Nova Kantrida

 ZDL arhitekti
SLUŽBENO PREDSTAVLJANJE

FOTO Rijeka se vraća kući! Evo kako će izgledati nova ultra moderna Kantrida: Stadion, hoteli, neboderi...

Ono što smo zamislili, provedivo je, zanimljivo i originalno - rekao je Mišković
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 05. prosinac 2023. 16:57

Kad smo odlazili na Rujevicu, obećali smo da je to privremeno te kako ćemo se vratiti na Kantridu. Kad-tad. Moram priznati da je ovo za mene emotivan trenutak, jer s današnjim danom i ovim predstavljanjem, započinje naše približavanje konačnom cilju - Kantridi!, uskliknuo je vrlo emocionalni predsjednik Rijeke Damir Mišković u danu koji bi za grad Rijeku i riječki sport mogao i trebao biti - povijesan.

Na najvišoj razini, uz potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, riječkog gradonačelnika Marka Filipovića i dipl. ing. arh. Sinišu Zdjelara, partnera u studiju ZDL arhitekti, predstavljen je projekt kolokvijalno nazvan "Povratak na Kantridu", a u njemu je ono što je najvažnije - izgradnja potpuno novog stadiona na Kantridi za nešto više od 12.000 gledatelja. Uz stadion gradio bi se, prema projektu, hotel na četiri etaže, s oko 200 soba, te tri nebodera, od kojih će najviši imati 35 katova i visinu od 116 metara. Cijeli projekt vrijedan je više od 150 milijuna eura, a službeni naziv je "Multifunkcionalni kompleks Stadion Kantrida".

image

Nova Kantrida

ZDL arhitekti

Povratak na Kantridu

- Sama za sebe, investicija u nogometni stadion nije isplativa. što znači da se kao imperativ može i mora postići ekonomska održivost cijelog projekta - naglasio je Zdjelar prilikom predstavljanja. i naglasio...

- U konkretnom slučaju, to onda znači, s jedne strane, gradnju sadržaja poput stadiona, dok je s druge strane prisutan element komercijalnog i isplativog ulaganja u hotel i tri nebodera, koji će investitoru generirati dobit, a on će zauzvrat izgraditi stadion i prepustiti ga Gradu Rijeci, koji dobiva u vlasništvo značajan infrastrukturni objekt.

Takvi projekti u svijetu već postoje, ali u Hrvatskoj bi predstavljeni "Povratak na Kantridu" bio uvjerljivo najveći, i najljepši. Projektanti, kao i potencijalni investitori, svjesni su da je na toj lokaciji važno zadržati dio objekata koji su važni za život Riječana. I emotivno, ali i za svakodnevne aktivnosti.

image

Nova Kantrida

ZDL arhitekti

"Portić, lučica za domaće ljude, ostaje neizmijenjen, kao još jedan savršen most između tradicionalnog i modernog. Popularna plaža za kupače, istočno od stadiona, mjesto okupljanja generacija Riječana, kao i uvijek u svojoj povijesti, ostaje otvorena za javnost. Brojni novi i dostupni javni sadržaji, prije svega sportsko-rekreativni, omogućit će građanima, kao i turistima, ugodan boravak na lokalitetu koji sada dobiva novi smisao, podiže razinu usluge, i Riječanima stvara ugođaj ugode i ponosa. Nema nasipavanja mora, i nema pomicanja linije obale, bez obzira na količinu gradnje. Potrebe atletskog kluba, koji trenutačno funkcionira na stadionu Kantrida, unutar ovog projekta zadovoljit će se, u suradnji Investitora, Grada, Županije i RH, tako da se osiguraju sredstva te da se izgradi adekvatniji i primjereniji objekt u kampusu na Trsatu", stoji u studiji koja je predstavljena.

image

Nova Kantrida

ZDL arhitekti

Konzorcij

- Povratak na Kantridu, to je rečenica koja nas je sve povezala - zadovoljno je komentirao riječki gradonačelnik Marko Filipović.

