MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
NAJSKUPLJI IGRAČ OSIJEKA

‘Drugo mjesto nije nedostižno, Hajduk nije u bajnoj formi. Utjecaj novog trenera? Vidjelo se već u Maksimiru...‘

Kod Renea Pomsa središnji branič, a kod novog trenera Borimira Perkovića defenzivni vezni
Piše: Darko RužićObjavljeno: 09. ožujak 2023. 18:49

Biti mlad igrač, a postati dokapetan momčadi, znači uživati povjerenje suigrača i trenera, ni u kom slučaju nije mala stvar. A svjestan je toga i Osijekov mladac Mihael Žaper (24), koji je prvi zamjenik, dokapetan stvarnog kapetana Bijelo-plavih, 31-godišnjeg Mile Škorića. No, već je i u toj ulozi predvođenja momčadi stekao dosta iskustva. Kartoni i ozljede znali su Škorića zapriječiti u mogućnosti nastupa, ali tada je Žaper spremno prihvaćao njegovu ulogu i s kapetanskom vrpcom oko ruke, čak i s puno autoriteta za sve aktere utakmice, predvodio suigrače u natjecateljskim nastupima.

- To je lijepa dužnost, ali još i veća čast, koju s ponosom svaki puta obavljam - naglasio je Mihael Žaper.

Prirodno mjesto

Njegova je uloga u momčadi, sudjelovanje u igri, hvalevrijedno za Osijek. Igrač je velike i visoke radne etike, golemog natjecateljskog naboja, zavidnih tehničkih sposobnosti, a uvijek jednako robusan u svom kaznenom prostoru, kao i onom pred protivničkim vratima. Nerijetko i strijelac za Bijelo-plave važnih pogodaka jer osim nogom zna on još i kako dobro igrati glavom.

U posljednje je vrijeme, kod sada već bivšeg trenera prvoligaša s Drave, doživio promjenu uloge u momčadi. Od onog koji je redovito ordinirao u veznom redu, premješten je na poziciju središnjeg braniča. Za mnoge je to bilo iznenađenje, ali on je s visokom profesionalnošću odrađivao, uspješno, ono što se od njega traži(lo).

- Svaki trener ima svoju viziju i pravo određivanja tko će i što igrati. Tako sam i ja došao do pozicije braniča, ali iskreno najviše volim igrati u veznom redu. Uvijek sam bio na tom mjestu i tu se najbolje snalazim. To je ono što je moje prirodno mjesto - veli Žaper.

Odnedavno Bijelo-plavi imaju novog trenera. Renea Pomsa zamijenio je Borimir Perković. Novi trener i nova ideja, Žaper je dobio Perkovićevo povjerenje u derbiju s Dinamom u Maksimiru u minulom kolu da opet bude vezist. Činjenica jest da se tada u udarnu momčad vratio Mile Škorić, a Perković je procijenio kako mu je Mihael nužno potreban u veznom redu. Škorićev je povratak učvrstio Osijekovu obranu, a Žaperov ulazak u sredinu igrališta dao drugi ton i boju organizaciji igre momčadi prvoligaša s Drave.

- Gledajte, Škorić je naš stvarni kapetan, vođa. Jedva smo dočekali da zauzme svoje mjesto u momčadi. Radi se o klupskom rekorderu po broju odigranih utakmica, dobri je duh naše svlačionice i svima iskreni prijatelj. Sve sam time rekao, a o njegovim igračkim kvalitetama stvarno ne treba trošiti riječi. Sve je jasno, ima reprezentativne vrijednosti - objasnio je Žaper.

Iako je i sam još u mladim igračkim godinama, sada su među Bijelo-plavima i oni koji su i od njega puno mlađi. Filip Živković i Dominik Babić čak i sudjeluju u natjecanju sa specijalnim liječničkim pregledom, a od njih su tek godinu, dvije, najviše tri, stariji Nail Omerović, Nikola Janjić, Domagoj Bukvić i Ognjen Bakić. Nikada ranije u istom razdoblju natjecanja Osijek nije u kadru imao toliko mladih, kolokvijalno rečeno, još golobradih igrača.

- Pa što, bio sam i ja u njihovoj situaciji na početku kada sam uvrštavan u seniorsku momčad!? Svi oni imaju kvalitetu i drago mi je da već tako mladi skupljaju broj nastupa i minutažu - kazao je Mihael.

