PAUN PAUNOVIC Cropix
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO Istra vodila, pa u 10 minuta primila tri gola i dobila crveni! Hajduk bod iza Dinama...

Važnu pobjedu izborio je Hajduk protiv Istre u 35. kolu, vodeći Dinamo ima bod više i utakmicu manje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. svibanj 2022. 21:29

HAJDUK - ISTRA 3:1 (Livaja 45'+2' p., 51' p., Krovinović 54' / A. Mahmoud 15')

HAJDUK (4-3-3): L. Kalinić - Lovrencics (od 46. Mikanović), Elez, Ferro, Čolina (od 46. Melnjak) - Fossati, Grgić (od 57. N. Kalinić), Krovinović (od 78. Vuković) - Biuk, Livaja, Ljubičić (od 46. Sahiti)

ISTRA 1961 (3-4-2-1): Majkić - Silva, Galilea, Perković - Hujber (od 84. Kapitanović), Blagojević (od 77. Calderon), Mlinar (od 84. Desio), Rovis - Caseres (od 84. Ivančić), Abdallahi Mahmoud - Beljo (od 84. Moura)

SPLIT - stadion Poljud. Gledatelja: 16,000. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo)


Hajduk nastavlja živjeti svoj san barem još jedan dan. Do utakmice u Šibeniku Bijeli su u šampionskoj utrci, a ovisno o ishodu iste, mogu i do zadnjeg prvenstvenog kola biti u igri za titulu.

Ali, za početak, ispunili su hajdukovci svoju zadaću, pobijedili su Istru i nastavili pritiskati Dinamo pred nedjeljni ogled na Šubićevcu.

Pogledajte sve golove:

Gol za 1:0 (Abdallahi Mahmoud 15'):

Gol za 1:1 (Livaja 45'+2' p.):

Gol za 2:1 (Livaja 51' p.):

Gol za 3:1 (Krovinović 54'):

Istra je povela preko Mahmouda koji je u samo 45 minuta odigrao uloge junaka i tragičara. Nažalost po 22-godišnjeg Mauritanca, prvo je bio junak s pogotkom, a tek onda tragičar s crvenim kartonom u nadoknadi prvog dijela čime je Istra ostala s igračam manje u nastavku.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Hajduk je igrača više brzo kapitalizirao s dva pogotka i već nakon 54 minute igre na semaforu je svijetlilo za goste nedostižnih 3:1.

Izdanje u dvoboju s Istrom bilo je daleko od nezaboravnog, Hajduk je pragmatično iskoristio gostujuće pogreške, ali pamtit će se utakmica po tome što je Livaja postao apsolutni klupski rekorder po broju pogodaka u jednoj sezoni.

S dva protiv Istre došao je do 27, ostavio je dosadašnjeg rekordera Zlatka Vujovića na 25 zgoditaka. Uz to, Livaja je ove sezone iskoristio svih 12 jedanaesteraca. Pritom su Bijeli upisali 15. HNL pobjedu nad Istrom na Poljudu, neprekinuti niz traje još od prosinca 2014. godine.

Za posljednju domaću promijenio je Dambrauskas napadačke opcije, počeo je bez Kalinića ponudivši priliku Biuku i Ljubičiću na krilima, dok je na desnom beku 33-ogodišnjeg Lovrencsicsa stavio od prve minute.

Na klupi je ostavio Mikanovića, Nikolu Kalinića i Melnjaka, dok je Čolinu vratio na lijevog beka. Hajduk u 4-3-3 nije puno pokazao, dapače, mučio se s pitanjem kako ući u prigodu u prvom dijelu. Vratar Majkić do odmora je jednom vadio loptu iz mreže, ali nije pritom imao velikih obrana.

Hajduk je pokušavao preko krilnih pozicija otvoriti Istru pozicioniranu u 5-4-1. Nisu u tom uspijevali, a pritom ni alternativna kombinacija s ubacivanjem dugih lopti u kazneni prostor Puljana nije stvarala ozbiljniju opasnost. Može se čak konstatirati da su Bijeli prilično ležerno krenuli u utakmicu.