- Konzorcij šest tvrtki predao je nedavno Gradu Rijeci Pismo namjere za razvoj projekta Multifunkcionalnog kompleksa Stadiona Kantrida. To je stvorilo preduvjete da već za ovu sjednicu Gradskoga vijeća, pokrenemo izradu Urbanističkog plana uređenja Sportskog područja Kantrida, kao i Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Rijeke. A cilj ove prezentacije jest, da se i prije sjednice Gradskoga vijeća, u javnosti otvoreno kaže što se želi napraviti na Kantridi i tko su te tvrtke i pojedinci koji stoje iza toga prijedloga - transparentno i jasno. Naravno, ako se takve odluke usvoje, počinje zakonima propisana procedura. Ovo je projekt koji će svakako promijeniti Rijeku, ovo je projekt koji će je učiniti sličnom drugim europskim i svjetskim gradovima koji su napravili hrabre poteze, i tako odskočili od drugih. Ovakav projekt omogućit će da se ispod stijena ponovno igraju velike, pobjedničke utakmice, uz podršku Armade, ali i zaštiti ono što čini duh Kantride, što je meni posebno važno, jer Kantrida je i moj dom.

image

Nova Kantrida

ZDL arhitekti

U spomenutom konzorciju, koji je službeno iskazao interes za financiranje i realizaciju projekta su: Black kite E&C Investment Fund (Luxembourg), Fiume Kantrida Development d.o.o. (tvrtka kći Black kite E&C Investment Fund), Teanna ltd (London), ZDL arhitekti (Rijeka), Aestus development d.o.o. (Rijeka) i Kamgrad d.o.o. (Zagreb).

Provedivo, zanimljivo i originalno

Aktualna situacija na prostoru na kojem bi se gradilo, ne odgovara estetskoj i pravoj vrijednosti Kantride, i vrijeme je da se nešto napravi s tim dijelom grada, a ako se ovaj projekt ostvari, Rijeka će se podignuti i za više od jedne razine. Novi stadion na Kantridi bit će ultra moderan, a teren će se zarotirati za 90 stupnjeva, i bit će u smjeru sjever-jug. Armadina tribina bit će sjeverna, a nadaleko prepoznatljive stijene bit će inkorporirane u konstrukciju spomenute tribine. Bočne strane stadiona imat će, prema projektu, eliptičan oblik, koji "pada sa sjevera prema jugu", a paralelno uz natkrivene zapadnu i istočnu tribinu, bit će široke šetnice. Većina gledatelja na stadion dolazit će Istarskom ulicom.

Noću će stadion biti osvijetljen klupskim bojama te će podsjećati na "karakteristični brod s veslima i naglašenom provom - obilježjem Armade". Zbog problema koji se pojavljuju uslijed slivnih voda, kao i podizanja razine mora, projektanti su zamislili izgradnju kilometar dugačkog kanala.

Hotel će, pak, biti horizontalno položen, i ideja je da se savršeno uklopi u ambijent. Pet etaža, više od 200 soba orijentiranih prema moru na jug, svojim izgledom nimalo ne bi smjele odudarati od izgleda o tog područja. Plan je da objekt bude "zazelenjen".

Najveći od tri nebodera koja bi se trebala graditi bit će najviši u Hrvatskoj, a neposredno uz prvu liniju do mora, dat će potpuno novu "vistu" gradu, koji će se time približiti najinovativnijim i najurbanijim svjetskim gradovima na sličnim lokacijama. Neboderi su odavno prepoznatljivi i važan dio Rijeke, a ova tri trebala bi biti izravno spojena s hotelom. Za sve nove građevine planira se 1350 parkirnih mjesta u garažama.

- Ono što smo zamislili, provedivo je, zanimljivo i originalno, pa mi je zadovoljstvo da vam mogu poručiti da je Konzorcij Kantrida spreman ponuditi Gradu Rijeci adekvatno ekonomsko-funkcionalno-arhitektonsko rješenje, koje zadovoljava sve aspekte i interese: i poslovni, i sportski i javni, na kojem je, vidjet ćete, veliki naglasak. Za Kantridu, mjesto povijesti i budućnosti našeg voljenog kluba, kluba svih nas, Riječanki i Riječana, tražili smo modele suživota sporta i biznisa, održivosti i izvedivosti. Smatram da smo ih konačno i pronašli. Bit će to snažan iskorak u moderno doba - zaključio je Mišković.

image

Nova Kantrida

ZDL arhitekti
image

Nova Kantrida

ZDL arhitekti
image

Nova Kantrida

ZDL arhitekti
image

Nova Kantrida

ZDL arhitekti

Linker
05. ožujak 2024 13:49