Nenad Bjelica

 NK OSIJEK
KONAČNI RAZLAZ

Bjeličina era u Osijeku! Bila je to potencijalno filmska priča, koja, nažalost, nije završila happy endom

Kako ga uopće ocijeniti - po borbi za naslov dvije godine za redom sve do završnice prvenstva ili europskim neuspjesima
Piše: Gradimir DjukaricObjavljeno: 29. kolovoz 2022. 20:07

Znači ovo je kraj, omaklo se jednom od pomoćnika Nenada Bjelice nakon što je uz koncert zvižduka i psovki momčad Osijeka ispraćena s travnjaka Gradskog vrta poslije sramotnog poraza protiv kazahstanskog Kizilžara i neslavnog završetka europskog puta odmah na njegovom početku. Kraj se nije, međutim, dogodio tada, iako je bilo očekivano da još iste večeri ili Bjelica ponudi svoj mandat ili da mu ga Uprava oduzme, nego točno mjesec dana kasnije. Cinik će reći kako Bjelici nije presudio poraz od anonimnih Kazahstanaca nego pobjeda protiv Hajduka.

Međutim, već neko vrijeme nije bilo teško prepoznati znakove kako Bjelica i klub teško mogu zajedno nastaviti dalje i kako će suradnju prije ili kasnije završiti, svakako prije ljeta iduće godine kada je ugovorom predviđeno. Zapravo, onog trenutka kada su mu tribine okrenule palac dolje, bilo je jasno kako je rastanak neminovan. A i sam je Bjelica govorio kako više nema energiju kao nekoć, a jedna njegova izjava posebno je odzvonila: "Momčad je ogledalo trenera, a trener je umoran".

image
MARKO MRKONJIC Cropix

A još prije samo pola godine za vlasnike kluba nije bilo sporno da će Bjelici ponuditi nastavak suradnje i nakon ljeta 2023. Bjelica je kao trener Osijeka predstavljen na gradilištu stadiona na Pampasu. Tada je znatiželjno pitao: "Gdje će biti moja klupa". Preseljenje, a samo nekoliko mjeseci dijeli klub od tog čina, nije dočekao.

Teško je dati konačnu ocjenu mandata Nenada Bjelice u Osijeku. Dobio je u ruke kompletnu sportsku politiku kluba, slobodu da bez pitanja momčad složi onako kako misli da je najbolje, ali dvije godine kasnije klub iz Gradskog vrta ima isti broj trofeja koji je imao prije Bjeličina dolaska, a iskorak u Europi bijelo-plavi igrači nisu doživjeli.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Kako ga uopće ocijeniti - po borbi za naslov prvaka dvije godine za redom sve do završnice prvenstva ili europskim neuspjesima i teškom porazu od skromnog sofijskog CSKA i blamaži protiv nejakog kazahstanskog Kizilžara, koji je na najboljem putu da ispadne iz tamošnje lige? Po rekordnom broju osvojenih bodova u prvoj godini njegovog mandata ili "pucnju u noge" u završnici iduće sezone kada je zaratio s klupskom upravom u trenutku kada je Osijek imao realne šanse za titulom, svega pet kola prije kraja sezone? Upravo taj trenutak bio je prijeloman. Prije "rata" s upravom Osijek je pod Bjelicom u 72 utakmice u prosjeku osvajao 2,1 bodova po utakmici, a u idućih 15 utakmica (nakon pet pobjeda, četiri neriješena ishoda i čak šest poraza) svega 1,3 boda.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Povratak nekoć omiljenog igrača tribina, kojem dio navijača nikada nije oprostio što je sjeo na klupu Dinama i želja da s matičnim klubom kao trener napravi ono što nije uspio kao nogometaš, bila je potencijalno filmska priča. Koja, nažalost, nije završila happy endom...

Osijek odustao od Šituma

Transfer Marija Šituma iz Reggine u Osijek naposljetku se ipak neće dogoditi. Iskusni nogometaš bio je želja Nenada Bjelice, navodno su bili ugovoreni i financijski detalji ugovora koji je trebao biti potpisan na tri godine i preostalo je odraditi tek liječničke preglede, ali smjenom trenera koji je u rukama imao kompletnu sportsku politiku kluba odustalo se i od potpisa ugovora s članom talijanskog drugoligaša.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 07:31