Nikola Kalinić i Anton Krešić

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
STOPER I STRIJELAC

Kako zaustaviti Livaju i Kalinića? Heroj Rijeke: ‘Tako je najlakše! A slavili smo uz Drmićev hit...‘

‘Ne mogu reći da ćemo osvojiti naslov, ali do kraja će biti borba za prvo mjesto‘, kaže Krešić.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. veljača 2022. 06:15

Anton Krešić golom je okrunio odličnu igru na Poljudu. Za Rijeku mu je to bio drugi pogodak u 26. nastupu. I prvi se dogodio u veljači, lani protiv Istre 1961.

- To mi je najdraži gol u životu. Dosad najvažniji - rekao nam je obrambeni igrač Krešić koji u ofenzivu obično ide kod prekida, tako je bilo i u Splitu.

U 17. minuti je glavom asistirao Josipu Drmiću za 1:0, a u 86. minuti snašao se bolje od hajdukovaca i poentirao za konačnih 3:1.

Pogledajte Krešićev pogodak za 1:3 na Poljudu


Gol za Anamariju

- Prije toga na prvom mjestu bio mi pogodak iz Italije kad sam u tamošnjem derbiju Druge lige Avellino - Salernitana bio strijelac za pobjedu 1:0.

Kome posvećujete splitski gol koji je također bio vrlo bitan za uspjeh jer Hajduk je kod 2:1 još imao nadu.

- Ovaj gol je za moju djevojku Anamariju. Utakmicu je gledala na TV, njoj nogomet nije na prvom mjestu kao meni, nego marketing, ali uspjeli smo se usrećiti.

Dobro ste proslavili.

- Kako ne. Naš hit je pjesma Josipa Drmića “Zašto mi to radiš?”, jedina stvar koju je dosad napravio na hrvatskom jeziku u duetu s Oliverom Matijević.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Rijeka je ponovno “vruća tema”, nakon Šibenika svladala je Hajduk i eto je opet na pobjedničkoj trasi.

- Izgubili smo dva derbija od Dinama i Osijeka, svi su nas otpisivali iz borbe za naslov prvaka. S ovim rezultatom vratili smo se u igru. Ne mogu reći da ćemo osvojiti titulu, ali bit će do kraja borba za prvo mjesto.

Utakmica je za Bijele s Kvarnera jako dobro počela i to je bitno odredilo sva kasnija zbivanja.

- Čestitam cijeloj ekipi, stožeru i navijačima koji su došli i dali nam veliku podršku. Svi smo igrali punom snagom do zadnje minute, vjerovali smo da možemo pobijediti i na kraju se to ostvarilo.

Dupliranje zvijezdi

Zatvorili ste Nikolu Kalinića, Marko Livaja je zabio i kreirao nekoliko opasnosti, ali i njega ste u velikom dijelu utakmice limitirali.

- Odlični su obojica, njihove karijere to pokazuju. Mi u obrani morali smo biti koncentrirani svih 90 minuta jer dovoljna im je doslovno jedna sekunda, ako ih pustimo same. Spremni su zabiti gol čim im se dozvoli malo prostora. Cijela ekipa je izvrsno igrala i napravila taj dio posla. Kalinić više traži prostor, a Livaja voli primiti loptu u noge. Ako nismo bili sigurni da možemo uzeti čistu loptu odlučili smo raditi prekršaje, kako bi se momčad uspjela postaviti i duplirati ih. Pogotovo Livaju. Tako je najlakše.

Krešić i ostala dvojica stopera Smolčić i Velkovski odradili su svoj dio posla, ali imali su i pomoć veznog reda jer Livaja se često, kad bi dobio loptu, nalazio između trojice.

- Je, je, trener je stavio jednog igrača više u sredinu terena, igrali smo 3-5-2 i na taj način bili gušći.

Navijačima Rijeke nema gušta do pobjede nad Hajdukom.

- Čim sam došao ovdje shvatio sam da im je to najbitnija utakmica sezone.

Što ste očekivali od dolaska u Rijeku?

