Nenad Bjelica je govorio o aktualnim osječkim temama

 MARKO TODOROV Cropix
TRENER PONUDIO ODGOVOR

Ostaje li Nenad Bjelica u Osijeku ili odlazi u Serie A? ‘Pripremam sve kao da ću ostati još pet godina‘

Osječanin je progovorio o brojnim aktualnim temama koje se tiču slavonskog prvoligaša
Piše: Darko RužićObjavljeno: 27. svibanj 2022. 14:36

Talijanski mediji obznanjuju kako je njihova Spezia, klub sa statusom u Serie A, zainteresirana za dolazak, angažiranje Osijekovog trenera Nenada Bjelice. U stvari, za njegov povratak u taj klub, u kojem je već jedno vrijeme imao solidnu epizodu.

Bjelica, kao i njegovi igrači, osječki Bijelo-plavi, koristi odmor od naporne sezone koju je ostavio iza sebe i ne komentira to što ga netko, ovi ili oni, seljakaju iz Gradskog vrta. Uostalom, dovoljno je jasno i izričito prije odlaska na odmor pojasnio svoj status u prvoligašu s Drave.

"Imam ugovor još godinu dana i radim i pripremam sve što je potrebno kao da ću u Osijeku ostati još pet godina", kazao je Bjelica.

Prometna priča

Zategnuli su se njegovi odnosi s klupskim čelništvima pred kraj okončanog prvenstva. Otvorilo se i pitanje hoće li doista ostati trener Bijelo-plavih. Gotovo da se pojavilo ili - ili. Međutim, taj nes(p)retni događaj razvidno je potisnut u drugi plan. Bjelica je sjeo i u četiri oka obavio razgovor s predsjednikom kluba Ferencom Sakaljem. Iskreno i otvoreno mu je kazao tom prigodom što ga tišti, smeta i čime je nezadovoljan. Poslije toga su i ljudi koji čine najuži krug klupskog čelništva posjetili mađarski Felchut i razgovarali s onim kojeg se definitivno najviše i o svemu pita, vlasnikom NK Osijek Lorincom Meszarosem. I taj je dio obavljen bez dodatnog pojašnjenja i pikantnih detalja, koje bi netko od službenih osoba prenio javnosti.

No, najbitnije je od svega, od tada više nitko i ne spominje ono što je bilo. Sve se umirilo, stišalo, što da navijestiti kako će Osijek i u novu sezonu ući bez kadrovskih promjena. Ako ih bude, onda će se one dogoditi u onom dijelu u kojem to Nenad Bjelica i glavni klupski operativac Vlado Čohar budu smatrali potrebnim kako bi osnažili logistiku i dijela posla oslobodili trenera, koji obnaša i dužnost čovjeka zaduženog za kompletnu sportsku politiku u Gradskom vrtu. Sve u cilju kako bi se rasteretio i mogao u potpunosti posvetiti svom osnovnom cilju, selektiranju i pripremanju momčadi. Dakle, iz svega se može zaključiti da će Bjelica 13. lipnja izvršiti prozivku Bijelo-plavih i s njima ih po završetku priprema povesti u novu natjecateljsku nogometnu sezonu.

Samo, koje igrače će Osijekov strateg izabrati za realizaciju iznova visokih ciljeva tek će se vidjeti. Zna se, i sam je to već otkrio, bit će ovog ljeta prometno u smislu odlazaka, ali i dolazaka.

"Htio bih da neki od naših igrača imaju osjetnu minutažu, veću nego što bih im je ja mogao dati. Radi se uglavnom o onim mlađima, za čiji daljnji razvoj je nužno igranje u kontinuitetu. Za svakog od njih potražit ćemo im, pomoći, pronaći odgovarajuću sredinu. Ima ih, od Dakua, Branštetera, Cvijanovića i još nekih za koje vjerujem da će se negdje drugdje nametnuti i sazreti. Svima im može biti uzor i dobar primjer Dion Drena Beljo, koji je iza sebe imao odličnu sezonu u Istri 1961", kazao je Nenad Bjelica.

