Igrači Istre i sudac Zdenko Lovrić

 PAUN PAUNOVIC Cropix
ŠTETA NOGOMETA

Kako je oštećena Istra i zašto šuti: Greška suca je zbog jedne stvari još teža, a Hajduk dotad nije zapucao...

Kad sudac dosudi kazneni udarac kojeg VAR ni na snimci ne vidi u više od 3 minute...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. svibanj 2022. 13:40

Dobra Istra 1961 na Poljudu, dok je sve bilo normalno. Kad se dogodio jedanaesterac kojeg sudac i VAR ni nakon 6 minuta (!) pregledavanja snimke nisu uvjerljivo spoznali, te potom sa prestrogim isključenjem Abdallahija, sve je bilo riješeno. Istra 1961 nije toliko kvalitetna da bi mogla sa igračem manje parirati Hajduku te kompenzirati sučeve "bravure"...

Kad bismo gledali nogomet onako kako bi najviše trebalo, da je sve normalno, onda bismo isticali trenutak koji je mogao biti prijeloman. Tada je Hujber izvanredno pucao sa 6-7 metara ali je golman Hajduka Lovro Kalinić bravurozno odbio loptu u korner! Da li bi Puljani sa 2:0 nakon pola sata izdržali do kraja? Tko to zna, činjenica je da nisu dobili priliku da pokažu mogu li zadržati 1:0, jer je sudac odlučio resetirati utakmicu po svom kriteriju.

Do (ne)spornog kaznenog udarca Hajduk nije uputio šut u okvir gola, praktično je bio bez prilike, i to je služilo na čast borbenoj Istri 1961, koju je Garcia taktički vrlo dobro postavio. U formaciji 3421 ofenzivno, te 541 defenzivno, Zeleno Žuti bili su uvjerljivi u igri. Gol su postigli nakon greške Eleza, ali to ne umanjuje spretnost Abdallahija da nakon bijega postigne gol.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix


Upravo je pozicioniranje Mauritanca iza Belje, sukladno njegovom dugom i hitrom koraku, bio pogođen izbor Garcije. Dodali bi da je i sa Blagojevićem dobio više mirnoće i dobar pas umjesto Perere. Nakon što se dogodila sučeva priča finiša prvog dijela, sve što se dalje događalo bilo je sporedno. Hajduk je logično dominirao i upisao pobjedu nakon opravdanog jedanaesterca kojeg je nerazumno skrivio Caceres, te preciznog šuta Krovinovića. Ta je pobjeda potom mogla biti i izraženijeg omjera, iako treba pohvaliti što su Istrini igrači, u vrlo nepovoljnoj situaciji pokazali veliki trud da se utakmice ne pretvori u rezultatski debakl...


Šteta nogometa


Pulski akteri na gostovanju u Splitu ističu sjajno ozračje. Štoviše, ističu da je atmosfera bila fantastična na Poljudu. Hajduk je bio vrlo korektan domaćin, a Istra je u dva dana imala prvoligaški tretman organizatora i osiguranja. To je sve motiviralo Puljane, kako su i najavljivali, da će u takvom atipično dobrom ambijentu HNL-a, pružiti najbolje od sebe. Ne za druge, nego za sebe. Rezultat Istri ionako nije bio presudan.

Prava je šteta što HNL trpi štete takvim atmosferama kroz sudačke loše prezentacije. Kad sudac dosudi kazneni udarac kojeg VAR ni na snimci ne vidi u više od 3 minute onda je od te jasne greške teža samo ona u kojoj će sudac, opet nakon više minuta uz snimku, potvrditi tu grešku. Jer čim se 6 minuta dvoji, jasno je da takva dvojba negira snagu tzv.najstrože kazne.


Sudac Zdenko Lovrić iz Đakova pokazao je i dva žuta kartona Abdallahiju. Prvi je potpuno nejasno zašto je slavlje reprezentativca Mauritanije kod gola prosudio kao nesportsko ponašanje. Drugi žuti karton pokazao mu je sa zadrškom. Prvo je dosudio prekršaj i pokazao rukom prema naprijed, a onda je nakon pritiska domaćih igrača odmah izvukao drugi žuti i potom crveni karton, odajući da je znao kako će to za Abdallahija biti isključujući. Je li ovakva dva benigna poteza zaslužilo isključenje i takav drastičan utjecaj na utakmicu? Što su onda zaslužili i Blagojević i Livaja koju su mu pred svima svašta izgovorili?

Zdenko Lovrić je ove sezone pet puta sudio Istri (2 remija, 3 poraza)i, zanimljivo, pokazao je Abdallahiju ukupno 4 kartona. Jedan za simulaciju (Slaven Belupo), po 1 za nesportsko ponašanje kod slavlja gola i prekršaja (Hajduk), jedan za udaranje lopte u prekidu (Dinamo). Čitava paleta različitih "discipliniranja" Abdallahija. Nadopunjena je sa još dva isključenja, Navarra (protiv SB-a) kao posljednjeg čovjeka obrane i Caceresa (2 žuta zbog prekršaja, Dinamo). Od 4 kaznena udarca protiv Istre, uz ovaj splitski, vrlo sporan bio je Dinamov u Puli, kada je sudac predvidio prekršaj Ademija nad igračem Istre, prije nego je domaći branič skrivio jedanaesterac.

Istra je (i) ove sezone doživjela niz većih-manjih sudačkih oštećivanja, što ukazuje na njen nebitan status unutar HNS-a. To je inače zbilja svih tzv.malih klubova HNL-a. Ono što Istri ne služi na čast to je da samo šuti i zahvaljujući baskijskoj politici nezamjeranja moćnicima, najviše se zamjera svojem dostojanstvu. Kako i dolikuje provincijalnim pristupima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 20:15