- Da se afirmiram, pomognem klubu i naravno da se, uz dobre igre i rezultate, u budućnosti ponovno izborim za angažman u inozemstvu. Zato što je HNL jako gledan i praćen, dosta se transfera radi iz Hrvatske. Mislim da sam napravio odličan korak. Posebna čar su ti derbiji, kojih je sada puno, a oni imaju specijalnu aromu.

Kako tumačite da Hajduk lakše pobjeđujete u Splitu nego kod kuće?

- Ne znam odgovor. Odigrao sam triput s njima, dvije smo utakmice dobili vani, a jednu poraženi doma. Mislim da smo zaslužili puno više u tom susretu kod kuće jer vodili smo do pred kraj 2:1. Vjerujem da će biti bolje na Rujevici sljedeći put.

Gdje je Rijeka po kvaliteti u odnosu na ostala tri kandidata za prvo mjesto?

- Tu smo negdje. Teško je dati do kraja preciznu ocjenu. Mi smo mlada ekipa, u razvoju. Tek smo se proteklog ljeta skupili, sad smo u zimskom prijelaznom roku promijenili neke igrače i zapravo se još uigravamo. I Hajduk ima dosta novih nogometaša, no i pregršt iskustva. S druge strane su Osijek i Dinamo čija se većina igrača godinama poznaje. Kad bi naša ekipa igrala još sezonu-dvije skupa, to bi bila druga razina.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Odličan posao

Imate uspone i padove, eto pred vama su četiri utakmice HNL-a u kojima ste favoriti od Slavena Belupa, preko HD-a i Gorice do Istre 1961, no jeste li u stanju nizati pobjede u kontinuitetu?

- Nadam se da možemo. Vjerujem da je momčad svjesna kako radimo odličan posao i ne vjerujem da ćemo sad propustiti šansu. Pogotovo nakon ove pobjede. Nećemo sljedeće utakmice shvatiti olako. Dečki su dovoljni zreli i svjesni kako moramo nastaviti s jednako kvalitetnim izvedbama kao u Splitu. U tom slučaju bit će sve odlično.

Reja me vidio u konkurenciji, ali Gasperini nije

Krešić ima 26 godina, u Rijeku je stigao iz Italije gdje je bio pod ugovorom s Atalantom, no nije igrao u Serie A.

- Prezadovoljan sam u Rijeci. Iznenadilo me što sam zatekao u HNL-u. Nisam ga nikad ranije igrao, nisam znao što očekivati, ali ugodna je bila spoznaja kakva je razina prvenstva, kakvi su uvjeti, eto i travnjaci su podignuti na visoki nivo. U Splitu je s 40 posto kapaciteta bila dobra atmosfera, dosta ljudi, a i naše utakmice na Rujevici su dobro posjećene. Odlično je.

Rođeni ste u Njemačkoj.

- Roditelji su uslijed rata morali otići iz Kaknja u Bosni i Hercegovinu u Njemačku, tako da sam rođen u Dieburgu. No, već kad sam imao dvije godine obitelj se doselila u Ivanić Grad pa sam nogomet počeo igrati u Naftašu. Potom sam prešao u Zagreb gdje sam se zadržao do izlaznih juniora, da bih otišao u Atalantu. U Bergamu sam boravio nepune dvije godine, potom su me počeli slati na posudbe u Trapani, Avellino, Cremonese, Carpi i Padovi.

Kako to da u Atalanti niste izborili mjesto?

- Prvo je trener bio Edoardo Reja koji me vidio u konkurenciji, stalno sam radio s prvom ekipom, ali nakon što je došao Gian Piero Gasperini doveo svoje igrače pa su me poslali na posudbu. Rekli su mi da odradim jednu sezonu pa ću se vratiti, ali to se odužilo. U međuvremenu su postali momčad koja se bori za vrh tablice i igra u Ligi prvaka, kupuju gotove igrače i teško se netko iz škole nogometa ili posudbe izbori za mjesto u prvoj ekipi. Zbog toga sam krenuo svojim putem i to je bio pun pogodak - zaključio je 198 centimetara visoki središnji branič koji je igrao za sve mlađe uzraste hrvatske reprezentacije do U-19.

Kasnije više nije pozivan. Po Transfermarktu sada vrijedi 600.000 eura, ali objektivno, to se vidi na terenu, njegove je kvaliteta znatno veća nego što govori ta brojka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 00:35