Rene Poms

 VLADO KOS Cropix
NAJGORA UTAKMICA

Nakon onakve utakmice Poms se vadi na - vjetar?! Da se još uvijek igra pitanje je bi li Osijek zabio

Moglo je to biti i još puno, puno gore. Vjetar jest puhao, ali ne može trener kriviti njega.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 06. veljača 2023. 21:37

Osijek nije zaslužio ništa drugo do poraza u Kranjčevićevoj. Zapravo, Bijelo-plavi mogu biti i zadovoljni minimalnim porazom s obzirom na to da ih je čak tri puta poljubila sreća nakon što je loptu na putu u mrežu zaustavio okvir gola. Bilo je to loše, definitivno najgore izdanje Osijeka u 15 utakmica koliko je Rene Poms na klupi, ni nalik prethodnima.

Presiromašna igra

U 14 utakmica koliko je Austrijanac trener, Osijek je zabio gol. U 12 od 15 Pomsovih utakmica Osijek je protivničku mrežu zatresao već u prvom poluvremenu, često odmah u uvodnim minutama nakon što je furioznim startom odmah pokušao slomiti protivnika. Protiv Lokomotive u 90 minuta Bijelo-plavi ofenzivno nisu napravili ništa i prvi puta otkako je Poms trener nisu zabili. Nisu bili ni blizu tome da zatresu protivničku mrežu, imali su tek četiri udarca, od čega dva u okvir, toliko da ukrase završnu statistiku. Da se utakmica još uvijek igra, pitanje je bi li u tome uspjeli.

Blijed je bio njihov nogomet, presiromašan da bi se nečemu mogli nadati. I kad je Osijek uvjerljivije gubio utakmice (a poraz od Lokomotive je treći u Pomsovoj eri nakon Hajduka i Varaždina), momčad iz Gradskog vrta je barem nešto ponudila, imala i faze dobre igre. U Kranjčevićevoj ulici Bijelo-plavi nisu dali baš ništa za što bi se mogli “uhvatiti”.

Najavio je Poms kako protiv Lokomotive sprema iznenađenje. Kada to kaže čovjek koji vjeruje u standardizaciju momčadi, onda to ima dodatnu težinu. I iznenadio je prvo promjenom formacije u odnosu na prethodnih nekoliko utakmica, u odnosu na uvjerljivu igru i trijumf protiv Gorice kolo ranije promijenio trojicu igrača (a samo jedna od tih promjena bila je prinudna i uzrokovana ozljedom Špoljarića), onda i s Fiolićem u početnoj postavi, koji je dobio prve HNL minute još od početka rujna, odnosno, nakon 11 prvenstvenih utakmica koje je ili odgledao s klupe ili bio izvan kadra.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Mijenjao formacije

Kristijan Lovrić našao se istovremeno među rezervama, navodno zbog prevencije. Naime, Poms je želio izbjeći ponavljanje slične situacije koja mu se dogodila sa Špoljarićem, a kojeg je nakon dulje odsutnosti s terena posljedično stigla ozljeda te stanka od nogometa. Ali, iznenađenje nije upalilo. Nejašmić je nešto pokušavao organizirati, Mierez se “tukao” s dvojicom ili trojicom protivničkih braniča na leđima za duge lopte kojim su ga uporno, jakom vjetru usprkos, pokušavali hraniti. A od čak 106 dugih lopti nogometašima Osijeka su prošle njih 34 ili svega trećina. Ništa što je Poms kasnije pokušao nije vratilo momčad u igru, dva puta je tijekom utakmice mijenjao formaciju, ali Osijek je jednostavno odigrao preslabo da bi se vratio u utakmicu.

Kobni vjetar

Od svih objašnjenja slabe predstave svoje momčadi Poms je odabrao ono najgore. Razloge loše igre decidirano je našao u vjetru.

- Ne volim alibije kada izgubimo utakmicu, ali ovoga puta u Kranjčevićevoj je vjetar odigrao značajnu ulogu u našem porazu... Nismo mogli napraviti ni dva-tri dodavanja kako treba, vjetar je poremetio sve što smo planirali - kazao je trener Osijeka nakon utakmice.

Naravno da je vjetar utjecao na igru, ali ne može biti isključivi krivac lošu igru Osječana jer smetao je u istoj mjeri i Lokosima, koji su ipak bili puno konkretniji. Štoviše, Lokomotiva je jedini gol na utakmici zabila u poluvremenu u kojem je imala vjetar protiv sebe. U tom dijelu igre također su dva puta zatresli okvir gola.

Osijek se jednostavno nije prilagodio i drugi dio utakmice u kojem se očekivalo kako bi mogli jurnuti po izjednačenje završio bez šuta prema protivničkim vratima. Čavlina je čitavo drugo poluvrijeme bio bez posla, a to dovoljno govori o nemoći Bijelo-plavih, koji u idućem kolu u svom Gradskom vrtu dočekuju Slaven Belupo.

Ta je utakmica iz perspektive Osijeka iznimno važna. U slučaju kiksa, treća pozicija Bijelo-plavih bila bi itekako ugrožena s obzirom na to da bi momčad iz Koprivnice puhala Osijekom za vratom sa samo tri boda zaostatka, remijem bi Bijelo-plavi nastavili održavati solidnu prednost, ali zato bi pobjedom došli na komotnih devet bodova plusa, što bi bila i najveća prednost momčadi iz Gradskog vrta ove sezone u odnosu na konkurenciju za treću poziciju.

- Slijedi priprema za Slaven Belupo, igramo na svom travnjaku, nadam se da ćemo imati dobre vremenske uvjete, a onda sam siguran da ćemo odraditi dobar posao i spremni dočekati utakmicu - kazao je Poms pred novi prvenstveni izazov. I to težak izazov jer Zoran Zekić sa Slaven Belupom još nikada nije izgubio prvenstveni ogled u Gradskom vrtu. Poražen je tek jednom i to ne u regularnom vremenu. Zimus je slavio (2:1), ljetos uzeo bod (0:0), a prošle sezone u četvrtfinalu Kupa poražen je od bivše momčadi tek nakon raspucavanja kaznenih udaraca.

I dalje su jednom nogom već u Europi...

Prvi poraz u 2023. nije imao utjecaja na prvenstvenu ljestvicu, Bijelo-plavi i dalje sa solidnom prednošću drže poziciju koja ih vodi u Europu, a što je imperativni cilj koji se postavlja pred početak svake sezone. Međutim, Slaven Belupo, Varaždin, a sada i Istra, sa svakim novim Osijekovim gubitkom bodova vide svoju šansu. Poraz u Kranjčevićevoj došao je i s konkretnom cijenom, srećom ne i velikom, jer se prednost Osijeka na trećem mjestu u odnosu na prvog izazivača smanjila za jedan bod u odnosu na kolo prije. Istra i Varaždin su sada na sedam bodova zaostatka, ali se Belupo nakon remija s Dinamom približio na minus šest.


Što se događa u Hajduku nakon poraza u Jadranskom derbiju? Mogu li Bijeli igrati po Lekinim željama i primaknuti se Dinamu? Ni situacija na Maksimiru nije idealna, a čini se da je sve jasno i u borbi za ostanak u HNL-u. Pogledajte novi podcast "VAR soba" u kojem smo s Ilijom Lončarevićem analizirali sve ono što se dogodilo u 20. kolu HNL-a:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 00:03