Alen Halilović

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
PROKOCKAO JE ŠANSU

Hrvat kojeg smo uspoređivali s Messijem je na novom dnu. Ispada da mu se više i ne da igrati nogomet

Ima ta lopta vic, ima on i dalje ono nešto, ali fizički je potpuno nespreman čak i za HNL.
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 23. siječanj 2023. 17:00

Tog srpanjskog jutra prošle godine HNK Rijeka i službeno je objavila ono o čemu se danima pisalo. Alen Halilović, nekadašnji wunderkind hrvatskog nogometa i Dinama, nakon niza neuspješnih europskih putešestvija koje su krenule praktički vrlo brzo nakon što je još 2014. potpisao za giganta Barcelonu, stigao je na Kvarner!

Dečko kojem je gotovo cijeli nogometni svijet predviđao fantastičnu karijeru, čije su izvedbe u modrom dresu gledale stotine svjetskih skauta "tukući" se međusobno tko će ga dovesti u svoje redove, stigao je u Rijeku osam godina kasnije iz engleskog drugoligaša Readinga. Bio je to jubilarni jedanaesti klub u kojem je omaleni veznjak izuzetno plemenitog kova, s neospornim nogometnim talentom i znanjem, pokušao svima pokazati da su pogriješili i olako se riješili njegovih usluga. Nije tajna da je predsjednik Mišković već i nekoliko sezona ranije htio dovesti mladog fantazistu u svoje redove i omogućiti mu ono što je Rijeka mnogima dala: revitalizaciju karijere i put prema – gore. Rijeka je trebala Alena barem toliko koliko je Alen trebao Rijeku.

image

Alen Halilović

DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Dugo sam bio u kontaktu s Rijekom. Zaželio sam se ovu sezonu vratiti u Hrvatsku, zadovoljan sam i sretan što sam ovdje u Rijeci. Dugo smo pričali i razgovarali i poznajem dobro klub i zato sam se odlučio na taj korak, kazao je Halilović između ostalog u svom prvom i jedinom službenom obraćanju medijima preko klupskih kanala nakon što je došao kao slobodan igrač (Reading nije htio produžiti jednogodišnju suradnju).

Nakon ozljede zadnje lože i nekog vremena bez kluba, bilo je jasno da će Haliloviću trebati neko vrijeme da dostigne "radnu" temperaturu profesionalnog nogometaša, a i sam njegov stas po dolasku otkrio nam je nekoliko sigurnih kilograma viška koje su se kroz pripreme trebale "istopiti". Treneri Tadić i Budicin i takvom su mu dali određene minute u igri u kojima bi tek na sekundu bljesnuo kakvim potezom, no trke i igre riječka publika i nije previše vidjela.

Uslijedila je ozljeda, novi trener Cosmi garantirao je da će upravo Halilović biti najveće pojačanje Rijeke u studenom, na kraju je jedino 89 minuta sudjelovao u debaklu protiv Dinama (2:7) i valjda svima pokazao ono što su i gledatelji lako mogli primijetiti - njegov talent, "vic" u igri i dalje je prisutan, njegova lopta zna imati itekakve "oči", no Alen Halilović potpuno je tjelesno nespreman za ozbiljni, pa iako to bio i prvoligaški hrvatski nogomet, a kamoli za veće domete. Doda li se tome i već uobičajena inertnost na terenu uz konstantno izbjegavanje bilo kakvih medijskih obveza koje su dio svakog nogometaša (Halilović za vrijeme boravaka u Rijeci niti jednom mediju nije dao službenu izjavu, a kamoli intervju), ispada da se Haliloviću nogomet naprosto više ne da igrati.

Trener Sergej Jakirović vidio je isto ono što su vidjeli i mnogi drugi i prije nego što je postao trenerom Rijeke, no odlučio je Haliloviću, koji ima ogroman talent i gotovo isto toliki manjak radnih navika, pružiti posljednju šansu kroz pripreme. U sedam tjedana Halilović nije uspio uvjeriti niti sebe, pa onda niti Jakirovića da zaslužuje priliku, a kamoli početno mjesto u momčadi, njegove reakcije kod ulaska s klupe u prijateljskim ogledima (koje je igrao) bile su sve samo ne pokazatelj da se Halilović prije svega želi, a onda i može uhvatiti za ruku spasa svog nogometnog puta i svoje karijere. Kod Jakirovića se mjeri sve, pa i pretrčani kilometri, koji su navodno, kada je Halilović u pitanju, bili bitno ispod prosjeka ostatka momčadi, a matematika i statistika u službi nogometa zna biti prilično dobar lakmus papir trenutnog stanja nekog igrača, a koje je na presici uoči Osijeka u kratkim crtama sažeo šef.

image

Alen Halilović

DAMIR SKOMRLJ Cropix

- U kakvom je stanju Halilović? Ja bih volio da je to puno bolje, on u ovom trenutku ne radi razliku koju bih ja želio i neki su drugi igrači ispred njega - kratko je i jasno kazao čelni čovjek struke i uz snježne pahulje krenuo put Osijeka bez Alena Halilovića.