Bit će, međutim, i onih starijih već brojem nastupa u prvoligaškoj konkurenciji dobro znanih igrača. Bjelica je svjestan kako je selektiranje trajan proces i od dobrog želi bolje, od toga, pak, još bolje.

Ponude postoje

A kako je u Osijeku čak 40 igrača pod ugovorom, pročešljat će, u stvari, to je već i učinio i sve ih dobro zna, pa odlučiti tko su ti koje ne vidi u svom rosteru za iduću sezonu.

Očitovao se već i kako planira i namjerava svoj kadar osvježiti, ali u prvom redu osnažiti dopunskom kvalitetom, pa je u potrazi za dodatnom konkurencijom praktički za svaku poziciju u momčadi. Najviše nas je iznenadilo kada je izgovorio kako je na njegovom ciljniku i angažman jednog vratara (!?), a u prošloj sezoni je na raspolaganju imao reprezentativca Ivicu Ivušića i Marka Malenicu, a i u kadru Osijeka II ima nadarene Marka Barešića i Franka Kolića.

"Ivušić je obasut brojnim ponudama. Tko zna što će se dogoditi... Moguć je i njegov odlazak, a ako se tako nešto dogodi moramo na to biti spremni", kratko je pojasnio Osijekov trener Nenad Bjelica.

Sve opcije u igri

Prvi je iz svlačionice otišao iskusni napadač Ante Erceg, koji je Osijek zamijenio, bez odštete, mađarskim Debrecenom, a sve je izvjesnije kako će to učiniti i Damjan Bohar, a bit će toga još. Službeno u prvoligašu s Drave od onih najstandardnijih, samim time i najboljih, nitko nije predviđen za odlazak.

"Nije, ali ne znači da se nešto neće dogoditi. Stigne li prava ponuda za nekog od njih razmotrit ćemo je i nikome nećemo priječiti mogućnost odlaska ako to bude sam želio, a klub zadovolji svoj interes", veli Nenad Bjelica.

Dani odmora koje koristi i on i njegovi učenici odmiču, a već na prozivci, koju će izvršiti 13. lipnja, puno će toga biti jasnije. Moguće da već tada neki uhvate kvaku vrata s njihove vanjske strane, ali i da se pojave na prvom treningu neka nova lica. Do tada, kao i uvijek, ostat će nagađanja, navijačke maštarije i želje...

Ivušić najbolji u svibnju

Glasovima navijača na klupskoj stranici Ivica Ivušić izabran je za najboljeg igrača Osijeka u mjesecu svibnju s 20 posto dobivenih glasova. Ivušić je kroz ovu sezonu, ističu u klubu iz Gradskoga vrta, skupio 70 obrana, od čega su 42 udarca bila unutar kaznenog prostora, a čak 12 puta završio je utakmicu bez primljenog pogotka šta ga je, prema SofaScoreu, svrstalo na drugog najbolje ocijenjenog vratara netom završene HNL sezone.

Pomalo iznenađujuće, 18 posto glasova navijača otišlo je debitantu Ivanu Cvijanoviću, dok je treći u izboru za svibanj ostao Kristijan Lovrić s 11 posto glasova.

Goti i Pirlo također kandidati

Spezia je ove sezone u završnici uspjela osigurati ostanak u Serie A, ali klub usprkos tome traži zamjenu za trenera Thiaga Mottu. U igri za klupu su Luca Gotti i Andrea Pirlo, navodno i Bjelica, koji je Speziju vodio u sezoni 2014./2015. i u Serie B završio na petom mjestu.

78

utakmica odradio je Bjelica s Osijekom uz skor 46-21-11

51

godinu ovog će ljeta u kolovozu proslaviti Nenad Bjelica

GDJE JE SVE BIO TRENER

Kärnten (Austrija)

Lustenau (Austrija)

WAC - St. Andrä (Austrija)

Austria Beč (Austrija)

Spezia Calcio (Italija)

Lech Poznan (Poljska)

Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Osijek (Hrvatska)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 04:32