znači svima koji su uključeni u rad ili su samo prijatelji kluba. Nakon utakmice čule su se iz svlačionice redom vesele note, a najglasnija je bila Thompsonova pjesma Pjevaj sokole, koju se još naziva i prigodno "pjesma pobjede"!

- Atmosfera je bila odlična. Podružili se, proslavili, ali ostajemo fokusirani na nastavak prvenstva. Dobro nam je ovo došlo i da se dodatno zbližimo i sada zajedno idemo jako dalje u nove pobjede - rekao je vratar Zagrepčana. (aš)

Linker
25. travanj 2024 22:04