Ante Čizmić/Cropix
Robert Šola
POTPUNI PROMAŠAJI

Samo jedan igrač opravdao je dolazak na Poljud. Igra Hajduka? Više nema smisla ni govoriti...

Svi ostali debelo su ispod očekivanja, a poglavito primanja koje imaju na Poljudu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. listopad 2023. 07:03

Rijeka je ljetos na Rujevicu dovela Niku Jankovića (21), Marca Pašalića (22), Franju Ivanovića (20) i Tonija Fruka (22). Četiri mlada ofenzivca, četiri moderna igrača koje krasi brzina, trka i okomitost. Njima je kao šlag na tortu pridodala Marka Pjacu (28), nekadašnju izvanserijsku nadu hrvatskog nogometa koji se pokušava vratiti u nogometni život. Rijeka nije slagala momčad za lov na titulu, nego mladiće koji bi trebali izrasti u igrače na kojima će klub višestruko profitirati.

Bitno drugačije ljeto

Hajduk je imao bitno drugačije ljeto. Na Poljud su redom stizali provjereni i iskusni igrači: Fahd Moufi (27), Ismaël Diallo (26), Vadis Odjidja-Ofoe (34), Filip Uremović (26), Zvonimir Šarlija (26), Mihael Žaper (25) i Aleksandar Trajkovski (31). Samo Leon Dajaku (22) ide u red mladih igrača za budućnost. Hajduk sve njih nije doveo da bi stvarao nego da bi s njima uzeo titulu.

Nakon 11 kola (Rijeka i Hajduk odigrali su po 10 utakmica) Riječani su - prvi na tablici! U 10 kola osvojili su 22 boda, uz 21:8 gol-razliku. Hajduk ima 21 bod, ali i značajno slabiju (13:6) gol-razliku. Već taj segment pokazuje da su na Rujevici ljetos potpuno nadigrali Hajduk po pitanju pojačanja. Njihovi toliko mlađi i bitno jeftiniji igrači osvojili su bod više, ali i zabili čak osam golova više od iskusnih i skupih Hajdukovih pojačanja.

image

Igrači Hajduka nakon poraza od Rijeke

Ante Čizmić/Cropix

U derbiju na Rujevici za Rijeku u napadačkom kvintetu igrali Pašalić, Janković, Fruk, Pjaca i Ivanović. Svih pet pojačanja bilo je u udarnoj postavi. Hajduk je startao samo s tri (Šarlija, Moufi i Žaper) od osam dovedenih pojačanja.

Dajaku je zabio dva gola u sedam utakmica, ali već je neko vrijeme nestao sa scene. Odjidja-Ofoe nakon dobrog starta rapidno pada iz utakmice u utakmicu, Diallo je pričuva, Trajkovski je tek stigao, kao i Žaper, odnosno Uremović. Moufi igra, ali i on je u evidentnom padu. Od osam pojačanja samo Šarlija opravdava dolazak na Poljud.

Sjajan posao

Pašalić u dresu Rijeke ima već šest golova i dvije asistencije, Janković čak osam golova uz četiri asistencije. I Ivanović je zabio sedam golova i jednu asistenciju, a Pjaca dva u samo četiri nastupa. Fruk imao samo jedan gol, ali i čak šest asistencija na kontu. Pet pojačanja u zbiru ima čak 24 gola i 13 asistencija. A tek smo zakoračili u listopad. Stoga kapa do poda sportskom direktoru Darku Raiću-Sudaru i ekipi koja radi zajedno s njim - ljetos su napravili sjajan posao.

image

Zvonimir Šarlija

Ante Čizmić/Cropix

Osam Hajdukovih pojačanja zajedno je zabilo tri gola, Dajaku dva i Šarlija jedan. OK, većina njih nije zadužena za golove, ali neupitno je da malo daju na svojim pozicijama. I da su debelo ispod očekivanja, a poglavito primanja koje imaju na Poljudu.

Kad sve to staviš na hrpu, ne treba se čuditi tome što je Rijeka sinoć u derbiju zasluženo (doduše i sretno) pobijedila Hajduk i što je ispred njega na tablici. Hajduk s ovakvim učinkom pojačanja nema baš nikakav temelj na kojem bi mogao graditi optimizam u nastavku sezone. O igri Hajduka više nema ni smisla pisati, jer ona je već tjednima daleko od potrebne razine.

Rijekin trener Željko Sopić stoga u reprezentativnoj stanci nema potrebe puno se trošiti na to kako nastaviti sezonu. Samo mora nastaviti utabanom stazom, svi ti mladi igrači trebali bi biti još bolji. Ivan Leko zato ima posla preko glave. Pojačanja djeluju potpuno promašena, Krovinović odavno ne postoji, a i Livaja je upao u krizu u kakvoj ga još nismo vidjeli u Hajdukovom dresu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. ožujak 2024 07:34