Nenad Bjelica s igračima

 MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
VELIKI INTERES

Stigle su već tri konkretne ponude za najvećeg Bjeličinog dragulja, pojačanja stižu samo ako netko ode!

Bijelo-plavi su ipak najveći dio posla u prijelaznom roku napravili tijekom prethodne zime
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 20. lipanj 2022. 10:26

Velikog prometa, i to u oba smjera, u Gradskom vrtu ovog ljeta ne bi trebalo biti. Mjesec dana prije prve utakmice u novoj sezoni i prvenstvenog ogleda protiv Gorice, Bijelo-plave je zasad napustio tek jedan igrač - Ante Erceg kojem je istekla posudba. Na izlaznim vratima je Damjan Bohar, koji je ionako izgubio svoje mjesto u momčadi, a rješenja se traže za Merveila Ndockyta (odigrao tek 371 minutu prošle sezone), te trojac koji je ionako sezonu proveo na posudbi (Josip Špoljarić, Jose Antonio Caro i Talys), a na koje se s obzirom da se nisu našli na popisu igrača s kojima je započeo pripreme Nenad Bjelica više ne računa.

- Budući da imamo veliki broj igrača, dovodit ćemo igrače samo ako ode netko od stožernih igrača. Za njih ima dosta upita i ako netko od njih ode onda ćemo se pojačavati. Dečki koje imam su u ove dvije godine pokazali da se mogu potući sa svakim u HNL-u i da za ove ciljeve, a oni su plasman u Europu i boriti se za nešto više od toga, imamo sasvim dobru momčad jer smo se na zimu dobro pojačali sa šest igrača i stvorili momčad koju možemo pripremati za prvenstvo i kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Skoro na svakoj poziciji imamo tri igrača i time možemo biti zadovoljni - kazao je Nenad Bjelica na početku priprema.

image

Dion Drena Beljo

MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Zvučniji dolasci su, dakle, uvjetovani isključivo zvučnijim odlascima, ali Osijek je ionako najveći dio posla pred aktualni prijelazni rok ciljano napravio još prošle zime i tijekom proljeća kada su dovedeni Lovrić (za kojeg je prema Transfermarktu isplaćeno 2,25 milijuna eura odštete), Caktaš, Fućak, Leovac, kada je osiguran potpis Janjića, a otkupljeni ugovori Nejašmića (1,25 milijuna eura) i Čeberka (pola milijuna eura) koji su bili u statusu posuđenih igrača...

Brojne alternative

Na svim pozicijama Osijek je pokriven alternativama. Među vratnicama je, kao i posljednje tri sezone, neupitan jedan od najboljih hrvatskih vratara Ivica Ivušić. Pitanje je, doduše, kako će klub iz Gradskog vrta odgovoriti na silan interes koji vlada za njegovom "jedinicom", a koji dolazi iz liga Petica. Talijanski mediji raspisali su se o interesu Napolija, no pitanje je koliko bi taj izbor bio pravi za Ivušića, pogotovo pred Svjetsko prvenstvo u Kataru koje je pred vratima. Napoli, naime, traži backup za Alex Mereta koji je u klupskim planovima dugoročno rješenje i koji je pred potpisivanjem novog luksuznog ugovora. Malenica je prošle jeseni sjajno držao "jedinicu" nekoliko mjeseci koliko je Ivušić bio ozlijeđen, a na pripreme će trener Osijeka povesti još dvojicu mladih vratara, Barešića i Kolića koji su prošle sezone branili za B momčad.

Zdravstveni problemi

Na stoperskim pozicijama Osijek je dobro pokriven (Škorić, Lončar, Čeberko, Barišić i Bralić) iako je i zimus Bjelica u tom dijelu momčadi tražio pojačanja koja se nisu realizirala. Na desnom boku prva opcija je Karlo Bartolec od kojeg se očekuje veliki ofenzivni doprinos, a kojemu su danas alternative Miloš i Grgić. Problematična bi mogla biti lijeva strana posljednje linije. Naime, iskusni Leovac i Jurčević prošle sezone su imali velikih problema s ozljedama, a povremeni slovenski reprezentativac i na početku priprema požalio se na zdravstvene probleme. U konkurenciji je još i Cvijanović, inače najmlađi Osijekov igrač na pripremama oko kojeg se trener Osijeka još treba odrediti hoće li ostati u rosteru ili će sezonu provesti na posudbi u momčadi koja mu može garantirati minute i kontinuitet utakmica. Prinudno lijevog beka može odigrati i Čeberko. Vezni red s Nejašmićem, Kleinheislerom, Žaperom, Caktašem... može se, kako je Bjelica rekao, "potući sa svakim", dok na krilnim pozicijama napadačku moć momčadi danas predstavljaju Lovrić, Fiolić, Fućak, Hiroš...

