VLADO KOS Cropix
TRAŽENA ROBA

Nenad Bjelica zaustavio najveći transfer u povijesti Osijeka! Ne želi šest milijuna eura, već - 10!

Bijelo-plavima će pod ugovorom ostati petorica napadača, Bjelica će morati odlučiti koga zadržati
Piše: JL.Objavljeno: 19. svibanj 2022. 06:08

Piše: Gradimir Đukarić

Prošle sezone Osijek je imao najboljeg napadača Prve HNL, a ove se dogodila druga krajnost. Ne računajući Kristijana Lovrića koji je sedam od devet golova u aktualnom prvenstvu zabio u dresu Gorice, ni među 22 najbolja ligaška strijelca nema niti jednog nogometaša iz Gradskog vrta. Mučio se Osijek s golovima ove sezone, a teške odluke tek slijede Nenadu Bjelici u slaganju ofenzivnog dijela rostera za iduću sezonu.

Na papiru Osijek ima vrlo potentan napad, ali i napad u kojem će uslijediti gužva nakon što se s posudbi vrate Dion Drena Beljo i Mirlind Daku. Pod pretpostavkom kako s Antom Ercegom neće biti nastavljena suradnja nakon što mu na koncu sezone istekne ugovor o posudbi, Osijeku će pod ugovorom ostati petorica napadača. Nenad Bjelica morat će odlučiti koga zadržati, odnosno tko će biti transferiran ili proslijeđen na posudbu jer za sve neće biti mjesta. Pogotovo što se s obzirom na slab golgeterski doprinos napadača vrlo ozbiljno razmišlja o dovođenju pojačanja u tom dijelu momčadi.

image

Dion Drena Beljo

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Ramon Mierez prošle sezone zabio je 22 prvenstvena pogotka, što je bila golgeterski najbolja sezona u Prvoj HNL u posljednjih pet godina, no onda su golovi stali. Zabio je u premijernoj utakmici sezone protiv Šibenika pa onda u idućih 27 prvoligaških nastupa svega još dva puta zatresao protivničku mrežu. Posljednji puta još u prosincu prošle godine, također protiv Šibenika. Prošle sezone je računajući sva natjecanja, u prosjeku zabijao pogodak nakon svakih 125 minuta na travnjaku. Ove sezone, pak, u prosjeku mu treba 605 minuta za jedan gol. Ljetos je bio na pragu transfera "teškog" 8,5 milijuna eura u Beijing Guoan koji je propao doslovno pred zaključenjem zbog promjene "salary cupa" u kineskom nogometu, no nakon sezone u kojoj je zabio četiri gola (tri u prvenstvu i jedan u Kupu) u Gradskom vrtu teško mogu računati na ponude sličnog iznosa. Vrijednost na Transfermarktu mu je u međuvremenu s pet milijuna eura, kolika je bila prošlog ljeta, pala na tri milijuna.

Od tri sezone koliko je pod ugovorom s Osijekom otkako je u transferu teškom 1,3 milijuna eura doveden iz Trenčina, Antonio Mance je čak sezonu i pol, odnosno polovinu vremena, proveo na posudbama. Iduće sezone ulazi u posljednju godinu ugovora s Bijelo-plavima što klubu iz Gradskog vrta ne ostavlja puno opcija, zapravo tek dvije - ili će mu ponuditi produljenje suradnje ili će ga pokušati transferirati. Mance je polovinu aktualne sezone proveo na posudbi u njemačkom drugoligašu Erzgebirge Aueu koji se pokazao kao loš izbor. U borbi za očuvanje drugoligaškog statusa Aue je postao očajan, u pokušaju da izbjegnu eliminaciju u niži rang od početka sezone promijenili su čak petoricu trenera, a jedan od igrača koji je u tom trenerskom "vrtuljku" bio na najvećem gubitku ispao je upravo Mance. Raskid posudbe i povratak u Osijek nametala se kao jedina opcija. I bila je pun pogodak i za igrača i za klub. Mance se pokazao kao "džoker", od pet golova koje je ove sezone zabio u svim natjecanjima za Bijelo-plave čak četiri je postigao nakon što je ušao s klupe. Za gol mu je ove sezone u prosjeku trebalo 185 minuta na terenu.

Identičan broj golova (pet od čega četiri u HNL-u i jedan u europskim kvalifikacijama) zabio je i iskusni Mihret Topčagić, inače i najstariji nogometaš u svlačionici Osijeka. Kako je s njime nedavno produljen ugovor na još godinu dana izvjesno je kako će i iduće sezone ostati među Bijelo-plavima. On je, zanimljivo, na terenu proveo dvostruko manje minuta od Miereza, a svejedno zabio gol više. Top u prosjeku zabija nakon svakih 235 minuta.

Najefikasniji napadači Osijeka bili su tako oni su koji su sezonu proveli na posudbi izvan Gradskog vrta. Dion Drena Beljo jedan je od igrača koji su obilježili sezonu. Zabio je sjajnih 18 golova u svim natjecanjima (13 prvenstvenih i pet u Kupu) i izazvao veliko zanimanje nogometnog tržišta. Ponude za Belju konstantno stižu, a svaka iduća iznosom nadmašuje onu prethodnu. Počelo je s iznosom od četiri milijuna eura, a navodno je nedavno odbijena i cifra od šest milijuna eura što bi bio rekordni odlazni transfer iz Osijeka. U Gradskom vrtu znaju kakvog igrača imaju pod ugovorom i mogu ustrajati na cijeni, a koju je Nenad Bjelica postavio na 10 milijuna eura. Beljo prije nego što je poslan u Istru na posudbu odigrao tek 16 utakmica za Osijek i postigao jedan pogodak, a hoće li sjajni mladi napadač iduće sezone tresti mreže za Bijelo-plave ili će klub popustiti pred mogućom nemoralnom ponudom otkrit će mjeseci koji slijede.

S posudbe se vraća i Mirlind Daku. Kosovski napadač prošle je sezone imao je impresivan učinak u tamošnjoj ligi gdje je bio na posudbi u Balkaniju i zabio impresivnih 31 pogodak u 35 utakmice. Štoviše, samo dvojica napadača u europskom nogometu zabila su u lanjskoj sezoni više golova. Otuda je bilo i razumljivo zanimanje turskih klubova, ali zaintrigirao je svojim učinkom i struku u Gradskom vrtu koja je odlučila dati mu šansu. Nedugo po povratku s posudbe s Dakuom je produljen ugovor do ljeta 2024., no nije se dugo zadržao među Bijelo-plavima. Prvi dio sezone Daku je proveo u Osijeku, nije puno naigrao, ali je svejedno zabio četiri gola, tri prvenstvena i jedan u Kupu. Zanimljivo, baš svaki je zabio nakon što je u igru ušao s klupe. S neplaniranim povratkom Mancea s posudbe postalo je jasno kako će mu ionako mala minutaža postati još manjom pa je Daku proslijeđen u slovensku Muru do ostatka sezone. Baš poput Belje u Istri, i Daku se nametnuo u novoj sredini, odigrao je 15 prvenstvenih utakmica i pritom zabio pet pogodaka i još pet puta asistirao suigračima.

Branšteter se nije naigrao u Aluminiju

S posudbe se vraća i mladi 19-godišnji Luka Branšteter, no njemu će se prije tražiti novi klub, nego što će biti u ozbiljnijim kombinacijama za najbolju momčad iz Gradskog vrta. U slovenskom Aluminiju, gdje je zimus proslijeđen iz B momčadi Osijeka, nije se naigrao, ukupno 202 minute raspoređene u osam nastupa u kojima je bio bez golgeterskog učinka. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:14