Martin Zlomislić branit će vrata Rijeke u finalu Kupa

 DAMIR KRAJAC Cropix
‘PRVA UTAKMICA KLJUČNA‘

Sopićev džoker za okršaj s Dinamom: ‘Ključ uspjeha? To je bitna činjenica, još je u igri i to pravilo...‘

Riječka vrata u finalu branit će specijalist za Kup Martin Zlomislić
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 15. svibanj 2024. 11:06

Vratar Martin Zlomislić u Rijeku je iz matičnog Širokog Brijega stigao prije gotovo tri godine, na početku iste sezone kao i aktualni kapetan momčadi Nediljko Labrović. Tadašnji trener Rijeke, Goran Tomić, već je tada isticao kako Rijeka ne treba brinuti oko vratarske pozicije, kako ima dva sjajna i podjednako dobra golmana, no nakon što je Zlomislić u premijernoj sezoni devet puta startao kao prvi vratar, aktualni kapetan ipak se izborio za “pole position”.

Najveća moguća nesreća za Zlomislića je ta što ispred sebe ima - Labrovića, prije svega sjajnog kolegu i odličnog vratara. S druge strane, ako je netko potpora popularnom Nedi onda je to sigurno Martin koji bi danas, baš kao što je to radio u svakoj kup utakmici u aktualnoj sezoni trebao startati među vratnicama Rijeke. To je, uostalom potvrdio i trener Sopić, a Zlomislić je u uvodu potvrdio želju ne samo svih navijača Rijeke nego i njezinih igrača kada je u pitanju večerašnja utakmica finala.

- Finale Kupa je ispred nas, igra se na dvije utakmice, a mi se nadamo osvajanju tog trofeja - kratko je i jasno u uvodu kazao riječki vratar koji je svjestan da je njegova momčad, nakon što je u aktualnoj sezoni provela čak 16 kola na vrhu prvenstvene ljestvice, okrenuta prema trofeju do kojeg još uvijek može doći.

image

Martin Zlomislić

DAMIR KRAJAC Cropix

Jesu li se nade u naslov prvaka prebrzo ugasile?

Borili se do samog kraja

- Ne bih rekao da su nam se nade prebrzo ugasile, borili smo se do samog kraja. Malo nas je poremetila ta utakmica protiv Lokomotive, a na Rujevici smo izašli dobro i igrali dobro. Nogomet je takav, neki put kada si i bolji izgubiš, a neki put pobijediš kada igraš lošije, to je tako. Ništa, to je sada iza nas, dali smo sve od sebe, a sada se okrećemo Kupu - pojasnio je pričuvni vratar Rijeke koji ne smatra da je upravo taj poraz bio prekretnica.

Da je Rijeka u Kranjčevićevoj svladala domaćina, uoči derbija s Dinamom bila bi vodeća...

- Teško je sada pričati što bi bilo kad bi bilo, no ja mislim da je ključna bila ova na Rujevici. Čak i da smo odigrali neriješeno, bili bismo samo bod iza njih, drugačije bismo možda igrali i u Varaždinu - dodao je Zlomislić koji je u aktualnoj sezoni branio u svega četiri ligaške utakmice no...

- U dobroj sam formi, cijelu godinu sam bio zdrav, dobro sam trenirao i spreman sam odgovoriti na terenu na najbolji mogući način - dodao je 25-godišnji riječki čuvar mreže koji je svjestan da ga na Maksimiru čeka jako puno posla.

image

Martin Zlomislić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Očekujem tešku utakmicu, oni su osvojili prvenstvo i puni su samopouzdanja. Očekujem jedan dobar Dinamo na svom terenu, no mi smo dobra i karakterna momčad tako da vjerujem da ćemo spremno odgovoriti na sve. Koji će biti ključ uspjeha? Oni imaju dosta kvalitetnih igrača, Mišića, Baturinu, Petkovića koji je možda i odlučio tu našu posljednju utakmicu. Ključ će biti hrabro izaći na Maksimir, igrati što bolje, Dinamo svesti na minimalne prilike i - pobijediti - naglasio je Zlomislić koji smatra da bi uzvrat na Rujevici mogao biti riječka prednost u ovom dvomeču.

- Sigurno da je to bitna činjenica, još je u igri i to pravilo gola u gostima. Naravno da je bitno kako ćeš odigrati i u Maksimiru jer ako ne zabiješ pogodak tamo, a kući ga primiš, onda ćeš morati zabiti dva za pobjedu i naslov. Ključna će biti ta prva utakmica, a onda ćemo na Rujevici izaći onako kako i uvijek izlazimo, da pobijedimo. Ponavljam, nadamo se osvajanju Kupa.

Vježbate li na treningu situacije eventualnih prekršaja na rubu kaznenog prostora odakle Petković može pucati?

- Ha, ha, pa vježbamo i to, no imamo i mi dobre izvođače slobodnih udaraca, vježbamo sve. Je li se mogao onaj udarac na Rujevici obraniti? Ma teško je o tome govoriti, imaš u živom zidu pet igrača, kada vidiš loptu, vidiš je tek kada ona prelazi suigrače tako da je teško govoriti o nečemu više.

Treba se uzdignuti

Nije tajna da je atmosfera u momčadi narušena, ako radi ničeg drugog, a onda samo radi činjenice da je Rijeka izgubila ne samo borbu za naslov prvaka već i tri utakmice zaredom. Takav negativni niz nije dobar nikada, posebice ako ti nakon njega dolazi tradicionalno najneugodnije gostovanje u Hrvatskoj, ono protiv Dinama.

- Naravno da se trebamo uzdignuti, no imamo i dosta igrača koji su već igrali ovakve utakmice, od Dilavera, Mitrovića, Pjace, Marića koji su iskusni igrači i koji nama mlađima mogu prenijeti to iskustvo, podignuti ih. Nadam se da ćemo se svi skupa zajedno podići iznad ovoga i kako sam već rekao - osvojiti Kup.

Putokaz za današnju igru definitivno može biti sve ono prikazano na Rujevici u posljednjem meču izuzev realizacije. Tko zna kakve bi se danas priče pisale, da je, primjerice, onaj udarac glavom Smolčića umjesto na vratnici odsjeo u mreži već svladanog Nevistića...

- Ponekad je to tako, nekad ti se to vrati, nekad bude vratnica. Nadam se da ćemo ovaj put imati više sreće, biti spretniji i sretniji. Podrška navijača? Pa uvijek su nama u velikom broju, vjerujem da će tako biti i večeras. Stvarno su nam 12. igrač, puno nam znači njihova podrška, a i radi njih ćemo probati dati sve od sebe da osvojimo Kup - kaže Zlomislić koji se složio s konstatacijom da nikako nije isto završiti sezonu s ili bez trofeja Kupa.

- Naravno, no da nam je netko rekao na početku sezone da ćemo biti drugi bili bismo presretni, a sada si bio u borbi za oba trofeja. Naravno da bi bio žal da ne osvojimo barem jedan, zato ćemo se i maksimalno potruditi.

Rijeka je četiri puta igrala finale protiv Dinama i triput ga svladala?

- Nisam znao za taj podatak, ali, eto, statistika je našoj strani. Nadam se da će tako biti i ovaj put, u moje sigurno dvije najvažnije, najveće utakmice u karijeri. Trema? Ma nema je, nisam ni po prirodi nešto nervozan, vjerujem u sebe.

Zlomislić za Rijeku

16 nastupa

1470 minuta

20 primljenih golova

6 čistih mreža

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. svibanj 2024 11:26