Prvi dvoboj ove sezone odigrali su 30. srpnja na Poljudu

 VOJKO BASIC Cropix
VELIKI OKRŠAJ

Što će nam ponuditi Jadranski derbi? Svi priželjkuju ‘nogometnog Orašara‘, no moglo bi biti užareno...

Sopićev fanatizam ili Lekin oportunizam? Što god da prođe, donijet će pobjedniku čelnu poziciju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. listopad 2023. 14:08

Pjenit će se more u zaljevu, bura stiže u subotnje predvečerje, koga će uzdići na vrh, a koga zabiti u zid? Jadranski derbi danas je daleko više od prestiža, slikovit primjer u kojem slučaju utakmica vrijedi šest bodova - pobjedom se Rijeka probija na čelo s plus jedan pred Hajdukom, uspjehom gostiju Splićani dižu prednost pred njom na pet bodova i najmanje toliko u odnosu na Dinamo, ovisno o njegovom rezultatu u nedjelju s Puljanima.

Hrvatskih klubova nema u Europi, ne računajući Dinamo koji uništava samoga sebe te gubi na Kosovu, no HNL nam nudi poslastice. Iako to naši derbiji često nisu po kvaliteti igre, svejedno su spektakli zbog atmosfere i važnosti rezultata. Hajduk se vratio iz kratke krize generirane s dva poraza i sad nakon dvije vezane pobjede ima šansu ući u novu seriju na tragu startne kad je slavio u pet utakmica zaredom. Posjeduje poprilično iskusnu i defenzivno ojačanu momčad kojoj nedostaje više napadačkih šila, ali Emir Sahiti je vruć, a Marko Livaja dužnik jer pet nastupa u HNL-u nije zatresao mrežu. Rijeka je okupila impresivnu ekipu u usporedbi s ranijim sezonama, nisku potentnih igrača s potencijalom za ozbiljne transfere, iako u odnosu na Kekovu šampionsku momčad iz 2017. godine sadašnji dečki imaju manje utakmica u nogama i zajedničkog rada.

Publika želi da to bude “nogometni Orašar”, raskošna predstava za standing-ovation, treneri će možda iznevjeriti nade i ponuditi šahovsku partiju kojom će dominirati taktička disciplina, ali ako i neće biti Ščelkunčikova suita jer pero i kajdanka nisu u rukama Pjotra Iljiča Čajkovskog nego Željka Sopića i Ivana Leke, Rijeka ima previše aktera koji vole nadigravanje da bismo gledali kopiju prošlotjednog grčenja na Poljudu. Premda nije ostavila dojam u Koprivnici i protiv Rudeša, na svojem je terenu odvažnija i goropadnija.

Je li kucnuo čas?

Na repertoaru je novi čin sve većeg rivalstva u kojem će mnogi navijači Hajduka priznati kako im je Rijeka mrskija od Dinama iako joj ne daju za pravo da je i ona veliki klub, ujedno prvi dolazak Marka Livaju na Rujevicu nakon neslavnih zbivanja na treningu reprezentacije u lipnju koji su prethodili njegovom napuštanju nacionalne vrste. Danas je jedno od najčešćih pitanja do koje razine će se netrpeljivost dijela Riječana prema Hajdukovom “kralju baluna” očitovati na stadionu i utjecati na utakmicu jer nakon naljepnica po gradu, a one su nastavak na istovjetne povike koje se moglo čuti i prije ovog zadnjeg lipanjskog rašomona, mogla bi to postati vrlo napeta i užarena večer. Livaja se navikao zabijati na Rujevici, ima li snage za još?

Derbi je ujedno dodatni test Lekinog pragmatičnog nogometa s malo dojma i prilično okomitosti, igra živaca i koncentracije, te sjajna kontrolna točka razvoja Sopićeve momčadi. Unatoč ispisanim komplimentima, Rijeka ove sezone nije dobila niti jednu utakmicu s ekipama koje su njezinog ranga ili jače. Pala je od Hajduka i Dinama poput žutog lista s grane, bez šanse da išta promijeni, poražena je u Lilleu, a doma ispala, iako je u 90 minuta imala 1:0, a nakon 120 je završilo 1:1. Dobila je Osijek, koji nije na tom nivou, pa je li kucnuo čas da Rijeka obilježi veliku utakmicu? Da probije i tu barijeru i tako najavi punopravnu kandidaturu za naslov prvaka? Ili će Hajduk potvrditi socio-psihološku klimu koja je trenutačno na njegovoj strani?

Na Poljudu Rijeka protiv Hajduka nije igrala nego je statirala u skromnoj režiji tadašnjeg stožera, sad nas živo zanima što će ponuditi Franjo Ivanović, Marko Pjaca, Niko Janković, Toni Fruk, Marco Pašalić... Hoće li revolveraši s Kvarnera djelovati usklađeno i kao “banda” i osvajati “utvrde” ili će većina njih opet biti solo strijelci poput junaka western filmova? To što je posljednjih godina Rijeka lakše dobivala u Splitu, a Hajduk često pobjeđivao vani, govori o ozračju koje ponekad nije lako za domaćina. I to je ispit zrelosti.

Hajduk je ove sezone uzeo sva tri derbija s Dinamom i Rijekom, te bi s novom pobjedom prvi dio prvenstva protiv najjačih pretvorio u potpuni trijumf, što bi mu već ozbiljno otvorilo vrata prema jesenskom naslovu.

Što će donijeti više, Sopićev fanatizam ili Lekin oportunizam?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 00:06