Moramo se potruditi

A govoriti sada o tom što bi bilo da je bilo i nije potrebno. No, činjenica je, vjerojatno tih mladih u kadru ne bi bilo toliko da ove zime iz Gradskog vrta nije bilo puno odlazaka, pa i onih bez kojih se udarna momčad Bijelo-plavih ni zamisliti nije mogla.

- Da, otišli su nam Ivica Ivušić, Laszlo Kleinheisler i Dion Drena Beljo, sigurno na njih mislite. Nije ih lako nadomjestiti. Ivušić nas je obranama često spašavao, a Kleinheisler i Beljo su postigli više od polovice ukupno postignutih pogodaka naše momčadi. Ali, nema njih više s nama i moramo se svi potruditi da taj gubitak nadoknadimo zajedništvom i požrtvovnošću svakog od nas. Vidjet ćemo što će biti, nogomet je to, puno se toga dogodi i može promijeniti u samo mjesec dana - izjavio je Žaper.

Na kraju ovog tjedna, a nakon derbija s Dinamom u Maksimiru, Bijelo-plave čeka još jedan, novi derbi. U Gradski vrt u kratkom razdoblju opet će im se suprotstaviti Hajduk. Rane koje im je zadao u Kupu, nanijevši im poraz koji je “pomeo” trenersku epizodu trenera Renea Pomsa u prvoligašu s Drave, još su i te kako svježe. Što se događalo prije desetak dana još se nije “ohladilo”, a eto Hajduka opet, ovaj puta u prvenstvenom ogledu. Može li ovaj puta Osijek biti uspješniji?

- Nadam se, svi se nadamo. Ali, neću davati nikakva obećanja i razmetati se riječima jer što ako bi bilo na kraju suprotno od onog što sam kazao? No, da će biti tvrdo, da ćemo izgarati za rezultat koji će nama donijeti radost, to je sigurno. A rezultat, vidjet ćemo... - kazao je Žaper.

Hajduk je Osijek izbacio iz Kupa. Ta je okolnost u razvidno neuvjerljivu formu Bijelo-plave stavila u situaciju da su se nad njih nadvile crne slutnje za uspješnost cijele sezone. Kup je za njih prošlost, a u prvenstvu se moraju i zubima i noktima otimati da im se i u njemu ne omakne neželjeni ishod. Nije Osijek više tako siguran, kako je donedavno bio, na trećem mjestu. Konkurencija se povećala i opasno mu na tablici puše u vrat.

- To je činjenica, ali mi nismo izgubili vjeru u svoje mogućnosti. Ima još dosta do kraja i sve ćemo učiniti da ostanemo u vrhu. Gledajte, u ovom kolu smo domaćini Hajduku, on je drugi na tablici, ali ni on nije u bajnoj formi. Čini mi se sada, tako gledam na to, da nije nama ni drugo mjesto nedostižno. Imamo svoje motive, ciljeve i želje i nastojat ćemo ih ostvariti - rekao je Žaper.

Njegova su mladost i kvaliteta, pokazalo se i polivalentnost, upotreba na nekoliko pozicija, ono su što ne prolazi nezapaženo, dapače. Bilo je ranije priča kako je za njega osim ponekog kluba iz inozemstva zainteresiran i naš Dinamo, ali...

- Nije to tema za mene. O mojoj karijeri skrbi menadžer Andy Bara. Imam s njim korektnu suradnju i u njega puno povjerenje, a jasno i u ljude koji vode Osijek. Ni sa čime se ne zamaram. Fokusiran sam jedino na Osijek i njegove što bolje rezultate, a jasno i kvalitetu moje igre. Ni o čemu drugom sada ne razmišljam osim o predstojećem derbiju s Hajdukom - veli Žaper.

Sve smo izdržali

Te smo se teme već dotakli, a ona se ipak i dalje nameće sama od sebe.

- Prirodno je to. Mi smo ohrabreni podjelom bodova u prošlom kolu s Dinamom u Maksimiru, a Hajduk je nastradao kao domaćin od Lokomotive. Njega, pak, ne gledam, samo me naša igra zanima.

