Mijo Caktaš je među najefikasnijim strijelcima Osijeka

 VLADO KOS Cropix
VELIKI PROBLEM BIJELO-PLAVIH

Osijek je pred jednom od najučinkovitijih sezona u svojoj povijesti, a nitko nije zabio više od pet golova

Tek tri gola manje zabio je Šibenik koji je osvojio više nego dvostruko manje bodova od Osijeka
Piše: JL.Objavljeno: 17. svibanj 2022. 15:16

Bijelo-plavi će prvenstvenu utrku, u kojoj su dugo vremena bili ozbiljni kandidati za naslov prvaka, zaključiti na trećem mjestu i to s drugim najvećim ostvarenim bodovnim učinkom otkako je Prve HNL bez obzira na ishod utakmice posljednjeg kola protiv Gorice.

Pobjedom protiv Lokomotive nogometaši Osijeka oprostili su se od Gradskog vrta za ovu sezonu. Bijelo-plavi su u zadnjoj ovosezonskoj predstavi pred svojim navijačima apsolutno dominirali, pogotovo u prvom dijelu, prijetili sa svih strana, uputili 15 udaraca, Lokomotivu je na životu držao odlični Nevistić, spašavao je goste i okvir vrata, a na kraju se sav taj uloženi trud vratio s jednim postignutim golom. Dovoljnim za prvu pobjedu nakon tri prvenstvene utakmice u kojima je osvojen tek jedan bod. Déjà vu. Već viđeno ove sezone. Osijek teško zabija golove, a koliko teško potvrđuje ljestvica strijelaca. Najefikasniji golgeteri momčadi iz Gradskog vrta ove su sezone veznjaci - Mijo Caktaš, koji je inače među Bijelo-plave stigao tek ove zime, i Mihael Žaper svaki s po svega pet postignutih prvenstvenih golova!? Iz te perspektive nevjerojatno je kako su bijelo-plavi do tri kola prije kraja prvenstva još uvijek bili u igri za titulu.

Najskromnije od 2013./14.

Posljednji puta najboljeg strijelca s tako skromnim učinkom Osijek je imao u sezoni 2013./14. u kojoj je Antonio Perošević također zabio pet pogodaka. Bila je to, inače, sezona u kojoj se momčad iz Gradskog vrta borila za prvenstveni opstanak do posljednjeg kola. Čak četiri momčadi zabile su ove sezone više golova od Bijelo-plavih (Dinamo, Hajduk, Rijeka i Lokomotiva), a tek tri manje zabio je Šibenik koji je osvojio više nego dvostruko manje bodova od Osijeka. Slab postotak realizacije, a učinkovitost nogometaša iz Gradskog vrta ove je sezone svega devet posto što je u rangu Hrvatskog dragovoljca, uz promašena čak tri od pet dosuđenih kaznenih udaraca skupo je na kraju koštao Osijek u prvenstvenoj utrci. Protiv Lokomotive se barem propuštene prilike nisu osvetile Bijelo-plavima.

"Kada se ne zabiju golovi, onda uđeš u određenu nervozu što nam se dogodilo u drugom poluvremenu. Onako negdje u podsvijesti bude utakmica s Istrom u kojoj smo imali sigurno vodstvo, pa se to kasnije zakomplicira i iskompromitira. No, danas smo protiv dobre Lokomotive uspjeli doći do nova tri boda i mogu reći da sam zadovoljan i generalno ponosan na ove dečke kako su igrali cijele sezone", kazao je nakon utakmice Nenad Bjelica.

U odnosu na poraz protiv Dinama na Maksimiru trener Osijeka na travnjak je poslao pet novih igrača koji su u drugom dijelu sezone imali manju minutažu. Kristian Fućak prvi puta je krenuo kao najistureniji napadač, Karlo Bartolec vratio se nakon duge stanke zbog teške ozljede i prvi puta odigrao 90 minuta još od prosinca prošle godine, Mario Jurčević bio je starter nakon nekoliko utakmica u kojima se čak nije niti našao u zapisniku, a priliku za HNL debi, doduše svega pet minuta, dobio je i Španjolac Barri koji je prošle zime stigao u Gradski vrt. Slično će, najavio je Bjelica, biti i u posljednjem prvenstvenom kolu.

Bodovi znače

"Rekli smo da ćemo dati šansu pojedincima koji su manje igrali u proljetnoj polusezoni. Sigurno ćemo i u Gorici napraviti nešto slično, ali htjeli smo opet imati balans momčadi i najozbiljnije shvatiti ovu utakmicu jer znamo koliko nam bodovi znače nakon tri prethodna susreta bez pobjede", dodao je trener Osijeka.

Ostalo je za odigrati još 90 minuta u Gorici, u rezultatski nevažnoj utakmici Osijek će imati priliku drugi puta otkako je Lige 10 sezonu zaključiti sa 70+ bodova. Prošle godine Osijek je prvenstvo završio sa 77 bodova, ove godine mogu osvojiti najviše 71.

"Znali smo da pobjedom ne možemo ni gore ni dolje, ali igramo zbog nas, zbog Grada, zbog publike. Igramo do kraja, borimo se za ovaj Klub i idemo u Veliku Goricu prvenstvo završiti pobjedom", poručio je povratnik u momčad Karlo Bartolec.

Osijekovi HNL strijelci ove sezone

5 - Caktaš, Žaper

4 - Bohar, Fiolić, Mance, Topčagić

3 - Daku, Mierez, Nejašmšić

2 - Hiroš, Kleinheisler, Lovrić

1 - Jurčević, Lončar, Pilj

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 01:29