Priča o šibenskom dvoboju kao da je hajdukovcima pomaknula fokus, kao da su već upisali bodove. U tom kontekstu ne čudi akcija iz koje su poveli gosti. Čak štoviše, pravi poklon obrane Hajduka. Zabrana paralelnih lopti još u omladinskom pogonu uči se kao temelj, ali očito su na to zaboravili primarno asistent Elez, a uz njega i Ferro koji je trebao prihvatiti loptu.

Mahmoud je iskoristio nonšalanciju zadnjeg reda Bijelih i zabio za šok na Poljudu. I zvižduke jasno, jer i gledatelji su se nadali laganoj pobjedi, ali svaki put pred ovakve utakmice konstatiramo da nijedna nije lagana. Da je kojim slučajem Luka Hujber bio malo precizniji u 30. minuti kada je šutirao sa sedam metara, mogla je Istra otići na dva razlike. Ali, nije Hujber pogodio, pa je utakmica još uvijek ostala u dohvatljivom okviru.

Fossati je prvi u 37. minuti pokušao s distance, ali otišlo je preko vratiju prema semaforu. Hajduk je do poravnanja došao iz kaznenog udarca o kojem će mišljenja ostati podijeljena, ali u konačnici je Lovrić imao privilegiju presuditi.

Istra je u finiš prvog dijela ušla s vodstvom, a početkom drugog dijela Puljani su već morali priznati jasni poraz. Po prikazanoj igri dojam je da su prelagano pali iz dva kaznena udarca i potpuno nepotrebnog drugog žutog kartona o kojem se također šire može razgovarati. Prekršaj je bio nesporan, pritom se i Lovrencsics ozljedio, ali ostaje dvojba je li start Mahmouda doista bio vrijedan javne opomene.

U svakom slučaju, gosti su u prvom dijelu bili ravnopravni, u nastavku jednosmjerna utakmica u kojima je konačni rezultat Puljanima izborio vratar Majkić. Navijači su na kraju Bijele ispratili gromoglasnim pokličem "hoćemo pobjedu". Nema spora, vrijedi za Maksimir, ali i za finale Kupa.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90'+4' - Perković gađa opasno glavom s pet metara, a Lovre Kalinić još jednom maestralno brani zicer!

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

87' - Biuk bježi Galilei, ali ne uspijeva provući pored čudesnog Majkića koji je izvrsno zatvorio svoj kut...

84' - Četiri izmjene kod Istre: Mlinar-Desio, Hujber-Kapitanović, Beljo-Moura i Caseres-Ivančić.

82' - Novi pokušaj Nikole Kalinića s oko 10 metara opet brani izvrsni Lovro Majkić!

81' - Sjajan Mikanovićev ubačaj nije uspio Nikola Kalinić zahvatiti na pravi način sa samo pet metara...

80' - Ferro gađa glavom malo pored gola.

image
JAKOV PRKIC Cropix

78' - Izlazi strijelac Filip Krovinović uz spontani aplauz prepunog Poljuda. Zamijenit će ga oporavljeni Josip Vuković.

77' - Tek sad radi prvu zamjenu urugvajski trener Gonzalo Garcia. Umjesto kapetana Blagojevića ulazi Antonio Perera Calderon.

76' - Majkić na streljani! Krovinović je ostavio za Livaju čiji projektil još jednom brani vratar Istre! Tri velike šanse u samo dvije minute...

76' - Solo-prodor Emira Sahitija završio je lijepim udarcem koji je odsjeo na gredi!

75' - Atraktivnom minijaturom Melnjak se riješio svog čuvara, a zatim i silovito opalio s dvadesetak metara - brani i to Majkić!

69' - Žuti karton dobio je Mauro Perković zbog prekršaja na Mikanoviću. Mora se odati priznanje nogometašima Istre koji se s desetoricom vrlo srčano brane i odbijaju nalete Hajdukovih igrača.

63' - Razigrani su Hajdukovi nogometaši, vidi se da su manje opterećeni nakon što su preokrenuli, a potom i postigli treći zgoditak. Nikola Kalinić traži loptu i vrlo je aktivan, željan je pogotka.

57' - Ušao je Nikola Kalinić umjesto Lukasa Grgića.