Što je promijenio, što je donio vama i suigračima novi trener Borimir Perković.

- Vidjelo se u Maksimiru... Imali smo razdoblja u utakmici kada smo pokazali i volju i znanje za otvoreno nadmetanje. Imao je i domaćin svoje, čak i izgledne prigode, ali sve smo izdržali, a osvojiti bod protiv Dinama na gostovanju uvijek je dobro i vrijedno postignuće. Perković je kao trener na sve nas od početka ostavio povoljan dojam. Kratko smo zajedno, ali osjetimo uzajamno poštovanje i povjerenje - zaključio je vrsni veznjak, po potrebi i stoper Bijelo-plavih, njihov dokapetan Mihael Žaper.

Malo nade u oporavak ikoga od petorice

Bez petorice članova igračkog kadra koji je zatekao u trenutku preuzimanja treniranja Bijelo-plavih ostao je na početku svog mandata novoangažirani trener Borimir Perković. Pod stalnom su liječničkom skrbi zbog ozljeda Josip Špoljarić, Darko Nejašmić, Šime Gržan, Marin Leovac i Mihret Topčagić. Bolni su to izostanci, tim više kada se zna da je Osijekovo brojno stanje takvo da na svojoj premijernoj utakmici, koju je kao trener Perković vodio protiv Dinama u Maksimiru u prošlom kolu, nije bio u situaciji popuniti ni sva predviđena mjesta u zapisniku. A i oni koje je imao kao pričuve na klupi dio su skupine vrlo mladih igrača, koji jedino tom mladalačkom energijom u ovom trenutku mogu biti potpora udarnoj momčadi. Posljednje informacije koje dolaze iz Gradskog vrta govore da ni u nedjeljnom prvenstvenom derbiju s Hajdukom situacija neće biti povoljnija jer je malo nade da će se do tada oporaviti i naravno odgovarajuće pripremiti bilo tko od petorice ozlijeđenih. Tako će Bijelo-plavi u taj važan susret, derbi, ogled drugog i trećeg na tablici, ući osjetno oslabljeni.

PET NAJSKUPLJIH OSJEČKIH IGRAČA

1. MIHAEL ŽAPER

- defenzivni vezni

- rođen 11. kolovoza 1998.

- vrijednost 3,0 milijuna eura

2. MIJO CAKTAŠ

- ofenzivni vezni

- rođen 8. svibnja 1992.

- vrijednost 2,0 milijuna eura

3. KRISTIJAN LOVRIĆ

- krilni nogometaš

- rođen 1. prosinca 1995.

- vrijednost 2,0 milijuna eura

4. RAMON MIEREZ

- srednji napadač

- rođen 13. svibnja 1997.

- vrijednost 2,0 milijuna eura

5. DARKO NEJAŠMIĆ

- defenzivni vezni

- rođen 25. siječnja 1999.

- vrijednost 1,6 milijuna eura

Perković ima hrabro srce

Znao je Borimir Perković što ga čeka u trenutku kada je preuzimao treniranje Bijelo-plavih. I kakav ga natjecateljski, prvenstveni raspored, pritom očekuje. Prvo derbi s Dinamom u Maksimiru, pa derbi s Hajdukom u Gradskom vrtu, onda domaći ogled sa Šibenikom, pa iznova derbi s Rijekom na Rujevici. Ali, nije ga to pokolebalo. Ni uplašilo. Razvidno, čovjek je, trener, hrabrog srca. Za to mu kapa dolje, do poda. Startao je dobro, unio nadu navijačima svog kluba u kojem je i kao igrač ostavio dubok trag. Prvi je nastup njegovih sadašnjih učenika bio uspješan. Donijeli su zajednički bod iz Maksimira. Nedjelja im donosi ogled s Hajdukom, koji je nedavno Bijelo-plave eliminirao u četvrtfinalu Kupa. Hoće li Osijekov novi strateg učiniti ono što nije učinio njegov prethodnik Poms, svi se u Gradskom vrtu nadaju i vjeruju. Hrabro srce, Borimir Perković, velika je uzdanica svih koji navijaju i strijepe nad rezultatima osječkog prvoligaša.

24

godine ima Mihael Žaper, dokapetan Osijeka

‘24.

istječe ugovor Mihaela Žapera s Osijekom

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 09:20