PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
USUSRET DERBIJU

‘Jasno da se nadam pobjedi Hajduka u Gradskom vrtu, Osijek će u toj utakmici imati ogroman hendikep‘

On je posljednji je Hajdukov trener koji je trijumfalno prošao kroz Gradski vrt
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. travanj 2022. 08:13

Hari Vukas posljednji je Hajdukov trener koji je trijumfalno prošao kroz Gradski vrt. Krajem kolovoza 2020. u premijeri na klupi Bijelih poslije odlaska Tudora u Juventus, uzeli su Splićani sva tri boda u srcu Slavonije (2:1). Od tada su u Osijeku do pobjede pokušavali Tramezzani i Gustafsson, ali nije im to pošlo za rukom. Vukas se rado prisjetio dvoboja s kojim je sjajno otvorio samostalnu epizodu na klupi Bijelih.

- Jairo je bio ključni igrač, postigao je pogodak nakon šest mjeseci i pritom izborio kazneni udarac koji je Caktaš pretvorio u vodstvo 2:0. Do kraja smo prednost sačuvali, odnijeli važne bodove - kazao je Vukas.

Tri različita iskustva

Bio je to Osijek bez Nenada Bjelice koji je na klupu nedjeljnog suparnika Bijelih stigao desetak dana kasnije. Ali, s Bjelicom ili bez Bjelice, uvijek je gostovanje u Osijeku bilo teško za Hajduk.

- Imam tri različita iskustva, kao igrač, zatim pomoćni i na kraju glavni trener. U različitim razdobljima sam dolazio s Hajdukom u Gradski vrt i, vjerujte mi, uvijek je bilo zahtjevno. Godinama je teško u Osijeku, bez obzira bori li se domaćin za vrh. I kada su Osječani bili slabiji, nama je gostovanje bilo problematično. Sjećam se sezone 1994./95. u ulozi igrača, zatim 2015. kada sam bio pomoćnik Špaci Poklepoviću u pobjedi 1:0. Zašto je gostovanje specifično teško svi se pitaju, a onako na prvu bih rekao da je Osijek uvijek čvrst i agresivan, očito najviše motiviran kada dolazi Hajduk.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Nema dvojbe da će tako biti i ovoga puta u derbiju ogromnog uloga za obje strane.

- Nemojte mi zamjeriti, ali primarno gledam Bijele. Veliki je ovo ispit za Hajduk, puno će toga pokazati. Dvostruki su bodovi u igri kako to volimo reći, jer pobjeda nosi puno više od tri boda. Nosi jedno veliko samopouzdanje pobjedniku koji u završnicu ulazi kao bitno izgledniji kandidat za titulu prvaka.

Treba li uopće Vukasa pitati koga vidi kao pobjednika.

- Jasno je kako se nadam da će taj pobjednik biti Hajduk, jer o nekom crnom scenariju neću ni razmišljati. Zbog osječkog derbija Hajduku je bila iznimno važna pobjeda protiv Lokomotive prije prvenstvene stanke. I što je još važnije, Hajduk je odlično izgledao. Međutim, ne uspoređujem Lokomotivu s Osijekom, jer posebna je utakmica u Gradskom vrtu. Poseban je protivnik prije svega. Neće to biti lagano gostovanje za Hajduk koji je znao zabijati po tri-četiri pogotka u lepršavim izdanjima.

Međutim, jedna vijest koja je stigla iz Dohe s utakmice reprezentacije bitno je promijenila odnos snaga, smatra Vukas.

- Izostanak Škorića je ogroman hendikep za Osijek. Ni zadnju utakmicu koju smo dobili u Gradskom vrtu nije igrao Škorić. Nije identična situacija kada igrate bez najiskusnijeg igrača, bez svog lidera koji drži i spaja kompletnu momčad.

Ali, Osijek je poput Hajduka također probudio optimizam svojih navijača izvedbom u zadnjem dvoboju.

- Obje su ekipe odigrale moćno, a moram priznati da me Osijek iznenadio u Šibeniku. Zašto? Prikazali su bitno drukčije izdanje. Osijek je kvalitetan i agresivan, a dolaskom Lovrića i Caktaša dobio je veliki plus u napadu. Dobili su Osječani na tehnici i znanju. Očito je da su Lovrić i Caktaš prošli razdoblje adaptacije, već je 10-ak utakmica iza njih. Baš sam znatiželjan kako će i njih dvojica izgledati protiv Hajduka.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Nemojte ih zanemariti

Jesu li Caktaš i Lovrić najveća opasnost za Bijele ?

