Dion Drena Beljo se u Osijek vratio kao velika zvijezda

 MARKO MRKONJIC/CROPIX
ODUŠEVIO IGRAMA

Hrvatski napadač je zaludio Europu! Zatrpan je unosnim ponudama, ali poručuje: ‘Ne žurim nigdje‘

Dion Drena Beljo se ovog ljeta vratio u Gradski vrt kao prava zvijezda nakon posudbe u Istri 1961
Piše: JL.Objavljeno: 23. lipanj 2022. 09:07

Piše: Gradimir Đukarić

Prošlo ljeto privremeno je napustio Gradski vrt kao velika perspektiva, a vratio se kao zvijezda. Dion Drena Beljo bio je jedan od igrača koji su obilježili sezonu u Prvoj HNL, s 15 postignutih pogodaka bio je treći najbolji strijelac lige, a računajući i pet golova u Hrvatskom kupu ukupno je 20 puta tresao mreže. Prošle sezone nije bilo mlađeg nogometaša u europskom nogometu s takvim učinkom!

"Taj odlazak na posudbu u Istru pokazao se kao dobar potez. Očekivanja su sada velika, ali ja sam sebi postavljam ciljeve koje želim ostvariti. To su većinom visoki ciljevi jer smatram da treba postavljati ciljeve koje je možda i nemoguće ostvariti kako bi na kraju izvukao najviše moguće. Najveći pritisak sam sebi stavljam na leđa", veli tek odnedavno 20-godišnji nogometaš, koji je po povratku među Bijelo-plave zadužio "devetku".

Veliki interes

West Ham, Basel, Anderlecht, Borussia Dortmund, Wolfsburg, Stuttgart... Do sutra bismo mogli nabrajati klubove koji se zanimaju za Belju ili su već poslali ponude s konkretnim iznosom. A kako se on nosi sa svime?

"Svjestan sam da ima interesa, ali ne razmišljam o tome. Tata i tetak vode brigu o tome, tako da tu imam sigurnost, ne moram se brinuti kako će me netko "izraditi", da će se dogoditi nešto što ne bi trebalo. Na meni je samo da treniram i radim, fokusiran sam na Osijek i svi moji budući planovi su vezani za Osijek. Ako dođe neka nemoralna ponuda koja bi zadovoljila obje strane, moguće je da dođe do transfera, ali o tome danas uopće ne razmišljam", veli Beljo.

image





VLADO KOS/CROPIX

Netko drugi bi možda i poletio, ali Beljo je s obje noge čvrsto na zemlji. Ako se njega pita, odlazak u inozemstvo će pričekati. Prije nego što dođe vrijeme da postane igrač koji će u blagajnu kluba iz Gradskog vrta donijeti rekordan prihod, a Osijek je pred zainteresirane klubove ovog ljeta postavio odštetni zahtjev od deset milijuna eura, želi se pokazati kao veliko pojačanje.

"Ne žurim nigdje, svi moji planovi u bliskoj budućnosti su vezani za Osijek. Želim s Osijekom odraditi dobru sezonu i postići što više golova. Imamo dobar kadar i spremni smo napasti titulu", ne krije Beljo osobne i klupske ambicije.

I do sada je karijeru gradio ne preskačući stepenice, korak po korak. Igrao je Treću, Drugu, pa Prvu HNL... Još kao kadet na stolu je imao pozive europskih velikana, zanimali su se tada za njega i Dinamo i Hajduk, no on je odabrao Osijek. Obitelj je procijenila kako mu je bilo prerano za odlazak od kuće.

"Puno mi znači ta stabilnost. Na meni je da napredujem i kao igrač i kao osoba. Sada je vrijeme za stepenicu više. Igrao sam prošlu sezonu u Prvoj HNL u klubu koji je niže na ljestvici, sada sam u klubu gdje je veći presing, gdje su veći ciljevi, tako da ide sve svojim tijekom", veli mladi napadač.

Istra je bila pogodak

Prošla sezona bila mu je sezona velikog iskoraka. Priznaje kako su i njega iznenadile brojke koje je ostvario, a bilo golovima ili asistencijama sudjelovao je kod čak 48 posto pogodaka Istre u prvenstvu i Kupu.

"Iskreno, nisam očekivao da ću baš toliko dobro odigrati i zabiti toliko golova. Naravno, postavio sam si neke ciljeve za koje sam tada mislio kako su visoki. Recimo, da dođem do dvoznamenkastog broja golova, a to sam već na polusezoni premašio. Kada krene, onda gledaš samo da još više zabiješ, da još više napreduješ. Nekako je sve išlo samo od sebe", veli.

U Istri je bio prvi izbor, a u Osijeku će se za mjesto u momčadi morati izboriti u konkurenciji još trojice napadača.

"Puno je veća konkurencija i sigurno je kako će biti teže ući u najboljih 11, ali ja ne sumnjam u sebe i da sam sposoban za to", kaže.

Mladog napadača Nenad Bjelica vidi kao svog jakog aduta iduće sezone. Bolju dobrodošlicu po povratku među Bijelo-plave nije mogao poželjeti od najave trenera kako mu je spreman podrediti i igru bude li potrebno.

"Da, birane su riječi od šefa Bjelice. Sposoban sam adaptirati se jer igrao sam dosta pozicija kroz karijeru, pogotovo posljednjih četiri-pet godina. Bio sam i špica, polušpica, krilo... U ofenzivnom dijelu mogu pokriti dosta pozicija i spreman sam prilagoditi se na sve", najavljuje Beljo.

U pripreme za novu sezonu ušao je bez dana odmora. Odmah nakon posljednje prvenstvene utakmice produžio je na okupljanje U-21 reprezentacije, a nakon što su mu završile obveze u nacionalnoj vrsti odbio je iskoristiti ponuđeni predah.