Svojevremeno je Anas Sharbini, još jedan ogromni, riječki nogometni dragulj odbio putovati u Osijek shvativši da ga trener Kek neće uvrstiti u početni sastav, bio je to početak kraja jedne karijere koja je puno obećavala. Provodio je dane Anas na svome Grobniku i čekao istek ugovora nakon čega se ostavio nogometa kojeg danas rekreativno igra u lokalnom niželigašu OŠK Omišalj.

Svaka sličnost karijere Sharbinija i Halilovića je slučajna, Anas nikada nije (a mogao je!) dotakao "zvijezde" koje je Alen imao u svojim rukama, no prošli vikend i javno odricanje od strane HNK Rijeka svakako će mu biti prekretnica u karijeri, u kojem god smjeru ona pošla.

SVI IGRAČI KOJIH SE JAKIROVIĆ ODREKAO

Mateo Pavlović

- stigao kao iskusan stoper s velikim očekivanjima, na kraju je u 13 utakmica zaradio čak dva crvena kartona, nije oduševio.

Damjan Pavlović

- trebao postati pojačanje u veznom redu, igra nije bila toliki problem koliko, kako se neslužbeno govori, ponašanje izvan terena.

Gabriel Lunetta

- stigao kao igrač Atalante, no nije uvjerio struku da, osim talijanskog pedigrea, ima potrebne kvalitete za pojačati Rijeku.

Bernard Karrica

- nakon solidne polusezone kao posuđeni igrač Dragovoljca vratio se na Rujevicu gdje se opet nije uspio nametnuti.

Roko Jurišić

- doveden kao back up za lijevog beka, na kraju je postao četvrta opcija, premalo dao za igrača koji je prošao Dinamovu školu.

Andres Solano

- prvih par utakmica po dolasku prošle zime solidan, poslije nestao u čestim ozljedama i "staklenom" koljenu.

Mikhail Merkulov

- ostat će upamćen kao strijelac pobjedonosnog gola u 119. minuti Osijeku u Kupu, sve ostalo, uz posljednju tešku ozljedu, nije vrijedno spomena.

Nikita Vlasenko

- stigao kao vatrogasno rješenje za stopera iz velikog Juventusa, ono što je igrao odigrao solidno, no očito ne dovoljno dobro.

Marco Djuričin

- ozljede i bolesti spriječile su ga u kontinuitetu kojeg od svog dolaska kao napadačke uzdanice u Rijeku nije imao.

Pablo Alvarez

- Španjolac je visoko kotirao po dolasku no s vremenom izgubio mjesto u momčadi, Jakirović će tu radije dati priliku mladim snagama.

Denis Bušnja

- izdanak riječke škole nogometa često je dobivao prilike koje je rijetko koristio i još rjeđe radio razliku na terenu.

Mario Vrančić

- pozna nogomet, trebao postati lider momčadi, no očito je dolazak u HNL shvatio kao "ručnu" u karijeri, nije se nametnuo niti jednom treneru ove sezone.

Alen Halilović

- trebao je postati miljenik navijača, riječka desetka neupitnog talenta izgubila se u modernom nogometu i vlastitom, kažu "teškom" karakteru.

SINIŠA LINIĆ: Je li ovo kraj nadanja da će Halilović biti veliki igrač? Pa, mislim da jest...

Siniša Linić, dijete Kantride i veznjak koji je u HNL-u osim Rijeke branio boje Hajduka i Istre, a svojevremeno imao i jedan nastup za reprezentaciju, kratko je prokomentirao "slučaj Halilović".

- Svi znamo o kakvom se igraču radi, sigurno nije zaboravio igrati nogomet, ali današnji nogomet je sigurno drukčiji nego prije pet godina, a kamo li više. Danas je sve rad, rad i rad, danas ti je talent možda 30% i rad 70%, a prije je to bilo obrnuto. Igrač se ne smije opustiti niti "milimetar", kada je pauza treba se dodatno trenirati. Danas bez trke i agresije nema nogometa, a on se baš i nije tu iskazao u dresu Rijeke. Ja ne mogu reći kakav je on bio na treninzima, to je pitanje za trenere, ali vjerojatno nije zadovoljavao u potpunosti. Gledao sam svaku utakmicu Rijeke u kojoj je igrao, to ništa nije bilo specijalno, dolazio je iza po loptu i dijelio je dalje, to je neki staromodan nogomet. Moderni, pravi vezni igrač kreće se između linija da istu prenese do napadača ili dalje. Je li ovo kraj nadanja da će Halilović biti veliki igrač? Pa, za tako nešto mislim da je kraj, da, ali opet ako on počne razmišljati drugačije i u njemu se probudi inat da pokaže da je on "taj", s radom i treningom, on opet u šest mjeseci može doći do jednog visokog nivoa. Pa mi smo Halilovića uspoređivali s Messijem, isti je to profil igrača...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. travanj 2024 15:29