- Caktaš, Lovrić, zatim Mierez koji ove sezone ne igra u prošlogodišnjoj formi, ali nemojte golgetere nikada zanemariti. Uz njih ide i Kleinheisler, to je kvartet koji sigurno najviše prijeti Hajduku.

S druge strane najjači adut Bijelih svakako je njihov napadački tandem Livaja - Kalinić. Koliko se samo tekstova ispisalo, koliko pitanja postavljalo oko zajedničke igre Livaje i Kalinića.

- Kalinić se vratio u HNL pun želje i motiva, igrati derbije bez njega čudno mi izgleda. Međutim, znam da svaki trener ima svoje viđenje ekipe i, na kraju, donosi odluke za koje snosi odgovornost. Zato uvažavam sve što napravi Dambrauskas koji ima širok kadar za Osijek. Može kombinirati dva sustava, s trojicom ili četvoricom, pa se veza drukčije posloži.

Kako biste vi igrali da ste trener Hajduka?

- Što bih ja igrao, to mi je uvijek nezahvalno pitanje. Trener uvijek najbolje zna i ja to poštujem. Dambrauskas će s obzirom na igru Osijek i stanje svojih igrača na treningu donijeti pravu odluku. Ne, neću ulaziti u te zamke “što bih ja napravio”.

Kada Litavac bude formirao momčad za nedjelju, imat će u glavi i činjenicu da se Hajduk ove sezone kroz tri utakmice s Osijekom nije nametnuo igrom.

- Osvojena su dva boda, ali istina je da je Osijek više pokazao u tri susreta. Uglavnom je kontrolirao utakmice. U prvoj je preokretom došao do pobjede, u drugoj bio bolji suparnik s više prigoda, a u posljednjoj na punom Poljudu promašio kazneni udarac. Osijek je bio zreliji za pobjedu u tom zadnjem dvoboju.

Bez puno šansi

I što bi bio zaključak nakon tri međusobna dvoboja?

- Da će utakmica biti iznimno teška. Jedino je sigurno da će biti čvrsto bez puno šansi. Ali, tko zna možda nas demantiraju.

Čvrstu utakmicu bez puno pogodaka sugeriraju rezultati Osijeka u ovosezonskim derbijima koji variraju u rasponu od 0:0 preko 1:0 do 1:1.

- Jako nezgodan u derbi utakmicama protiv Rijeke i protiv Dinama. Teško je dobiti Osijek. Strpljivo se mora prema pobjedi.

Je li pritisak veći na Osijeku ili Hajduku s obzirom da Bijeli imaju i Kup kao opciju za osvajanje trofeja?

- U konačni račun na kraju sezone ulazi i Kup, ali nitko se neće odreći prvenstva. Titula prvaka je ipak najveći trofej. Zato, u kontekstu bodovne prednosti, Osijek i ako ne dobije utakmicu zadržava višak u odnosu na Hajduk. Pritom Splićani imaju utakmicu manje, ali nisu unaprijed upisani bodovi, jer igra protiv Dinama. Osijek s pobjedom ide na plus osam, na osam utakmica do kraja. Jasno je kakve su kalkulacije, ali pustimo te priče, teren je jedino mjerilo.

Je li maksimirska pobjeda Hajduka protiv Dinama ogledni primjerak recepta za trijumf i u Gradskom vrtu?

- Hajduku je utakmica u Maksimiru došla u najboljem trenutku, jer Dinamo je bio u padu forme. Ali, Hajduk je prije svega bio strpljiv i pametan, a takav će trebati biti i u Osijeku. Domaćina ne zanima dominacija, Osijek gazi agresivnošću i trkom svih 90 minuta. Međutim, ima Osijek i pojedinačnu kvalitetu. Drže te daleko do vratiju, a onda kroz polukontre opasno prijete. Ma sve je jasno, sve treneri znaju, ali trebaju pronaći put do pobjede. Da, ovog puta će izvedba ostati u sjeni rezultata. Preferiram izvedbu, ali u finišu prvenstva najvažniji su bodovi. Pobjeda!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 05:39