Mihael Žaper

 MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
NOVI KAPETAN OSIJEKA

‘Nitko od nas nije zaboravio igrati nogomet, odlučni smo izaći iz crne rupe u koju smo upali‘

Mihael Žaper protekle je nedjelje već treći puta golom u posljednjim minutama Osijeku donio bodove
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 05. travanj 2023. 14:27

Ako je u utakmicama Osijeka i Rijeke “gusto”, sigurna je oklada kako će na kraju zabiti Mihael Žaper. Tri puta je u posljednje četiri sezone ponovio isto. U jesen 2019. zabio je na Rujevici u 86. minuti za konačnih 1:1, potom na proljeće 2020. u Gradskom vrtu zatresao je mrežu Rijeke još kasnije, u 88. minuti, za 3:2 pobjedu Bijelo-plavih nakon velikog preokreta poslije dva gola minusa na poluvremenu, a onda je prošlog vikenda još jednom potvrdio kako mu Rijeka leži nakon što je u četvrtoj minuti sudačke nadoknade zatresao mrežu za 1:1.

Nasmijao se kapetan Osijeka kada smo ga podsjetili na povijest njegovih golova protiv Rijeke. Inače, nikome u karijeri nije zabio toliko golova koliko momčadi s Rujevice, a baš svaki je imao posebnu težinu.

- Nadam se da sam se barem malo iskupio jer sam kod gola Rijeke pogriješio i skrivio kazneni udarac zbog čega mi je krivo - kaže Žaper.

Taj gol Osijeku je donio puno toga - osvojen je bod s kojim je momčad naplatila dobru igru, a istovremeno Rijeka se nije uspjela bodovno izjednačiti s momčadi iz Gradskog vrta u borbi za treće mjesto, nego je ostavljena na tri boda minusa kolika je bila razlika i prije derbija na Rujevici.

Svima nam je stalo

Vidjelo se po slavlju koliko je taj gol značio nogometašima Osijeka, kao da je svima pao kamen sa srca. Ti golovi “sa zvukom sirene” donose poseban impuls. Dojam je kako se Osijek nakon Rujevice napokon za nešto konkretno ima uhvatiti, kako napokon postoji razlog za optimizam...

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

- Psihološki jako puno takvi golovi znače, nadam se da će to i nama pomoći. Svima nam je stalo. Puno pričamo između sebe što bismo trebali bolje raditi, kako da se izvučemo iz ove situacije. I baš zbog tog duha u svlačionici vjerujem da ćemo izaći iz trenutka u kojem se nalazimo i ostati na trećem mjestu kao što i zaslužujemo.

U prošlom prvenstvu Žaper je s pet golova bio prvi strijelac Bijelo-plavih. Gol na Rujevici prvi mu je ove sezone, ali prvi s kapetanskom trakom oko ruke. Odlika lidera je da povuče, a što je Osijekov kapetan konkretnim primjerom i napravio.

- Nije mi drago što mi je ovo tek prvi gol ove sezone i to moram naglasiti. Ovo mi je najgora sezona po golovima i asistencijama. Volim sudjelovati u igri, svake sezone sam pokušavao nadmašiti prethodnu. Nedostaje mi još poneki pogodak i nadam se kako će i doći kroz utakmice koje slijede.

Neminovno je kako će Žaper još neko vrijeme morati odgovarati na pitanje koliko je teška kapetanska traka. Ipak je godinama vrpca bila Škoriću oko ruke.

- Kada je i Mile bio kapetan, uvijek smo se savjetovali on, ja, Jugović i Ivušić. Nas smo četvorica donosili odluke. Drago mi je što sam baš ja Miletov nasljednik jer kada sam tek ulazio u prvu momčad on me uzeo pod svoje - veli Žaper, koji se opet silom prilika na Rujevici spušten u zadnju liniju tek što se vratio na svoju prirodnu poziciju u vezni red.

Kako se danas više doživljava - kao veznjak ili kao stoper?

- Volim više igrati u veznom redu, ali mogu pokriti i stopersku poziciju. I dalje me muči taj kazneni udarac gdje sam pogriješio i odmah nas je kaznilo, to me iskreno još uvijek dosta smeta.

A čini se kako će Žaper i u nastavku sezone držati zadnju liniju nakon što je klub suspendirao Čeberka, jednog od tek dvojice stopera u rosteru.