Trenutno najveća gužva vlada u šesnaestercu i tu se može očekivati rasterećenje rostera, bilo kroz transfere ili posude. U ovom trenutku Bjelica raspolaže s petoricom klasičnih napadača, a s obzirom da u formaciji najčešće igra s jednim jasno je kako neće biti mjesta za sve.

Velik interes

Dion Drena Beljo je dragulj kakvog u Gradskom vrtu dugo nisu imali, igrač za kojeg postoji interes iz baš svake od liga Petica, ali i šire i zbog kojeg su u Osijek do sada stigle najmanje tri konkretne ponude. Prošle sezone mučili su se Bijelo-plavi s realizacijom, a rješenje tih problema mogao bi biti napadač koji se već u svojoj prvoj pravoj profesionalnoj sezoni razvio u jednog od najboljih napadača lige i koji je sam zabio više golova nego četvorica napadača koji su tijekom sezone bili u rosteru Osijeka. Gradski vrt privremeno je prošlog ljeta napustio kao veliki potencijal, a godinu kasnije vratio se kao potencijalno prvo rješenje u napadu. Hoće li tako i biti ovisi o tome hoće li u Osijek ovoga ljeta stići nemoralna ponuda koju će biti nemoguće odbiti. Jer niti se u Gradskom vrtu ne moraju žuriti s Beljinom prodajom koliko god milijunski iznosi bili primamljivi, uostalom zbog toga je i istaknuta cijena od deset milijuna eura, niti se mladom nogometašu još odlazi u inozemstvo.

Iza Ramona Miereza nije sezona za pamćenje. Doduše, "preorao" je teren u svakoj utakmici, ali izostali su golovi. Nakon što je s 22 HNL pogotka bio uvjerljivo najbolji strijelac prvenstva 2020./21. uslijedila je sezona u kojoj ga lopta nije slušala i u kojoj je zabio svega tri prvenstvena pogotka. Posljednji još na Šubićevcu 12. prosinca. Ono što međutim daje nadu za optimizam pred novu sezonu je da je svaka druga sezona Mierezova, odnosno kako uvijek nakon jedne slabe, slijedi dobra golgeterska godina za argentinskog napadača.

Uloge džokera

Nakon odlične 2018./19. u kojoj je kao posuđeni igrač Alavesa nosio dres Istre (zaključio ju je s devet postignutih HNL golova i pet asistencija), uslijedila je loša, također na posudbi, u Tenerifeu (jedan gol), potom golgeterska eksplozija u Osijeku (22 prvenstvena pogotka) pa onda mršava 2021./22. u kojoj je zabio tri gola. Bude li prema dosadašnjem iskustvu, sezona 2022./23. trebala bi biti Argentinčeva.

Antonio Mance i Mirlind Daku, prije nego što je zimus poslan na posudbu, imali su uloge džokera i u tome su se sjajno snalazili. Obojica su zabila po tri pogotka nakon što su u igru ušli s klupe. Iskusni Mihret Topčagić, s kojim je prije nekoliko mjeseci ugovor produžen na još godinu dana, bio je back-up, a ništa drugačije neće biti ni u sezoni koja slijedi.

Pisa će teško ostvariti želju i dovesti Belju

West Ham je prošle sezone slao svoje skaute da uživo prate Diona Drenu Belju, Basel i Anderlecht poslali su službene ponude, posljednjih tjedana Borussia Dortmund, Wolfsburg i Stuttgart više ne kriju interes iako ga, koliko je barem poznato, nisu konkretizirali određenom cifrom, a u utrku za potpisom mladog napadača uključili su se klubovi iz Italije. Prema tvrdnjama tamošnjih medija Pisa, član Serie B s ambicijom ulaska u talijansku nogometnu elitu već iduće sezone, u Belji vidi veliko pojačanje. Međutim, jedno su želje, a drugo mogućnosti jer Pisa ima financijski puno moćniju konkurenciju za potpis mladog napadača, a i ne isplaćuje velike odštete. Ostvarila je tek pet milijunskih transfera u klupskoj povijesti. (gđ)

Gomila igrača na središnjem dijelu priprema

Na središnji dio priprema Bjelica će povesti 35 nogometaša, s time da će se Ivica Ivušić momčadi priključiti koncem prvog tjedna rada i izvjesno je kako će do početka sezone doći do dodatnog rasterećenja rostera i kako s tolikim kadrom Osijek neće ući u sezonu. Istovremeno rubrika dolazaka je prazna ne računajući pritom Nikolu Janjića, mladog nogometaša nikšićke Sutjeske čiji je potpis osiguran još prošle zime, a koji će ovog tjedna napokon zadužiti opremu Bijelo-plavih. (gđ)

Linker
25. travanj 2024 02:28