Elvis Brajković

 TEA CIMAS Cropix
ELVIS BRAJKOVIĆ

‘Rijeka je stvorila spoj koji daje rezultate i pored ovakvog Dinama i Hajduka ima svoju šansu‘

Na prvi pogled Rijeka nema velikih imena, ali uvijek netko iskoči
Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 16. veljača 2024. 14:10

Ove subote (15 sati) na Rujevici će snage odmjeriti dvije najuspješnije momčadi u uvodu proljetnog dijela prvenstva: Rijeka i Lokomotiva. Očekuje se vatromet...

- Možda među igračima još nema onog pravog pritiska, ali on će rasti s protokom vremena i utakmicama koje dolaze - uvjeren je Elvis Brajković koji je odigrao preko 100 utakmica u bijelom dresu.

- Realno, Hajduk i Dinamo nisu trenutno u optimalnoj formi, i Rijeka tu vidi i ima svoju šansu da nakon sedam godina ponovno osvoji prvenstvo. Ove utakmice u drugom dijelu pokazale su novi pozitivan pomak. Popravili su igru u gostima, što im je nedostajalo u jesenskom dijelu. Ostvarili su tri važne pobjede na strani. U dva navrata u teškim uvjetima za igru u Gorici, a između toga u paklenoj atmosferi Poljuda. Istodobno na Rujevici mogu pobijediti svakoga. Ukupno gledano odlično su krenuli u nastavak sezone što ih čini najozbiljnijim kandidatom za prvo mjesto.

Bez velikih imena

Na prvi pogled Rijeka nema velikih imena, ali uvijek netko iskoči. Posljednje zvijezda, igrač koji vuče momčad je Obregon.

- Mislim da je kadar Rijeke jako dobar. Svi igrači koji treniraju na Rujevici su za HNL na visokom nivou. Možda nema neke svjetske klase, ali ne smijemo zaboraviti da je tu jedan Pjaca. No, ima tu dosta potentnih mladih igrača, kao i nekolicina već prekaljenih. Rijeka je stvorila spoj mladosti i iskustva koji daje rezultate, i upravo zbog načina na koji igra Rijeka je ozbiljan pretendent na naslov. Hajduk je doduše tu, na samo dva boda razlike, a Dinamo nikako da ulovi ritam i Rijeka treba iskoristiti trenutak i nastaviti u ovom nizu.

Rijeka je postigla najviše golova i igra "na prednji pogon", no, istodobno jedino se Hajdukova mreže rjeđe tresla ove sezone.

- Momčad se stabilizirala. Labrović je konstanta na vratima i to je važno za svaku momčad. Na ostalim pozicijama ima rotacija, ali uglavnom zbog ozljeda ili kartona, istodobno gotovo za svako mjesto postoje kvalitetne zamjene i kada nema nekoga iz prve postave, to se ne vidi u ukupnom učinku. Ustalili su se i igrači na bočnim pozicijama gdje se nametnuo Smolčić, kao i Selahi u veznom redu. U napadu, određenu prednost imali su Ivanović i Pašalić na račun svojih predstava u prvom dijelu sezone, ali sada je tu Obregon. U Varaždinu je svojedobno pokazao koliko je dobar, ali u dvije dosadašnje sezone to nije pokazao na Rujevici i ovo je njegov najbolji period igre u Rijeci. Dolaskom Marića konkurencija u napadu je veće i to je dodatni adut u utrci.

Pohvale Lokomotivi

Lokomotiva je dodatnu pažnju privukla uzevši u dvije utakmice 4 boda Dinamu, ali na Rujevici su posljednji put slavili u jesen 2021.

- Lokomotiva je u Maksimiru, kontra svih špekulacija, pokazala da igra za sebe, i da će ako može pobijediti i Hajduk i Dinamo i na tome im treba čestitati. Rijeka je posljednjih godina bila uspješnija, ali rijetke su bile uvjerljive pobjede. Lokomotiva je uvijek na Rujevicu dolazila otvorenog garda i vjerujem da će tako biti i u subotu. Očekujem otvorenu utakmicu u kojoj gosti mogu stvoriti probleme, ali neće im biti lako. U dva sraza s Dinamo pokazala je da se može nositi s najboljima. Imaju motiv, žele prestići Osijek i uzeti 4. mjesto, što bi bila dobra nagrada. Igraju dobro, a posebnu pohvalu zaslužuju zbog svoje politike i odluke pružanja prigode mladima. Nisu jedini koji to rade, ali definitivno su najbolji u tome i razvijaju puno igrača koji predstavljaju budućnost.

Protiv Dinama su sličnom taktikom došli do pobjede, a potom izvukli remi.

- Ne primaju lako gol. Pokazali su kompaktnost i upornost. Uz tu mladost imaju i iskusnih školovanih igrača straga poput Kalaica, Leovca, Bartoleca. No, igraju neopterećeno na način koji često suparnicima ne paše. Dobra obrana i brza tranzicija formula je kojom i Rijeku može iznenaditi. Rijeka ima prednost u domaćem terenu, tradiciju, ali prije svega gard i samopouzdanje koje ih krasi i kada su u rezultatskom minusu. Očekujem pobjedu Rijeke, ne previše uvjerljivu, ali mislim da imaju prednost.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. listopad 2024 07:20