- Ja ne bih komentirao tu situaciju, to je između kluba i igrača, pojedinca. Na njima je da to riješe.

U trećem prvenstvenom krugu Osijek je osvojio najmanje bodova u HNL-u. Kako se momčad nosila s time da je uzela najmanje bodova, kako je momčad preživljavala tu krizu?

- Išli smo iz utakmice u utakmicu, fokusirali se na iduću da ispravimo pogreške iz prethodne. Mogu reći da stvarno dosta razgovaramo što bismo trebali bolje, svi smo htjeli izaći iz te crne rupe. A upali smo u nju i nije se lagano i jednostavno izvući iz toga. Dosta je to teško, samo karakterne ekipe to mogu, a vjerujem da mi to jesmo. Taj nekakav psihološki pritisak najviše utječe na te loše nizove jer nitko od nas nije zaboravio igrati nogomet. Sve se složi, pa dođe utakmica u kojoj si igrom trebao pobijediti kao nama protiv Šibenika... Nije lagano izaći iz te crne rupe. Stvarno nije.

Gori njima, ali gori i nama

Osijek je zadovoljan napustio Rujevicu, ali činjenica jest i da već osam prvenstvenih utakmica ne zna za pobjedu. Od Gorice (protiv koje su Bijelo-plavi posljednji puta uzeli sva tri boda) do iduće prilike za trijumf, opet protiv Gorice, proći će točno 69 dana. A idućem protivniku Osijeka “gori” u borbi za prvoligaški status.

- Gori njima, ali gori i nama! Nas pritišću ekipe ispod i moramo biti koncentrirani svaku utakmicu, a na kraju želimo napokon s pobjedom izaći iz crne rupe i da se više i ne moramo osvrtati na loš rezultatski niz.

Ova sezona Osijeka bitno se razlikuje od prethodnih. Sezonu je počeo jedan trener (Bjelica), nastavio drugi (Poms), a završit će je treći (Perković).

- Momčad je dobro reagirala, trener dosta razgovara s nama, ukazuje na detalje. Vidi se da sebe daje maksimalno. Vjerujem da će nam se to kroz igru i rezultat vratiti. Već smo pokazali određene automatizme u igri i to me jako veseli - podvukao je na kraju Žaper.

Gržan mjesec dana out

Na žalost, crne slutnje su se potvrdile. Šime Gržan će na dulje vrijeme izbivati s terena, a neizvjesno je hoće li stići pomoći suigračima u završnici sezone. Magnetska rezonancija potvrdila je sumnju u puknuće mišića zadnje lože bila opravdana. Prve procjene govore da bi do njegova povratka u konkurenciju za momčad trebalo proći najmanje mjesec dana.

OSIJEKOV NIZ BEZ POBJEDE

HRVATSKA LIGA 04/02/23.

Lokomotiva - Osijek 1:0

HRVATSKA LIGA 11/02/23.

Osijek - Slaven Belupo 0:0

HRVATSKA LIGA 18/02/23.

Istra 1961 - Osijek 1:0

HRVATSKA LIGA 26/02/23.

Osijek - Varaždin 0:1

HRVATSKI KUP 01/03/23.

Osijek - Hajduk 1:2

HRVATSKA LIGA 05/03/23.

Dinamo - Osijek 1:1

HRVATSKA LIGA 12/03/23.

Osijek - Hajduk 0:2

HRVATSKA LIGA 18/03/23.

Osijek - Šibenik 0:0

HRVATSKA LIGA 02/04/23.

Rijeka - Osijek 1:1

24 godine ima Mihael Žaper, kapetan Osijeka

3,0 milijuna eura vrijednost je Žapera prema TM-u

Bez kartoniranih

Osijek je slavio u tri posljednja nadmetanja s Goricom, a nada se i četvrtoj pobjedi u nizu, koja bi mu donijela ostanak na trećoj poziciji HNL-a. Dobra vijest za trenera Borimira Perkovića svakako je spoznaja da na Rujevici, u prethodnom kolu s Rijekom, sudačku opomenu nije dobio niti jedan igrač koji to nije smio, pa mu stoga zbog kartona nitko neće pauzirati kontra Velikogoričana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 13:44