GORAN SEBELIC Cropix
GOLGETER ZA SN

‘Još mi zvuči nerealno da vrijedim čak 10 milijuna!‘ Hrvatski napadač svojim igrama privlači sve veću pozornost

Iza njega je fantastična sezona u kojoj je zabio 15 pogodaka, a pred njim i blistavo razdoblje
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. svibanj 2022. 09:26

Bila je gužva u Zagrebu u subotu, grad je živio u ritmu derbija, u centru je bilo teško pronaći slobodno mjesto na nekoj od terasa kafića, ne vidjeti u "ponudi" neko poznato lice. A u toj masi nije lako promašiti Diona Drenu Belju, mladog napadača Osijeka, koji je ove sezone na posudbi u Istri zabio čak 15 prvoligaških golova. Istina, nismo ga baš očekivali u Zagrebu...

- Vraćam se iz Pule za Vinkovce, pa sam usput stao u Zagreb na koji sat da nešto obavim i idem dalje - kazao je 20-godišnji Beljo.

Rečenica po rečenica, usputni je razgovor prerastao u intervju, praktički, u presjek dosadašnje karijere. Pa, krenimo od kraja...

Sjajna sezona, 15 golova u HNL-u, onaj zadnji Slavenu Belupu bio je možda i najbolji. Solo prodor, driblinzi i sjajan završetak. Primijetili smo, takve je golove zabijao redovito u mlađim uzrastima, kao da je najbolje čuvao za kraj sezone. U tim godinama nije puno igrača zabijalo 15 golova u sezoni, a oni koji jesu u zadnjem desetljeću, poput Nikole Kalinića ili Ante Rebića, ostvarili su već uspješne karijere.

image
CROPIX

- Da, takve sam golove češće davao kao klinac, sad sam više zabijao iz šesnaesterca. Lijep kraj odlične sezone, zabiti 15 golova u prvoj pravoj prvoligaškoj sezoni, to je odličan doseg. Moram priznati, da mi je netko uoči odlaska u Pulu rekao da ću zabiti toliko, ne znam bih li mu vjerovao. Razmišljao sam, "dobro, idem na posudbu, želim se nametnuti, ako zabijem 10, bit će to super". A ja stigao do 15! Nemam što reći, sezona iz snova, epizoda u Istri bila je za mene vrlo uspješna. Naravno, igrati u seniorskom nogometu, u Prvoj ligi, nešto je drugo od onoga što sam dosad igrao, ali ja sam igrač kojemu odgovara da se igra brže, čvršće, da igram s boljim suigračima, u takvim sam okolnostima i ja bolji.

Njegova misija u Puli je završila, igrač je Osijeka, vraća se u Gradski vrt. Inzistirao je, stoga, da posebno istaknemo klub s Drosine, suigrače, trenera, sve ljude u klubu. Istra će, u konačnici, jednog dana dobiti i 10 posto njegova transfera.

image
CROPIX

- Odlazim s prekrasnim uspomenama, velikim iskustvom i s puno novih prijatelja. Hvala svima koji su mi pomogli, od sjajnog kapetana Blagojevića do svih ostalih, bili smo odlična klapa, igrali smo i dobar nogomet. Igra je bila bolja od konačnog rezultata, deveto mjesto možda nije realno, po onome što smo pokazali trebali smo biti još koju poziciju više, ali, sve u svemu, bila je to odlična sezona. Igrački sam napredovao, Istra je sjajna sredina za mladog igrača, svakome bih savjetovao da napravi taj korak ako ima priliku.

Ipak, posebna zahvala išla je treneru Gonzalu Garciji.

- Puno mi je pomogao u ovoj važnoj fazi karijere. Brzo smo kliknuli, bio mi je podrška od prvog dana, vjerovao u mene, dao mi pravu priliku. Odličan stručnjak, koji je znao iz momčadi izvući maksimum, stvorio je igru u skladu s igračima koje je imao. Na rastanku mi je poželio sreću i rekao da jedva čeka kad će me doći uživo gledati u nekom velikom klubu, ha-ha.