55' - Novi projektil Marka Livaje s oko 20 metara prohujao je pored vratnice!

image
JAKOV PRKIC Cropix

54' - GOOOL! Potpuno se raspala Istra. Nakon gužve u šesnaestercu Sahiti je ostavio idealnu 'rolicu' Krovinoviću, a veznjak Bijelih sjajnim, odmjerenim, plasiranim udarcem pogađa lijevi donji kut Majkićevih vrata i zabija svoj peti gol ove sezone! 3:1 vodi Hajduk.

53' - Zamalo je Livaja upisao hat-trick! Nije uspio primiriti jedno dugačko okomito dodavanje i spremno to hvata Majkić.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

51' - GOOOL! Izveo je Livaja ovu najstrožu kaznu, ovog puta malo manje sigurno... Majkić je pogodio stranu i dirao loptu, ali svejedno se ona zakoprcala u mreži. Marku Livaji ovo je 27. pogodak u sezoni i Hajduk preokretom dolazi do 2:1!

50' - BIT ĆE JEDANAESTERAC! Caseres je pritom dobio žuti karton jer je 'hrvačkim' zahvatom srušio veznjaka Bijelih.

48' - DVOJBENA SITUACIJA! Lukas Grgić pao je u duelu s Caseresom u šesnaestercu i to bi mogao biti jedanaesterac... Čini se da ga je urugvajski branič objema rukama srušio na tlo.

Lovrić čeka sugestiju VAR sobe!

Odlazi još jednom samostalno pogledati snimku na monitoru.

46' - Odmah prilika na startu! Melnjak šalje izvrsnu povratnu do Livaje čiji udarac odlazi preko grede.

46' - Vraćamo se na Poljud. Čak trostruku izmjenu radi Dambrauskas. Umjesto Marina Ljubičića, Davida Čoline i ozlijeđenog Gerga Lovrencsicsa ući će Emir Sahiti, Dario Melnjak i Dino Mikanović.

image
JAKOV PRKIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dramatično poluvrijeme gledali smo na Poljudu. U veoma važnom dvoboju za splitski sastav tenzije su bile intenzivne, ulozi veliki, pa su i pogreške bile fatalne. Elez je poklonio Istri rano vodstvo, što je unijelo ogroman nemir u redove Bijelih. Srčani nogometaši Istre sjajno su se branili i još bolje napadali, izgledalo je u tim trenucima da bi mogli i dokrajčiti grogiranog protivnika. Ipak, nogometaši Valdasa Dambrauskasa konsolidirali su redove nakon početnoga šoka i staloženo nastavili kreirati konkretne akcije koje su naposljetku dovele do jedanaesterca. Hajduk je s bijele točke došao do željenoga izjednačenja, a u sudačkoj nadoknadi nepotrebnim je potezom isključenje zaradio strijelac prvoga pogotka Abdallahi Mahmoud te time anulirao sve ono dobro što je napravio u otvaranju susreta. S igračem više na terenu i srčanim navijačima na tribinama Hajduk bi trebao i mogao doći do pobjede. Više uzbuđenja u nastavku...

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

45'+6' - Lovrencsics je teže ozlijeđen, čini se, dugo mu se ukazuje liječnička pomoć...

Kakve scene gledamo na Poljudu! Lovre Kalinić nije htio trošiti vrijeme i samostalno je podigao mađarskog braniča, iznio ga je praktički u njedrima kao da nosi dijete! Kapetan je postupio kapetanski, u velikome stilu...

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

45'+4' - CRVENI KARTON ZA ISTRU! Strijelac prvoga pogotka Abdallahi glupo je i nepotrebno startao s leđa na Lovrencsicsa, a Lovrić mu je ekspresno pokazao drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton!

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

45' - Igrat će se čak šest minuta sudačke nadoknade.

45'+2' - GOOOL! Teška je ovo odluka bila za suca Lovrića, čak šest minuta trajala je njegova odluka... Livaja je siguran i Hajduk dolazi do izjednačenja!

41' - JEDANAESTERAC ZA HAJDUK! Livaja je zavrnuo u peterac gdje Marin Ljubičić pada u duelu - bolje rečeno 'sendviču' - s braničem Perkovićem i vratarom Majkićem... Sudac Lovrić ekspresno je pokazao na bijelu točku!

Traje VAR provjera. Odlazi sudac Zdenko Lovrić samostalno pogledati snimku!

