Robert Palikuča

 TIMM SCHAMBERGER Dpa Picture-alliance Via Afp
RIJEČANI MISLE OZBILJNO

U Rijeku stiže još najmanje pet igrača! Palikuča objasnio sve, prvi zvučni potpis pada već sutra

Predstavljeni su Dragan Tadić i Fausto Budućin, a za novu akviziciju fali još jedan papir.
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 21. lipanj 2022. 16:29

Trenerski dvojac Dragan Tadić i Fausto Budicin danas su prvi put izašli pred medije u svojim novim funkcijama, Tadić kao glavna i odgovorna osoba struke i glavni trener koji zbog formalnopravnih razloga ima službeni status tehničkog direktora, te Budicin kao nominalno glavni trener momčadi koji će, uz Radomira Đalovića, biti desna ruka nekadašnjem trofejnom kapetanu Rijeke. Nevezano za statuse, riječki duo za kormilom povest će Rijeku u nove izazove.

Uvodnu riječ preuzeo je, sada već standardno, Robert Palikuča, generalni menadžer za sport, koji je ukratko objasnio zbog čega se više od uobičajenog perioda čekalo kako bi se i formalno Rijeka predala u ruke – riječkim dečkima.

- Nakon odlaska Gorana Tomića našli smo se u jednoj situaciji na koju možda nismo računali, morali smo u jako kratkom periodu donositi važne odluke. Ovo je bila jedna od ideja od samog početka, naravno da smo kao ozbiljan klub vidjeli koja bi još mogla biti opcija za Rijeku, morali smo razmišljati što je u ovom trenutku najbolje za klub. Odlučili smo se za Rijeku na riječki pogon. Tu je sigurno puno emocije, strasti, ljubavi prema klubu, ali i znanja. Sigurni smo da smo donijeli jako dobru odluku, kazao je Palikuča u uvodu koji je demantirao da je bio u pregovorima s izbornikom Malte, a Rijeka na riječki pogon bila je izvorna ideja, od samog početka.

- Odabrali smo kombinaciju s tandemom trenera, odnosno s parom, gdje je Dragan Tadić nešto odgovorniji kao tehnički direktor sa svojim znanjem i vrlinama koje će biti veliki benefit klubu. Fausto će također biti trener, ne pomoćni trener, sa svojim studijskim radom. Pun je energije što je već pokazao u školi nogometa i na drugim mjestima na kojima je radio, u Istri i Orijentu primjerice. Njih dvojica se jako dobro razumiju, imaju uloge koje smo im dodijelili i već se u prvim danima treninga itekako osjeti da smo donijeli itekako dobru odluku. Naravno, imamo internu komunikaciju kako želimo da nam sve to skupa izgleda. Dečkima se pridružio i Đale (Radomir Đalović, op.a.), ima nevjerojatnu energiju kao i ljubav prema klubu, završio je A licencu, a voljan je i željan raditi. Komunikacija s njim je trajala već duže vremena, Fausto je komunicirao s njim, odlučili smo mu dati šansu, a on ima sve to što mi želimo.

Dragan Tadić se po prvi put kao čelni čovjek struke obratio medijima u klupskom press centru.

- Sretan sam prije svega, hvala predsjedniku Damiru i cjelokupnoj Upravi još jednom na ukazanoj prilici. Emocije su na vrhuncu, mislim da ne trebam govoriti koliko ja volim Rijeku. Tu sam bio od pionira pa do seniorskog pogona, osvajao i neke trofeje, bio pomoćni trener i danas sam došao do ovoga. Čast mi je biti ovdje, kazao je Tadić koji većinu igrača jako dobro poznaje, što kao trener juniora što kao trener koji je u prošle sezone u Dragovoljcu imao čak devet igrača na posudbi iz Rijeke od kojih će neki sigurno dobiti priliku u ovosezonskom rosteru Bijelih koji će do početka sezone sigurno doživjeti još promjena.

- Pričao sam s predsjednikom o tome, naravno, cilj nam je imati otprilike 25 igrača. Što se sustava igre tiče, još ćemo pričekati neke stvari. Fausto i ja puno razgovaramo o tome, to ćemo rješavati u hodu. Volim napadački nogomet, ali bez defenzive nema ozbiljnog nogometa. Moramo prvo obraniti svoj gol, a prema naprijed posjedujemo kvalitetu da ćemo uvijek probati zabiti gol više. Što se igrača tiče, nema mladog ili starog igrača, ili si dobar ili nisi. Sigurno je da će puno mlađih igrača dobiti priliku dokazati se kroz pripreme, na kraju ćemo odlučiti tko ostaje s nama. Dobro je da u momčadi imamo puno naših mladih igrača i neki od njih će sigurno ostati na Rujevici, dodao je Tadić koji je rekao da straha – nema.