Pa, hoće li odmah u inozemstvo? Svakodnevno iz Osijeka stižu informacije da je odbijena neka ponuda, no što ako uskoro neka bude prihvaćena?

- To ne znam, nije na meni, postoje ljudi koji vode brigu o tome. Ja sam igrač Osijeka, spremam se za dolazak na pripreme u Gradski vrt i nakon sezone u Puli nametnuti se i Osijeku.

Nenad Bjelica kaže da Belju ne želi prodati ispod 10 milijuna eura. Kako se on osjeća kad čuje da već sad vrijedi toliki novac?

- Iskreno, zvuči mi malo nerealno, velik je to novac za mene. No, kažem, ne zamaram se previše time, isto je tako zvučalo nerealno 15 golova u sezoni... Ne mogu utjecati na te stvari, na meni je sad da se nekoliko dana odmorim i odmah krenem trenirati, da dođem spreman i na okupljanje U-21 reprezentacije. A onda, na pripreme s Osijekom.

image
NK OSIJEK

Ako ostane u Gradskom vrtu, Nenad Bjelica sigurno će u njemu dobiti veliko pojačanje, a očekivanja će biti obostrana?

- Igrač sam koji sam sebi stavlja pritisak na leđa, ne treba me nitko drugi pritiskati. A moja su očekivanja uvijek da iduća sezona bude još bolja od prethodne. Tako i sad, posudbu u Istri odradio sam odlično, zabio 15 golova, vjerujem da ću u Osijeku dobiti pravu šansu i da ću je i iskoristiti. Znate, uvijek sam išao korak po korak i težio napretku. Kad sam imao ponudu iz Italije, ostao sam u Cibaliji, igrao Treću HNL, jer nisam tada bio spreman za taj korak. Imao sam tada brojne ponude, između ostalih, zvali su me i Dinamo i Hajduk, ali odabrao sam Osijek jer sam procijenio da je to najbolje za moj nogometni put, za mladog igrača. Igrao sam Drugu HNL, bio na posudbi, sve po redu, kako treba biti. I sad osjećam da sam spreman za tu ulogu, da u klubu visokih ambicija kakav je Osijek pokažem što mogu.

Dakako, ponavljamo, uz pretpostavku da će ostati, da neće stići ponuda koja će zadovoljiti njega i klub, a kako je krenulo... No, vratimo se njemu. Sa svojih 195 centimetara djeluje vrlo spretno, tehnički odlično, ljevicom zabija gotovo u svakoj prilici. No, što još može popraviti?

- Sve! U svakom segmentu igre mogu napredovati, toga sam svjestan i na tome radim. Znam, recimo, da dajem malo golova glavom, s obzirom na visinu, ali u Istri igra i nije bila tako postavljena da imamo puno ubačaja, pa da je glava glavno oružje.

Vjerujem da ću jednog dana igrati za Hrvatsku

Hrvatska vapi za napadačima, Zlatko Dalić stalno traži rješenje. Je li Beljo možda rješenje na vidiku, u skorije vrijeme?

- Naravno da mi je san jednoga dana igrati za Hrvatsku, vjerujem da će mi se i ostvariti. Ali, kao i dosad, idem stepenicu po stepenicu, sad je prvi cilj biti bolji nego ove sezone.

Sad je na redu U-21 reprezentacija, završne borbe za Euro?

- Drago mi je da sam dio te momčad, iako dosad nisam puno igrao, ali veselim se svakom okupljanju i vjerujem, naravno, u konačan uspjeh i plasman na Euro.

Theophile me najviše tukao

Tko su igrači koji su ga, osim suigrača u Istri i onih u Osijeku, najviše oduševili.

- Livaja je, definitivno, najbolji igrač lige, dominantan u svakom pogledu. Dopada mi se i Drmić, pravi je centarfor, zabije kad treba. Od stopera, oduševio me Šutalo, protiv njega je bilo teško igrati, iako, najviše me "tukao" Theophile. Još me boli noga, a prošlo je puno od te utakmice, ha-ha.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 20:53