Josip Drmić, Haris Vučkić, Nikola Kalinić i Marko Livaja

 Cropix
JAKI ADUTI

Sudar ubojitih tandema: ‘Mogu prijetiti, imaju i argumente za to, ali prednost ipak dajem Livaji i Kaliniću‘

Nedjeljni Jadranski derbi lako bi mogli obilježiti ofenzivci Rijeke i Hajduka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. svibanj 2022. 22:17

Sve pršti od golgeterskog naboja pred jadranski derbi. S jedne strane Drmić i Vučkić, s druge Livaja i Kalinić. Da je netko prije koju godinu rekao da će Hajduk imati takav tandem poznatih napadača, svi bi Bijelima već dodijelili barem jedan trofej. Ali, jaka je i konkurencija, poglavito sa riječke strane. Haris Vučkić i Josip Drmić prijete Bijelima i njihovim šampionskim ambcijama.

- Mogu prijetiti, imaju i rgumente za tao, ali prednost ipak dajem Livaji i Kaliniću – bez oklijevanja će odlučno kazati Zlatko Vujović.

Sjajni golgeter iz 80-ih, prvi strijelac prvenstva bivše države u sezoni 1984/85. Klasa koju je i predsjednik UEFA Čeferin davno prepoznao.

- Zlatko Vujović je bio moj idol u dječačkim danima.

Vujović ima znanje i karizmu, posjeduje iskustvo za procjenu. Zbog toga je zanimljivo čuti njegove argumente.

- Moram priznati da malo znam o Vučkiću, nisam ga dovoljno ni upoznao ove sezone. Drmić je odličan, pravi, rasni golgeter. Ali, Livaja i Kalinić imaju iskustvo i klasu. Uostalom, jači su kao tandem.

image

Marko Livaja (u sredini)

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Kalinić ima najveće klubove u kvartetu nedjeljnih golgetera na Rujevici, ali Drmić je zaigrao na dva Svjetska prvenstva. Zabio je i jedan pogodak, Kostariki na SP u Rusiji.

- Pozitivno je imati takve podatke u životopisu, ali još uvijek držim da je Kalinić napadač koji je najiskusniji od svih "špiceva" koji u nedjelju igraju na Rujevici. Pored njega Livaja kao prvi strijelac HNL-a.

Kalinića je Vujović i trenirao u sezoni 2008/09 kada je bio u stožeru Ante Miše. Jesu li Kalinić i Livaja napravili maksimum u karijeri ?

- Nažalost, nisu. Posebno se to odnosi na Livaju koji je prošao kroz dobre, ali ne i vrhunske klubove. Šteta, jer imao je taj potencijal. Kalinić je više ostvario.

Ali, nije uzeo trofej. Zbog toga se uostalom Kalinić i vratio u Hajduk. Zanimljivo je da ni Drmić nema trofej u karijeri.

- Sve su to igrači sa velikim motivom, ali utakmica je prvenstvena ik zato motiv preteže na stranu Hajduka. Kada dođemo do finalne utakmice Kupa, tada će svi imati trofej kao ulog, no ovog puta je Hajduk, što se tiče, motiva u prednosti.

Ali, jasno je da sam motiv neće donijeti pobjedu. Hajduk ima imperativ uspjeha ako želi nastaviti snivati šampionske snove.

- Istina, ali kako god završi, Hajduk mora čekati sljedeći dvoboj, onaj večernji nedjeljni iz Maksimira. Dinamo je još uvijek gazda situacije, drži šampionsku utrku u svojim rukama i kontrolira tijek.

image

Valdas Dambrauskas i Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Znači vjerujete da su Modri veliki favoriti u nedjelju ?

- Vjerujem, unatočć njihovim blijedim izdanjima u zadnjim utakmicama. Ali, ako Hajduk može dobiti na Rujevici, onda je jasno da može i Dinamo slaviti protiv Osijeka. Nijedna pobjeda neće biti jednostavna, međutim ne trebaju se Bijeli opterećivati sa raspletom u Zagrebu. Imaju pobijediti Rijeku ako već nisu slavili u Koprivnici.

Boli Vujovića remi sa Slaven Belupom. Drži nekadašnja "sedmica" Bijelih da je Hajduk svoju šansu za titulom propustio upravo u dvobojima sa klubovima iz donjeg dijela poretka.

- U Koprivnici se vidjelo koliko nedostaju Livaja i Kalinić. Zato pred Rijeku držim da su upravo njih dvojica igrači prevage.

Livaja i Kalinić vs. Drmić i Vučkić. Hoće li golgeteri zabijati ili će se otvarati prigoda za igrače iz drugog plana ?

- Netko od njih će zabiti, u to sumnjam.

Drmić je primjerice zabio četiri utakmice zaredom protiv Hajduka.

- Postoji razdoblje kada te ide, ali onda odjednom sve stane. Tako će biti i sa Drmićem. Četiri zaredom je već sasvim dovoljno. Livaja je imao seriju u kojoj je mogao zabiti sa tribina, ali onda je došlo devet utakmica zaredom bez pogotka.

image

Josip Drmić (lijevo)

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Kako čuvati Drmića, odnosno Livaju ?

- Treba igrati koncentriranu obranu, ali neće nitko staviti tri igrača na Livaju ili Drmića. Svaki obrambeni treba znati kakav mu je protivnik u skoku, koja mu je noga jača, odakle šutira i onda nema problema. Onda je lako čuvati protivnika.

Hoće li nedjeljna utakmica imati kakvog utjecaja na finale Kupa ?

- Ne vjerujem. Svaka je utakmica svijet za sebe, a do finala Kupa ima još 20 dana, u međuvremenu će se mijenjati raspoloženje unutar momčadi. Bitno je pobjeđivati, držati pozitivnu atmosferu pa će se ugodno dočekati Kup.

Je li Hajduku važniji kup ili prvenstvo ? Odnosno kojem je trofeju bliže ?

- Kup je veća šansa jer se radi o jednoj utakmici. U prvenstvu ne odlučuju sami o svojoj sudbini. Međutim, nisam pristalica tih dvojbi. Svaku želim pobijediti, svaka je važna. Zato, prvo treba slaviti u nedjelju.

image

Haris Vučkić

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Hoćete biti razočarani ako Hajduk u nedjelju ne pobijedi ?

- Ne! Bio sam razočaran kada nije Hajduk dobio u Puli i Koprivnici, to su utakmice koje su se trebale pobijediti i time doći u situaciju za osvajanje prvenstva. Istina je, još uvijek postoji šansa, ali nikako ne mogu prežaliti remije iz tih susreta koji bi omogućili Bijelima da uđu u finiš sezone kao gospodari svoje sudbine.

U konačnici, što nam nosi jadranski derbi ?

- Utakmicu koja će kao i sve ovosezonske imati pogodaka, dvoboj u kojem će gledati uživati, a napadači će sigurno biti u glavnim ulogama. Koliko će ih vratari onemogućiti, tek ćemo vidjeti, ali čim su na travnjaku takve klase kao Livaja, Drmić i Kalinić s čijom sam se kvalitetom dosada dobro upoznao, onda je jasno da je pred nama utakmica za "prste polizati" - zaključio je Zlatko Vujović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 17:34