- Strah ne postoji, pritisak je u našem sportu pozitivan, daješ ga sam sebi jer želiš biti što bolji. Rijeka je veliki klub, ima velika očekivanja, ali ja ne osjećam taj pritisak javnosti, naučio sam se s time nositi s godinama. Da ne vjerujem u sebe, kao i Fausto u sebe, mi ne bi bili tu. Ciljevi? Moramo biti što bolje plasirani, moramo igrati dobar nogomet. Nitko nam nije rekao da moramo biti prvaci, ali Rijeka je veliki klub i ako nam se ukaže šansa, naravno da ćemo napraviti sve da to i ostvarimo, dodao je Tadić.

image

Dragan Tadić i Fausto Budicin

NK RIJEKA

Budicin se još jednom zahvalio svima onima koji su novom dvojcu čestitali na imenovanju i zaželjeli sreću na klupi Bijelih.

- Drago mi je da su reakcije javnosti pozitivne i to je isto jedna dodatna obveza za nas. Moramo potvrditi da smo dovoljno stručni i kvalitetni kako bi ispunili ciljeve koje smo postavili pred sebe. Naravno da za sve treba vremena, ali taj alibi vremena u nogometu ne postoji. Kadar će doživjeti još neke promjene, no mi se pripremamo maksimalno ozbiljno, igrači jako dobro rade na treninzima i svima nam je cilj pobijediti svaku sljedeću utakmicu, kazao je Budicin u uvodu prokomentiravši i prvu europsku prepreku Bijelih, švedski Djurgardens.

- Na prvu, mislim da je to najteži protivnik kojeg smo mogli izvući, no niti oni nisu sretni što su izvukli Rijeku. Imamo mjesec dana do te prve utakmice, dovoljno je to vremena za pripremiti se, ali idemo korak po korak. Preko priprema u Rijeci s naglaskom na taktiku u Kranjskoj Gori. Vjerujem da ćemo spremni dočekati sve izazove u Europi i prvenstvu, dodao je Budicin.

Bit će još i odlazaka i dolazaka

Na pitanje o novim igračima Palikuča je odgovorio kako ima puno "pokreta" i na jednoj i na drugoj strani. Ono što je sigurno, osim dolazaka, roster Rijeke mogao bi dožvijeti i još pokoji – odlazak.

- Nećemo izlaziti u javnost sa stvarima koje nisu do kraja dogovorene, predsjednik je za sutra najavio jedan potpis važnog igrača, mi se nadamo da će taj jedan papir koji nedostaje doći pa da to možemo i službeno objaviti, kazao je Palikuča, misleći na službeno predstavljanje Matea Pavlovića, koje će, prema svemu sudeći, ipak biti objavljeno u srijedu. Brige za njegov dolazak ne bi trebalo biti, Pavlović je već danas s pomoćnim trenerom Đalovićem ispijao kavu na suncem okupanoj Rujevici, očito je u pitanju samo formalnost.

Rijeka je pak u pregovorima s nekoliko, odnosno najmanje još pet igrača koji bi trebali, ako se ispune želje kako kluba, tako i igrača, postati novi članovi Rijeke. Od beka, još jednog stopera, veznjaka, napadača i još jednog krilnog igrača. I to neovisno o izlaznim transferima, kojih će također – biti.

- Pričamo sa svim tim igračima, naravno da moramo neke stvari i sačekati, bit će još i izlaznih transfera. Pregovori uvijek mogu "puknuti", zato i jesu pregovori. Ljeto je tek počelo, puno je događanja na tržištu igrača i pokušavamo sinkronizirati stvari da, primjerice, ako jedan igrač ode onda drugi dođe na njegovo mjesto, a ne da imamo 45 igrača na treningu, dodao je Palikuča.

Tata Pavlović preuzima omladinsku školu

Osim stopera Matea Pavlovića, koji će biti nositelj nove obrane Bijelih, u klub dolazi i njegov otac – Luka Pavlović, iskusni trener koji će odlaskom Fausta Budicina s mjesta šefa omladinske škole preuzeti brigu oko Rijeke koja tek – dolazi. Pavlović je dugi niz godina bio trener tada uspješnog NK Zagreba, a osim toga bio je i šef omladinske škole i trener druge momčadi moldavskog Šerifa pune tri godine, kluba koji posljednjih sezona u Europi bilježi odlične rezultate.

- Proteklih dana imali smo razgovore na tu temu, sve je dogovoreno i sve bi trebalo biti gotovo kroz dva, tri dana kada ćemo to i objaviti. Luka Pavlović? Pogodili ste, tako je, kazao je Palikuča.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 03:25