Ramon Mierez

 VLADO KOS Cropix
DJEČAK I BIK U NAPADU

Evo zašto Osijek neće prodati Miereza: Posao nikako nije isplativ, čak i kad bi dobili ozbiljan novac

Slavonski klub radi na zadržavanju ‘kralježnice‘ momčadi, prosci su odbijeni
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 16. svibanj 2024. 23:06

Zanimljivi dani slijede na Opus Areni. U idućih desetak dana rasplest će se sezona, Osijek u posljednja dva prvenstvena kola ulazi sa bodom prednosti ispred Lokomotive u borbi za posljednju poziciju koja iz HNL-a vodi u Europu, a onda slijedi ono o čemu se već sada živo raspravlja i nestrpljivo očekuje među navijačima bijelo-plavih. Naravno, prijelazni rok u kojem bi trebala biti formirana puno konkurentnija momčad za iduću sezonu.

Sportski direktor Jose Boto već je otkrio kako će tijekom ljeta potpisati između pet i deset igrača, u omjeru pola - pola Hrvati i stranci, što dovoljno govori o obimu promjena koje slijede u rosteru.

- U svakoj liniji barem po jednog - otkrio nam je nedavno Portugalac.

Novi početak

Većina igrača će, za razliku od nekih prethodnih sezona, biti potpisana prije nego što pripreme počnu tako da će ljetno okupljanje bijelo-plavih u pravom smislu riječi biti novi početak. Profil onih koji će obući dres bijelo-plavih sportski direktor Osijeka također je jasno naznačio. Umjesto iskusnih tražit će se oni "gladni".

- Glavna stvar koju želim u idućoj sezoni je da stvorimo momčad s jakom željom. Ta želja za pobjedom mora biti jednaka i protiv Dinama i protiv Varaždina ili bilo koje druge momčadi. To je nešto što se ne može dobiti na treningu. Kada je igrač u zoni komfora, onda ne može dosegnuti tu razinu želje, ne samo svaku utakmicu nego na svakom treningu. I to je razlika. Radio sam u momčadima koje su naviknute pobjeđivati, ponekad u pitanju nije kvaliteta igrača nego isključivo želja da svaki dan budeš najbolji. A kada u svlačionici imaš 12 takvih igrača, onda će im se i svi ostali priključiti. Ponovit ću što sam već rekao, ja ne vidim veliku razliku između Osijeka i klubova koji su ispred nas na ljestvici, ključna je želja da svakoga dana budemo najbolji što možemo biti. To moramo imati ovdje - odgovorio je Boto prije nekoliko tjedana na pitanje čime će se voditi u prijelaznom roku.

image

Ramon Mierez

VLADO KOS Cropix

Konkurencija za mjesto u momčadi će se zaoštriti, a logičan je zaključak kako će najmanje novina (ako ih uopće i bude) biti u napadu. Bijelo-plavi su formirali napadački tandem za iduću sezonu. I to kakav! El Toro (bik) i El Nino (dječak). Naravno, govorimo o Ramonu Mierezu i Antonu Matkoviću.

Vukao momčad

Argentinac je u najvećem dijelu sezone na svojim leđima vukao Osijek. Radi sve - i zabija (s 18 golova vodeći u poretku najboljih strijelaca i izvjesno prvi topnik lige) i odrađuje "prljavi posao" (a trenutno je uvjerljivo vodeći u ligi i po broju osvojenih duela, ali i po broju počinjenih prekršaja!?) - a sada je konačno dobio nekoga tko će ga rasteretiti. Prije svega u realizaciji jer napokon Osijek ima igrača koji će iskoristiti prostor koji se otvara nakon što se protivničke obrane fokusiraju na Miereza. Iz kluba su poručili kako Matković nije na prodaju idućeg ljeta, a nije ni Mierez iako ulazi u posljednju godinu ugovora.

Osječani na ljeto za Argentinca ne mogu dobiti ozbiljan novac, od kojeg k tome 20 posto pripada Alavesu, a u tim okolnostima isplativiji je njegov ostanak i pod cijenu financijskog gubitka. Štoviše, Mierez je dobio kapetansku traku, a klub je napravio prvi korak i prema produžetku suradnje. Na stol je ispred El Tora stavljena ponuda višegodišnjeg ugovora. Ramon je za Osijek osim s igračke strane važan i kao mentor Matkoviću. Mladi napadač otkrio je kako na Argentinca gleda kao uzora, a Mierez ga je prihvatio gotovo kao člana obitelji. Kako se slažu na terenu, tako se slažu i izvan njega. Prije nekoliko dana Ramon je proslavio svoj 27. rođendan u obiteljskom krugu, a u tom intimnom i nevelikom društvu našao se i Matković.

image

Stefan Ristovski i Anton Matković

JOSIP BANDIC Cropix

Također, za mjesto u napadu će konkurirati i Kristijan Fućak koji se nedavno vratio nakon teške ozljede koja ga je koštala praktično čitave sezone jer nije igrao od početka kolovoza do početka svibnja. U redu za seniorske minute također čeka i napadačka perspektiva iz mlađih kategorija bijelo-plavih poput Jovičića, Zahirovića i Babića.

Istovremeno s planiranim dolascima radi se na zadržavanju kralježnica momčadi. "Prosci" za Matkovića su odbijeni, razgovori s Mierezom traju, s Bukvićem su uspješno zaključeni, a sjest će se za stol i sa Darkom Nejašmićem čiji ugovor također istječe u 2025., a oko kojeg je isto razmišljanje kao i za Ramona. Ostanak u klubu i pod cijenu da ne produži ugovor prije prodaje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 23:07