Pregledavanje traje već tri minute što izaziva salve zvižduka s poljudskih tribina.

NAKON PREGLEDA SNIMKE SUDAC POKAZUJE OPET NA BIJELU TOČKU! Pritom i kapetan Blagojević dobiva žuti karton zbog prigovora.

40' - Nikako Livaja ne dolazi do lopte, konstantno na sebi ima čuvara, igraju 'flastera' na njemu braniči Istre.

37' - Strahovit udarac Marca Fossatija s oko 25 metara prohujao je malo iznad grede!

36' - Elez i Ferro zajedničkim snagama zaustavljaju Mahmoudov solo-prodor.

32' - Livaja dobiva žuti karton zbog prigovora.

31' - Nakon toga kornera na Mlinarov ubačaj najviše skače Perković i šalje glavom malo pored gola!

30' - Nova velika šansa Istre i velika obrana Lovre Kalinića! Iako je Rovis prethodno igrao rukom, Lovrić se nije oglasio... Mahmoud se zatim dokopao lopte i proslijedio je Hujberu koji nakratko bježi Čolini... Ipak, uspio ga je omesti Hajdukov branič taman toliko da mu uđe u silovit udarac koji Lovre Kalinić fantastično čupa ispod grede i izbija u korner!

29' - Dobru akciju Krovinovića i Lovrencicsa pravovremeno prekidaju Puljani.

26' - Drena Beljo bježi posljednjoj Hajdukovoj liniji, no pokazalo se da je upao u ofsajd-zamku. Nakon toga Rovis silovito šutira prema golu, iako je bilo jasno da je utakmica prekinuta, a sudac Lovrić nije ga službeno opomenuo.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

22' - Trgnuo se Hajduk nakon početnoga šoka i povezao nekoliko konkretnih dodavanja. Livaja je sada povratnom loptom pronašao Krovinovića na vrhu šesnaesterca čiji udarac blokira gostujuća obrana.

16' - Sudac Lovrić pokazao je Mahmoudu žuti karton, možda zbog nesportskog ponašanja, nije do kraja jasno zašto.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

15' - GOOOL! Elez je nepotrebno zakomplicirao i riskantnim dodavanjem prema Ferru poklonio loptu mauritanskom veznjaku Abdallahiju Mahmoudu koji se sjurio prema golu i poentirao pored nemoćnog Lovre Kalinića... Šok na Poljudu, Istra vodi 1:0!

13' - Sijevnula je kontra nakon spomenutoga kornera, Biuk je pokušao brzim, prizemnim centaršutom uposliti Ljubičića - izbijaju pravovremeno Puljani.

12' - Pokušao je Abdallahi Mahmoud iznenaditi Kalinića s oko 20 metara, odlazi njegov pokušaj od bloka u korner.

image
JAKOV PRKIC Cropix

11' - Galilea prekida akciju Hajduka 'body checkom' na Livaji uz, očekivano, buru zvižduka s poljudskih tribina. Zasad Hajduk drži situaciju pod kontrolom, nošen neprekidnim navijanjem i pjesmom prepunog stadiona.

6' - Uhhh, ovo je bio gadan sudar! Joao Silva je jurio ispred Čoline i nije vidio da ulazi u putanju svog vratara Lovre Majkića - došlo je do sudara nakon čega je Portugalac završio na travnjaku. Odmah je reagirala liječnička služba i čini se da će sve biti u redu unatoč tome što je u prvi mah situacija izgledala zaista zabrinjavajuće.

3' - Sada i Grgić šalje dobar pas za prvoga strijelca HNL-a, ali bježi mu ta dijagonala za svega par centimetara.

2' - Lovrencsics traži Livaju u petercu, a vratar Majkić prvi stiže na tu loptu.

19.05: Počeo je susret na Poljudu u veličanstvenoj atmosferi prepunih tribina. Glavni je sudac Zdenko Lovrić iz Đakova. Kapetani Slavko Blagojević i Lovre Kalinić odabrali su strane, Hajduk prvi ima loptu.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix


- Nikola Kalinić je na klupi zbog lakše ozljede, mogao bi ući bude li potrebe, na bokovima umjesto Mikanovića i Melnjaka kreću Lovrencsics i Čolina...


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 16:57