TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
ELVIS BRAJKOVIĆ

‘Hajduk će napasti i nužno tražiti pobjedu, ali Tomić već ima isprobani, uspješni recept za Poljud...‘

‘Ono na Rujevici bila je Valdasova pobjeda, ali da se Rijeka kod 2:1 nije zatvorila...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. veljača 2022. 14:32

Elvis Brajković podrijetlom je iz okolice Skradina, ali igračku karijeru je gradio u Rijeci i Hajduku, na Kantridi i Poljudu. Stoga odlično poznaje ozračje koje vlada u jadranskim derbijima. Brajković je bio stoper, stoga smo razgovor i započeli s obrambenim taktikama. Jer, bez obzira na to što su obje momčadi napadački iznimno raspoložene, obrane su te koje u derbijima često rješavaju utakmice.

- Obrana je uvijek temelj dobrih rezultata, momčad koja bude imala bolju obranu, dakako, ima i više razloga za optimizam glede konačnog rezultata. Za Rijeku je upitno kako će izdržati taj pritisak pobjedničkog ozračja koje stanuje na Poljudu i uopće oko Hajduka ovih dana, stoga će obrana gostiju biti na velikom iskušenju. Što se tiče Hajduka, jasno je da domaćin nužno ide po pobjedu i shodno tome podići će obranu visoko. S druge strane, takav gard traži i veliki oprez jer je Rijeka jako kvalitetna u polukontrama i tranziciji općenito. Obrane će svaka na svoj način biti pred golemim izazovima i morat će pružiti veliki doprinos na putu ka željenoj pobjedi.

Defenzivna varijanta

Dvije posljednje utakmice Rijeka je odigrala s četiri u zadnjoj liniji, ali Brajković smatra da ovog puta neće izaći s takvom obrambenom formacijom.

- Mijenjali su koncepciju, proljeće su počeli Riječani s trojicom natrag, potom su igrali s četiri u obrani, što i nije bilo toliko ni loše. Međutim, Šibenik im je zabio dva pogotka, stoga držim vjerojatnijom formaciju s tri stopera i dva bočna igrača.

image

Elvis Brajković

TEA CIMAS/CROPIX Cropix

U konkurenciji su četiri stopera, Čestić, Smolčić, Krešić i Velkovski.

- Smatram da će prije Smolčić zaigrati nego Velkovski, ali teško je reći za što će se odlučiti Tomić, koga ima potpuno spremnog, kome više vjeruje. No, u svakom slučaju držim da će ići na sigurno zatvaranje obrane u sustavu s tri stopera i s dva motorična bočna, Rijeka je već znala igrati tako, posebno učinkovito s Princeom na lijevoj strani. Ima Rijeka mogućnost transformacije iz obrane u napad s tim sustavom, ali pritom je razvidno da će uvažavati domaćina i atmosferu. Zato primarno smatram da će se više orijentirati na kompaktniju defenzivnu varijantu.

U kolovozu prošle godine Rijeka već pobijedila na Poljudu igrajući u sustavu s trojicom u obrani, ali i trojicom igrača u sredini terena gdje se stvarao prvi defenzivni blok s Pavičićem, Selahijem i Gnezda Čerinom.

- Sjećam se te utakmice, tri spomenuta vezna su pokretači Rijeke i jasno je da bi Tomić mogao razmišljati u tom smjeru. Poslužiti se već isprobanim, uspješnim receptom. Klasičnih 3-5-2 u ofenzivi, ali pritom se jedan napadač spušta u obrambene redove što bi naposljetku rezultiralo formacijom 5-4-1 dva gusta bloka u obrani gdje se igra razvija preko hitrih bokova. Takvu sam Rijeku često gledao. U jesenskom dijelu kontra Osijeka su igrali u takvoj formaciji i mislim da im taj sustav najviše odgovara. Jer, po mom mišljenju, obrana Rijeke je prespora da bi igrala s četiri u liniji. Upitno je ako ostane puno prostora iza njih, zato im puno više odgovara s tri stopera.

Izvučene su pouke

Ali, sve što znaju aktivni pratitelji nogometnih zbivanja, zna i analitični Dambrauskas. Zna Litavac kako je izgubio Gustafsson, ali i kako je dobio na Rujevici u studenom prošle godine.