"Imao sam tri dana slobodno nakon povratka iz reprezentacije, iskoristio sam to vrijeme da budem malo kod kuće s obitelji. Nudio mi je šef još tjedan dana slobodno, ali nekako smatram kako sam sada novi u momčadi. Dosta je igrača u međuvremenu došlo u Osijek otkako sam posljednji puta bio tu, tako da mislim da mi je puno više dobrog donijelo što sam odmah počeo s treninzima, da se što više zbližim s ekipom i igračima, da vidim kako momčad diše, nego što bih dobio s pet dana odmora više. Odmarat ću se na zimu", poručio je Beljo.

I prošlog ljeta je prošao pripreme s Bijelo-plavima u Svetom Martinu na Muri, no u tih godinu dana izgled svlačionice se dosta promijenio.

"Došlo je dosta kvalitetnih igrača, pojačao se kadar... Igrali smo prvu pripremnu utakmicu protiv Slaven Belupa svi po pola sata, pa to nećemo ni računati. Imamo još pet pripremnih utakmica do početka sezone, tako da će moći osjetiti kako je igrati s njima. Ne sumnjam kako će sve biti dobro."

Dok je Beljo u Istri imao najbolju golgetersku sezonu nekog U-21 nogometaša u Prvoj HNL od Nikole Kalinića (a koji je u prvenstvu 2007./08. protivničke mreže zatresao 17 puta), istovremeno u Osijeku nije bilo igrača koji je zabio više od pet golova. Zadrži li standarde iz prošle sezone, bit će rješenje za mnoge Osijekove probleme.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Lopta je drukčija

A Beljo svoj lanjski učinak želi ne ponoviti, nego i nadmašiti.

"Visoko sam postavio letvicu i iduće sezone je želim premašiti. Mislim kako ću imati više prilika u boljoj ekipi koja će stalno napadati, koja će stalno ganjati rezultat i stalno tražiti pobjedu. Sve će ovisiti o meni, a ja vjerujem da je moguće premašiti učinak iz prošle sezone", poručio je.

Beljo će pokušati popraviti svoje ionako sjajne brojke od prošle sezone, a Osijek svoj rezultat u Europi u odnosu na lani ostvareno. Prvi protivnik bit će kazahstanski Kizilžar iz Petropavla, o kojem je "devetka" Bijelo-plavih već počela skupljati informacije.

"Čim sam vidio tko nam je protivnik, odmah sam nazvao Serdera Serderova s kojim sam igrao u Istri, a koji je sada u kazahstanskom Aktobeu, da se raspitam o protivniku. Nama je cilj ući u skupinu Konferencijske lige i nebitno protiv koga budemo igrali, dat ćemo sve od sebe da to i ostvarimo!", kazao je Osijekov napadač.

Jedna od promjena u HNL-u od iduće sezone uz novo ime natjecanja bit će i nove lopte s kojima će se igrati. Naime, za razliku od prethodnih sezona u kojima je svaki klub igrao sa svojim modelom, liga će imati službenu loptu proizvođača UHL Sporta. Nogometaši Osijeka od prvog dana priprema rade s loptom s kojom će igrati prvenstvene utakmice, a Belju smo pitali kako prilagodba napreduje, kakve su prve reakcije.

"Lopta je drugačija. Lakša je, brža... Imam osjećaj da je mogu nabiti s gola na gol. Trebat će igračima neko vrijeme na adaptaciju. Bit će zanimljivo, pogotovo vratarima", zaključio je Beljo.

SVIH BELJINIH 15 U PRVOJ HNL

1 POGODAK

- 7. kolo protiv Šibenika

1 POGODAK

- 8. kolo protiv Hajduka

1 POGODAK

- 10. kolo protiv HD-a

1 POGODAK

- 13. kolo protiv Dinama

1 POGODAK

- 14. kolo protiv Lokomotive

1 POGODAK

- 16. kolo protiv Šibenika

1 POGODAK

- 21. kolo protiv Gorice

1 POGODAK

- 23. kolo protiv Lokomotive

1 POGODAK

- 24. kolo protiv Osijeka

1 POGODAK

- 25. kolo protiv Šibenika

1 POGODAK

- 26. kolo protiv Hajduka

1 POGODAK

- 30. kolo protiv Gorice

1 POGODAK

- 32. kolo protiv Lokomotive

2 POGOTKA

- 36. kolo protiv S. Belupa

Poraženi na turniru služili ručak

Zanimljivo je bilo na treningu trećeg dana priprema. S obzirom na to da je Nenad Bjelica samo prijepodne izveo momčad na teren radilo se intenzivno, a trening je “začinjen” s turnirom kojeg su među sobom odigrali igrači podijeljeni u tri momčadi. Poraženi su, za kaznu, morali poslužiti ručak, a to je ovaj puta bila momčad s narančastim markerima, za koju su igrali Nejašmić, Škorić, Mierez, Jugović, Mance... Mladi nogometaši, Bakić i Janjić, pokazali su puno toga zanimljivog. Borba za mjesto u momčadi je počela, a svi se žele dokazati i nametnuti treneru. Istovremeno, Adrian Leon Barišić i dalje radi odvojeno od suigrača, kojima bi se uskoro trebao priključiti u treningu, dok će idućih nekoliko dana izvan trenažnog procesa zbog ozljede biti Ivan Fiolić. (gđ)

Sutra prvi test

Prvu provjeru od dolaska u Sveti Martin na Muri osječki će nogometaši imati u petak, 24. lipnja, i to u austrijskom Wolfsbergu, gdje će ih ugostiti domaći nižerazredni ligaš ATSV Wolfsberg.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 15:56