Gonzalo Garcia

 MIRKO FERLIN Cropix
GONZALO GARCIA ZA SN

‘Financijski sam imao bolje opcije, ali ovo mi se u Hrvatskoj učinilo kao posebni izazov. HNL je zahtjevan...‘

Treći stranac u eri Baska postat će njihov najdugovječniji trener na klupi Istre 1961
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. lipanj 2022. 19:57

Do prije pet godina bio je igrač. Kažu upućeni jako dobar igrač, vrijedan interesa madridskog Reala, gdje nije otišao dalje od druge momčadi. Bio je profesionalac u Nizozemskoj, Cipru, Grčkoj, Izraelu i Španjolskoj. Nakon što je stjecao iskustvo kao pomoćni trener u danskom prvoligašu Esbjergu te nizozemskom Twenteu, okušao se i kao prvi trener potonjeg kluba, ispunivši misiju ostanka u Eredivisie. Kad se Gonzalo Garcia pojavio na Drosini kao 22. trenersko ime u 17-godišnjoj (15 sezona) prvoligaškoj povijesti Istre 1961, bilo je dosta skepsi i malo informacija o njegovim potencijalima.

Rođen u Montevideu, u obitelji španjolskih emigranata, Garcia je nogometno definiran upravo iberijskom filozofijom igre. To mu je bio i veliki plus kada je Alavesova sportska direkcija usmjeravala svog trećeg stranca od osam trenera u (do tada) tri godine. Epilog je sezona bez stresa borbe za ostanak, promocija više mladih i domaćih igrača, vrlo dopadljiva igra. Zato su u Istri 1961, koja će se sada više usmjeravati iz Pule, htjeli njegov ostanak. Potpisao je, nakon nekoliko dana neizvjesnosti, novi ugovor do 2024. godine. To je poruka klupskog (vlasnikovog) povjerenja, iako u trenerskom poslu, kako bi Giovanni Trapattoni kazao, sigurno je da funkcionirate od otkaza do otkaza, a sve ostalo, uključujući duljinu u poslu, neizvjesno je...

Šum u komunikaciji

Izuzmemo li praktično neponovljiv slučaj Igora Pamića (četiri i pol godine!), jedini treneri koji su trajali barem jednu sezonu bili su Ivan Prelec (14 mjeseci), Darko Raić Sudar (12) i Garcia. Koji će sigurno prestići Preleca...

- Znam, treneri uvijek moraju imati spremne kofere, ha, ha… Kad sam prestao igrati sjetio sam se mnogih koji su mi govorili da tada završava najljepša era nogometaša. Potom, bio trener, direktor ili nešto treće, sve je drugačije, neizvjesno i teška borba. Procesuirao sam to od početka iako se na neke stvari, iskustvom, još moram prilagoditi.

image
MIRKO FERLIN Cropix

Krenimo od novog ugovora s Istrom. Činilo se da ga neće biti...

- Mislim da je posrijedi bio neki šum u komunikaciji kluba s mojim sada već bivšim agentom. Želja za nastavkom bila je obostrana i prije nego sam išao u Španjolskoj kazao sam direktorima kluba da mi je važno znati kakav je plan za novu sezonu, u kakvom sastavu krećemo kao struka. Kad sam spoznao da zapravo klub čeka mene, a ja klub, jer je posrednik zakazao u komunikaciji, čuli smo se i brzo po mom povratku definirali dogovor. Idemo dalje zajedno graditi nešto dugoročno za Istru.

Istra u eri Garcije

39 utakmica

9 pobjeda

10 remija

20 poraza

52:75 gol-razlika

Strast za nogomet

Imali smo informacije da se za vas raspituju i drugi HNL klubovi, neki klubovi i iz liga gdje ste nekad djelovali kao igrač i trener. Što je presudilo da prihvatite izazov Istre, koji je težak sam po sebi, a ove sezone još teži?

- Kad ste igrač, onda je tajming odluke jako važan segment igre. Kad ste trener, onda je to isto, ali u drugačijem obliku. Nakon poziva Istre prošle godine raspitao sam se o realnostima HNL-a i dobio pozitivne informacije. Sam projekt kluba koji želi stvarati igrače, napredovati s mladima te stvoriti svoj identitet igre odmah mi se dopao. Financijski sam imao bolje opcije iz zemalja gdje sam prije radio, ali ovo mi se u Hrvatskoj učinilo kao posebni izazov. Još sam mlad trener, želim napredovati i procijenio sam da ovaj projekt može biti nešto dugoročnije dobro te kao takvo kvalitetnije za vrednovanje i mog rada. Drago mi je nakon godinu dana potvrditi uvjerenje da sam donio dobru odluku, jer ovo iskustvo u Hrvatskoj je pozitivno u svakom smislu. Kako nogometno tako i životno. Moja obitelj, supruga, kćer i sin, uživaju u Puli i Istri. Obišli smo koliko smo mogli i druge dijelove Hrvatske i spoznali zašto se tako puno lijepoga priča o vašoj zemlji, obali, gastronomiji. I da, strast za nogomet je pokazatelj zašto Hrvatska ima toliko uspjeha u tom sportu...

image
JAKOV PRKIC Cropix

Možemo i konkretnije, Liga?

- Liga je vrlo teška. Po strukturi natjecanja, 36 kola s devet suparnika, od kojih su četiri kvalitativno i organizacijski liga za sebe, HNL je kompliciran i vrlo zahtjevan za svakog. Pogotovo za klubove drugog dijela tablice, koji su financijski i posljedično kvalitetom inferiorniji. U svakoj utakmici je žestoka borba za bodove, nema opuštanja i doslovno svaki je rezultat moguć, neovisno o suparniku. Igra se u visokom intenzitetu. Nije možda u ritmu Eredivisie, ali je tehnički kvalitetnija i kudikamo zahtjevnija. U HNL-u se igra vrlo dobar nogomet, igrači su tehnički potkovani, a fizički su snažni. Trenerski se potvrđivati u takvom natjecanju nije nimalo jednostavno, ali baš zato je jako motivirajuće. I sigurno znam više o nogometu nakon ove godine u HNL-u, nego prije. Ogromno iskustvo.

