Kohorta

 MARKO MRKONJIC Cropix
PROBLEMI U GRADSKOM VRTU

U Osijeku nema mira, a pred navijačima je pitanje: Bojkotirati utakmice ili nastaviti podržavati klub?

Hoće li navijači Osijeka u nedjelju primiti još jednu dozu kidanja i vađenja živaca?
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 11. kolovoz 2022. 19:11

"Jadni ljudi... Izvadili su im krv, sada će i živce", sjela je u utorak poslijepodne na zaslon mobitela prijateljeva poruka, kao ironičan komentar na vijest kako je NK Osijek svim dobrovoljnim darivateljima krvi u akciji u koju se uključio poklonio ulaznicu za nedjeljnu utakmicu 5. kola HNL-a protiv Varaždina.

Četiri dana prije tog dvoboja vjerojatno je najteži zadatak pogoditi što će ovaj put igrači i njihov trener Nenad Bjelica ponuditi navijačima umjesto nedjeljne večere. Hoće li to biti još jedna nejestiva mućkalica, bez okusa i mirisa, ili će "bijelo-plavi" puk napokon dobiti barem koliko-toliko ukusnu šniclu, kad već dulje vrijeme o pravom nogometnom bifteku mogu samo sanjati?

Bjelici treba pomoći

Hoće li navijači Osijeka u nedjelju primiti još jednu dozu kidanja i vađenja živaca ili će napokon sa stadiona otići zadovoljni, barem s pobjedom?!? Ako to nije previše za tražiti. Suvišno je više razglabati o tome što bi za Osijek u ovom trenutku bilo najbolje, odnosno o statusu glavnog menadžera. Bjelica ne kani odstupiti, tvrdi da i dalje ima povjerenje predsjednika Ferenca Sakalja, što posredno znači i glavnog sponzora Lőrinca Mészárosa. Budući da Sakalj, u čiji se svijet mediji i navijači još uvijek nisu uselili, to nije demantirao, valja vjerovati kako je sve tako kako Bjelko kaže. Suradnja se očito nastavlja, a pred prosječnog navijača sada dolazi pitanje što mu je činiti. Bojkotirati utakmice ili nastaviti navijati za klub? Ne za igrače, ne za Bjelicu, Sakalja, Mészárosa..., nego za klub. Naš je izbor uvijek ovo drugo.

image

Nenad Bjelica

MARKO MRKONJIC Cropix

Što, pak, preostaje Bjelici? Ne znamo je li s igračima obavio još neki iskren razgovor. Ne o taktici, modelu i sustavu igre, nego o tome vjeruju li i dalje jedni drugima i mogu li se vratiti postavkama na kojima su bili od rujna 2020. do sredine travnja 2022.? Pri tome je u ovom trenutku čak i važnije što o svemu misle igrači, kako oni gledaju na svoje igre, odnosno suradnju s Bjelicom, i ima li kod njih uopće motiva za nastavak rada pod njegovim vodstvom. Ako ima, a eto i uprava očito neizmjerno vjeruje treneru, iza kojeg su nesumnjivo rezultatski fantastičnih prvih 19 i pol mjeseci te užasna zadnja četiri mjeseca na klupi Osijeka (do sredine travnja obje godine osvajao je 2,1 bod po utakmici, a od tada do danas 1,09 bodova), onda igrači trebaju na sebe preuzeti svoj dio odgovornosti i sada pomoći treneru, koji je očito i sam upao u "crnu rupu". Bjelica je, naime, nakon šokantnog i sramotnog ispadanja od Kizilžara preuzeo svu odgovornost na sebe i to je bilo pošteno...

No, po mišljenju ovog autora, jednaka, ako ne i veća odgovornost za taj poraz, koji je prelomio stanje u Osijeku te ga odveo u potpunu negativu, leži na igračima koji su, to je potpuno jasno, podcijenili suparnika. Na kraju smo dobili definitivnu potvrdu da je veći dio Osijekova kadra protkan momcima koji očito nisu sposobni i zreli za velike stvari te da nikako nisu momčad koja bilo koga može pobijediti s "pola snage".

Smanjiti igračima plaće?

Danas su, pak, oni ti koji bi mogli i trebali biti presudan čimbenik za izlaz iz blata u kojem se Osijek valja već dva tjedna. Ovaj Osijekov kadar očito nije šampionski, ali nitko nas ne može uvjeriti da taj kadar ne može, čak i bez trenera ili, ako hoćete, usprkos treneru pobijediti Kizilžar ili Slaven Belupo i Istru 1961, čiji treneri u svlačionici cijelo ljeto imaju kolodvor. Isto tako, uz dužno poštovanje na početku sezone sjajnom Varaždinu, i svog sljedećeg suparnika.

A mogu oni pobijediti i one puno jače, što su uostalom i znali činiti. Zato je ovo situacija u kojoj igrači trebaju svojim stavom na travnjaku pokazati zašto igraju u Osijeku i početi izvlačiti sezonu iz gliba te tako pomoći i treneru. Ako to, naravno, uopće žele. Ako, pak, nisu u stanju pobijediti ni Varaždin, onda bi u najmanju ruku bilo pošteno da svi skupa, i igrači i stručni stožer, razmisle o tome da predlože upravi da im uskrati, recimo, 30-50 posto mjesečnih primanja do trenutka dok se ne približe vrhu ljestvice na razmak od najviše 2-3 boda uz jednak broj odigranih utakmica, kao i momčadi iz vrha. Pa da tako i djelatno pokažu da su svjesni svoje odgovornosti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 14:50