- Ne sumnjam da je na Rujevici bila Dambrauskasova pobjeda, ali Rijeka je u tom susretu dopustila Hajduku stvaranje šansi. Zatvorili su se, krenuli su čuvati vodstvo 2:1, a Hajduk se pokazao hrabrijim. Dambrauskas je više riskirao i na kraju odnio bodove. Da je Rijeka bila agresivnija kod 2:1, ne znam bi li se Hajduk izvukao, ali prošlo je, nema smisla više o tome raspravljati. No, pouke su sigurno izvučene.

Tko je pod većim imperativom pobjede u subotu na Poljudu?

- Hajduk je pod golemim pritiskom, puno većim nego Rijeka. Atmosfera je sjajna, nižu se pobjede, dovedeno je puno novih igrača, mnogi prvotimci igraju u životnoj formi. Ukupno gledajući, vlada jedna euforija gdje svi sanjaju naslov prvaka, tim više što se i kod Dinama pokazalo puno problema na putu ka obrani naslova. Uz pobjedu protiv Rijeke i u zaostaloj utakmici s Dinamom, Hajduk je na prvom mjestu. Ali, jasno je da velika očekivanja stvaraju identično veliki pritisak. S druge strane, Rijeka će se postaviti defenzivnije, ali nije bez šanse. Prošla su ona vremena kada se čekalo da na Poljudu prođe 15-20 minuta uraganskog napada, drukčiji nogomet se igra danas. Ali, Hajduk će i ovog puta biti pod imperativom pobjede od prve minute jer na takav gard tjerat će Bijele publika, golemi motiv i činjenica da bi Rijeci mogli pobjeći na šest bodova.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Četiri su utakmice odigrane na početku drugog dijela, a Hajduk je jedini s maksimalnih 12 bodova. Rijeka je, pak, već izgubila dva derbija u drugom dijelu, a da pritom na Maksimiru i u Gradskom vrtu nije postigla pogodak.

- Istina, zabrinjava igra u gostima, ali ukupno su treću zaredom bez pogotka u derbijima. Ne možeš računati na osvajanje prvenstva samo na malim utakmicama. Četiri ekipe koje se bore za naslov u međusobnim će dvobojima iznjedriti prvaka. To što će netko pobijediti Šibenik ili Istru, uz sav respekt prema tim suparnicima, nije zalog tituli jer rijetko će se bodovi uopće gubiti u takvim dvobojima. Razlika će se stvarati u međusobnim ogledima i zato Rijeka, ako želi do prvog mjesta, mora pobjeđivati u derbijima. Tu leži i pritisak za Rijeku, ali neusporediv je s imperativom pobjede kojeg ima Hajduk. Rijeka trenutno nije u dobroj situaciji kao Splićani, međutim, ako Tomićeva momčad bude čvrsta i koncentrirana u obrani, može računati na uspjeh. Ali, bit će im jako teško, najteže ovog proljeća. Znam riječku i splitsku priču, znam što sve nosi jadranski derbi.

Nikad ljepši HNL

Ima li dvojbe tko je favorit?

- Oko toga ne treba dvojiti, Hajduk je taj. Izdanja Rijeke na gostovanjima u derbijima ne daju joj realnu ulogu favorita. Bit će Rijeka opasna, ali Hajduk je favorit na papiru. Međutim, mi koji smo igrali nogomet znamo da favoriti s papira ne moraju pobijediti. Međutim, Livaja je svakako igrač koji radi prevagu, uz njega i Kalinić se čeka dokazati, pun je želje. Zato je Hajduk favorit 60:40.

Kako vidite rasplet drugog derbija ovog vikenda, onog u Gradskom vrtu između Osijeka i Dinama?

- Predviđam tvrdu utakmicu, kao što je i većina osječkih s Bjelicom. Uglavnom se njihove jače utakmice vrte oko jednog zgoditka, nekog penala. Ako se malo opuste kao u Puli, onda prime dva pogotka. Međutim, razvidno je da su maksimalno koncentrirani u derbijima. Nije to neka igra koja oduševljava, ali u konačnici ipak daje rezultate.

Kako ćemo dočekati ponedjeljak, pruža li ovaj vikend odgovore na neka pitanja u borbi za naslov?

- Mogu obje utakmice biti u remiju, pa ne mora nužno doći do promjena. Onaj tko bude imao više koncentracije snage može riješiti utakmicu u svoju korist. Zato je nezahvalno prognozirati. Nijanse, detalji odlučuju. Sve četiri momčadi imaju šanse, ali najpravednije je kada u međusobnim ogledima pokažu tko je “najbolji među boljima”. Za gledatelje pravi užitak, nikad ljepši HNL!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. listopad 2024 07:18