Galilea Azaceta Einar (lijevo)
 

 DAMIR KRAJAC Cropix
PROMJENE U ISTRI

Kapetan odlazi nakon četiri godine, veliki je posao odrađen, klub i dalje čeka veliku vijest iz Španjolske

Stvorili su najuspješnijeg vratara HNL-a, odradili dobar posao, ali i dalje nije jasno što donosi nova sezona
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. svibanj 2023. 18:49

U 34 nastupa ove sezone, po 90 minuta, Lovro Majkić sačuvao je svoju mrežu u 17 navrata.


Po tome je najjuspješniji vratar lige i 23-godišnji Zagrepčanin zaslužio je, nakon par godina kada mu je sreća zbog ozljeda nametnula pauze, sve komplimente. Vjerojatno i malo više pažnje medija, ali kako je "sa strane", odjek nije baš primjeren.

Kako je mladi (21) Jan Paus-Kunst potpisao produženje ugovora do 2025., povratnik Marijan Ćorić vezan je do 2024., a Majkić ima ugovor još dvije sezone, Istra 1961 se osjeća prilično konforno po pitanju vratara. Uz još jedan dodatak, odnosno dva. Čileanac Collao, koji je otišao zimus kući, igra u elitnoj čileanskoj ligi, u Palestinu, a Ivan Lučić se prometnuo u prvog vratara Hajduka i upravo je osvojio prvi trofej (kup) karijere kao protagonist. Lučić je imao naslov Bundeslige sa Bayernom, ali nije igrao te 2014/15, osim što je bio u nekoliko navrata na klupi. Dio sezone je izgubio i zbog ozljede koljena...

image

Gonzalo Garcia

GORAN SEBELIC Cropix

Što sve navedene vratare (uz neke koji su prije više godina otišli) veže osim što su (bili) u Zeleno Žutom dresu? Tihomir Bulat! Od siječnja 2019.godine o golmanima Istre 1961 brine taj danas 48.godišnji Šibenčanin, nekoć vratar u Šibeniku, Bundes ligi (St Pauli), pa Rijeci, Međimurju, Splitu i Trogiru, a koji je karijeru završo 2010.godine. Bulat se specijalizirao kao trener vratara i nakon što je radio u Hajduku (trener Carillo) došao je u Pulu u stožer Ivana Preleca. Iako se činilo da će Prelecovim odlaskom otići i svi njegovi suradnici, Tihomir Bulat je ostao i eto već 4 godine i 4 mjeseca vježba vratare Zeleno Žutih. Kako to čini vidljivo je i iz odlične Majkićeve sezone, dijelom i Lučićeve, a vidljivo je da napreduje i Paus-Kunst odnosno u sve boljoj je formi iskusniji Ćorić. Njima naravno nije baš jednostavno to iskazati, obzirom da je Majkić standardan.


U tišini su svoj puni obol vrlo dobroj sezoni Istre 1961 dali kako Tihomir Bulat tako i ostali članovi stručnog stožera Gonzala Garcije. Njegov prvi asistent je Roberto Cuesta, koji je fokusiraniji na obrambenu igru momčadi, a inače je u Pulu stigao prije dvije godine iz engleskog ligaša Watforda. Kondicijski je trener Carlos Saucedo, a važan doprinos je i stručnjaka za oporavak Borje Zabale. Šesti član Garcijinog stožera je analitičar Danijel Franjković.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix


- Moram reći da su moji suradnici bili uvijek vrlo profesionalni i da surađujemo odlično. Jako je važno što imamo kvalitetan odnos između sebe te mi je to bitno olakšalo posao - kazao nam je u više navrata Gonzalo Garcia, želeći istaknuti doprinos svojih suradnika.

Kako će taj stožer funkcionirati u novoj sezoni? O tome će se više znati od 1.lipnja kada Garcia mora priopćiti odluku o svom ostanku u Istri sportskom direktoru Saši Bjelanoviću. Ostane li Garcia, ostat će i njegov stožer.

Bjelanović inače radi na igračkoj križaljci za novu sezonu (dobre su najave...), a jedina je loša vijest u ovom trenutku da je Einar Galileja odlučio otići iz Pule nakon četiri i pol godine što se zdušno borio za boje Istre 1961. U subotu će biti prilika da njega i ostale pozdrave navijači u završnom ispitu sezone, protiv uvijek nezgodnog gosta iz Koprivnice.

Inače, u promišljanju nove sezone jako je važan faktor Deportivo Alaves. Španjolski drugoligaš u punoj je borbi za povratak u Primeru. Kolo prije kraja redovne lige još ima šansu steći jedno od prva dva mjesta koje vode u prvu ligu. Za to im je potrebna pobjeda kod Las Palmasa koji je drugi sa bodom prednosti. Ukoliko ne uspiju onda će ići u play off sa četiri drugoligaša za treću vizu za Primeru. Koliko je to važno dovoljno je kazati da je za Alaves u pitanju 50-tak milijuna eura, koliko donosi prvoligaški status.

Ukoliko se ne vrati u Primeru, vlasnici Istre neće moći znatnije povećati aktualni (cca 3 milijuna eura) proračun Zeleno Žutih. Ostvareni li povratak u Primeru, onda će i pulski prvoligaš dobiti više sredstava, ne samo za momčad nego i za ubrzanje konstrukcije kampa u Balama...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 07:49