Bruno Marić i Marijan Kustić

BIJELI KONTRA SVIH

Hajduk uzdrmao HNS i napravio raskol u HNL-u, evo što bi sada trebao napraviti Kustić

Od toga što je Bruno Marić otišao, Hajduk sam po sebi nema ništa
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. ožujak 2024. 16:34

Hajduk je uzdrmao HNS, pridonio demisiji Brunu Marića, a sad može izvjesiti zastavu “Solo contro tutti!”. Možda to i nije bila želja, ali jest ishod specijalnog rata koji je proveo protiv Saveza i sudačke organizacije, što je veći dio ostatka lige dočekao na nož.

Šest prvoligaša potpisalo je priopćenje u kojem koriste riječi upućene splitskom klubu i dijelu medija poput “oštro osuđujemo”, “pritisak na suce”, “stvaranje neprijateljskog okruženja”, “stvaranje alternativnih istina”, “zastrašivanje”, s poantom u jednoj rečenici:

“Javna hajka kojoj svjedočimo posljednjih nekoliko dana, osobito od strane profesionalnih sportskih klubova i relevantnih medija, ne samo da narušava integritet natjecanja, već i stvara neprihvatljivo i neprijateljsko ozračje koje može negativno utjecati na kvalitetu i atmosferu u našem sportu i društvu u cjelini”.

Svi gledaju sebe

Dinamo, Rijeka, Gorica, Lokomotiva, Varaždin i Slaven Belupo stavili su potpis na to, ali nitko do njih ne želi priznati tko je inicijator, tko je sročio te stavove, premda je jasno da je Dinamo tu najveći i najbitniji klub. Pitali smo Nenada Črnka, kao predsjednika Komisije profesionalnih klubova, kazao je:

- Nisam ja, samo sam pročitao, složio se i potpisao - kaže Črnko dodajući kako ga je njemu “poslao Robert Markulin iz Slavena Belupa, ali nije ni on”.

Čuli smo da Damir Mišković nije ni bio sklon zajedničkom izlasku prvoligaša jer njegova Uprava i pogotovo navijači Rijeke baš ne ljube neke klubove s popisa (čitaj Dinamo!), ali je zbog sadržaja teksta koji mu je bio dobar ipak pristao. Prema informacijama koje su doprle do nas Istra 1961, Rudeš i Osijek također su kontaktirani i složili su se s većinom teza, ali nisu htjeli ući u skupnu priču, već su ponudili svoja očitovanja jer u najmanju ruku nisu prijatelji s pojedinim potpisnicima, a možda i ne podupiru baš sve do kraja. Navodno su Puljani kazali kako ne stavljaju autogram na dokument na kojem su Rijeka i Lokomotiva.

Klubovi su na taj način stali u zaštitu nogometnog ozračja, ali i sustava. Više HNS-a, manje sudaca, iako posljedično i njih. U neformalnim kontaktima kazat će kako Hajduk želi nešto postići neprihvatljivim metodama, te fokus sa svojih nekih lošijih igara prebaciti na suce i Savez, što je prokušani alibi, iako nema ništa nepovoljniji tretman od ostalih. Većina njih misli da su upravo oni najoštećeniji, pa nitko tu ekskluzivu ne priznaje, niti prihvaća da pripada Hajduku, no njihovo nezadovoljstvo ima mjeru. Ne smeta im toliko što cure VAR snimke, nego razlog za koji su upotrebljene. Dovoljno je pogledati video koji je objavila Zona Dinamo pod naslovom Amnezija s juga, gdje su posložene sve sudačke odluke u tekućem prvenstvu za koje drže da su privilegirale Hajduk.

Od toga što je Bruno Marić otišao, Hajduk sam po sebi nema ništa osim trenutačnog zadovoljstva da je uspio natjerati na ostavku sudačkog šefa. Pitanje je danas tko će biti novi predsjednik i tko će činiti Komisiju, a suci će i tako ostati isti.

Neki stari kosturi ispali su iz ormara i vratili nas u doba kad je Hajduk išao sam protiv svih, tada to za njega nije dobro okončalo. U međuvremenu slika HNL-a se ponešto promijenila, više je klubova steklo samosvijest i vode vlastite politike, a ne kao u doba kad su slušali Zdravka Mamića. Vidi se po tome da im nije bilo lako okupiti se, no Hajduk ih je udružio. Vjerujemo kako su na Poljudu očekivali da će ih više HNL-ovaca koji nisu u igri za prvaka podržati nego osuditi, a ako je tako, ostali su iznenađeni.

Hoće li tri mjeseca do kraja sezone proteći u skandalima koji će potresti državu, sukobima, optužbama i dramama koje će u konačnici sve skupo koštati jer pile granu (HNL) na kojoj sjede? Nenad Črnko, prvi čovjek Gorice, dopredsjednik HNS-a i predsjednik Komisije profesionalnih klubova, kazao nam je kako namjerava organizirati sastanak svih za desetak dana, ali da on “ne vidi nikakav raskol”.

HNL je upao u krizu. Ako Hajduk bude imao osjećaj da se ostatak Lige urotio protiv njega, ponašat će se poput ranjene zvijeri i tko zna što će se iz toga još izroditi. Ništa dobro za hrvatski nogomet.

Marijan Kustić, predsjednik HNS-a, trebao bi krenuti u odlučnu akciju. Okupiti čelnike svih deset prvoligaša da raščiste koje probleme imaju između sebe, što tko kome spočitava i nađu modus operandi kako završiti sezonu. Iako je udar Hajduka bio uperen i prema njemu, to mora ostaviti po strani, pogotovo što i Bijeli znaju da ga ovog časa ne mogu srušiti. Činjenica da se trojac bori za naslov prvaka, a da osim u Rijeci, u Hajduku i Dinamo titulu doživljavaju kao pitanje života i smrti, dala nam je misliti već odavno kako će uopće završiti ovo prvenstvo znajući da su svi skloni krivca potražiti izvan svoje adrese i to redovito čine. Pritom su suci izbor broj 1. Potom cijeli HNS, dakako. Iako, vidjeli smo sada, većina je stala u obranu nacionalne nogometne organizacije.

Minimum fair-playa

Novi predsjednik Komisije nogometnih sudaca, kojeg će se vjerojatno instalirati tek nakon ove sezone, zašto ne i neki novi povjerenik koji delegira arbitre jer ima nelogičnosti u radu Ivana Novaka, mogu pomoći samo ako klubovi prihvate minimum natjecateljskog fair-playa. Jedino tako moći ćemo se posvetiti igračima, nogometu i zbivanjima na terenu, u protivnom mnogima će sve to što se u HNL-u radi prisjesti, a čovjek se pita jesu li nogometni ljudi u Hrvatskoj u stanju odigrati neizvjesno i napeto prvenstvo u sportskom duhu i tonu, a na kraju čestitati najboljem? Tko god to bio.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 08:49