Istra je zalijepljena za devetu poziciju, iako je ovosezonska devetka ipak druge kvalitete u odnosu na prethodne?

- Mi smo odigrali, ukupno gledano, i u objektivnim relacijama lige, solidnu sezonu. Ne želim ispasti pretenciozan, ali sam uvjerenja da smo igrali modernije, ofenzivnije i stvorili svoj stil igre neovisno s kim igramo. Mislim da smo zaslužili više bodova i realno smo mogli biti sedmi. Ono što me ispunjava zadovoljstvom je promocija niza mladih igrača, doprinos iskusnijih, odlična atmosfera u momčadi te raspoloživost igrača da pohvataju moje zahtjeve u igri i radu. Svi su redom više-manje napredovali i želim istaći da su bili vrlo profesionalni. Nikakav problem nisam imao s njima.

Nema kuknjave

Ispadanjem Alavesa smanjuje se proračun i Istri. HNL je ulaskom Varaždina snažniji pogotovo za konkurenciju borbe za ostanak. Ispada da vas čeka puno teži zadatak od teškog iz prošle sezone?

- Svjestan sam ja i svi u klubu da nas čeka kompliciranija situacija. I inače je liga zahtjevna, s puno talentiranih igrača, trenerima koji su organizacijski i taktički dobro pripremljeni. Kad još morate slagati momčad s manje novca nego prije, primorani ste neke od boljih igrača prodati da biste mogli angažirati nove snage. No, nema kuknjave. Treba raditi i boriti se svaki dan za svaki korak koji može donijeti bolje Istri. Sada će klub u Puli biti autonomniji u svakodnevnom djelovanju, to će nam pojednostaviti i ubrzati neke procese selekcije i funkcioniranja u sportskom pogledu.

Bit će to i više posla odnosno odgovornosti za vas?

- Ovaj posao je i inače takav, rad od jutra do mraka, stalno, u pripremama, u prvenstvu, između turnusa. Bitno je biti jasnih ideja, složni i dobro organizirani. Sada je na svima nama, počevši od mene, da iz raspoloživih potencijala izvučemo što je više moguće za interes kluba.

image

Garcia Gonzalo i Zoran ZekiĆ

GORAN SEBELIC Cropix

Navijači zaslužuju sav moguć respekt

Pojedinačno je, pretpostavljamo, još rano pričati o imenima?

- Naravno. Rješavat će se svako igračko pitanje što se prije može, ali to ne ovisi samo o našem nego i drugim klubovima, igračima, njihovim tajminzima. Trebamo biti strpljivi, ali ne i neodlučni. Radimo na selekciji još od kraja sezone, gledamo igrače, kontaktiramo nove, ali i donosimo strategiju oko onih koji su tu, a ne uklapaju se u našu viziju. Ogroman je posao, ali s moje strane mogu garantirati da ćemo dati sve od sebe da ga riješimo na realno najbolji mogući način za klub.

Navijači su skeptični, kao da su svjesni zbilje kluba. Netko je dobro kazao, navijači Istre su posebni u privrženosti, jer nije baš jednostavno navijati za klub koji se stalno bori za ostanak u ligi?

- Zaslužuju sav moguć respekt jer nas kontinuirano prate i u dobrim i u lošim fazama. Demoni su i na svakom gostovanju kao glasna podrška. Igrači i mi treneri se doista trudimo da im pružimo što je moguće više dobrih trenutaka, i baš sam zato loše živio utakmice gdje smo igrali dobro i ostajali bez bodova zbog naših propusta pred ciljem. Bilo mi je teško zbog igrača koji su se jako trudili, ali isto i zbog navijača. Trudit ćemo se u novoj sezoni biti bolji i pružiti im više zadovoljstva.

Blagojević je tihi lider i primjer drugima

Mnogi vas vide kao glavne kandidate za ispadanje. Dosta odlazaka, niz mladih igrača, manje novaca za proračun i snaženje kadra...

- Svatko ima svoje viđenje. Mi ćemo raditi na tome da ostvarimo više nego prošle sezone. Naravno, svi smo svjesni da nas čeka super teška misija, ali od afirmacije naših mladih igrača, našeg identiteta i pristupa ofenzivnoj igri, sigurno nećemo odustati. Sada smo u najdelikatnijoj fazi formiranja kadra, jer ovdje sezona počinje vrlo brzo, a prijelazni rok traje dugo nakon tog početka. Tražimo rješenja koja odgovaraju našoj ideji igre, dinamične i motivirane igrače željne napredovanja, a koji se i karakterno uklapaju u našu grupu. Drago mi je da je klub zadržao kapetana Blagojevića, jer on je taj tihi lider i karakterni tip kao primjer drugima. Bit će nam važan ne samo na terenu nego i van njega.

Lako je upasti u negativnu seriju

Imali ste dužu seriju bez pobjeda, što je u dojmu zasjenilo pozitivne note sezone?

- To je uistinu grozan osjećaj kada ste četiri i pol mjeseca bez pobjede. No, imali smo par utakmica u kojima smo vodili do samog kraja i samo zbog dekoncentracije ostali smo bez bodova. Ponovit ću, u kontekstu HNL-a momčadi drugog dijela tablice lako mogu upasti u negativnu seriju, pogotovo u drugom dijelu sezone. Tada do izražaja dolazi tko ima dužu klupu odnosno širi kadar igrača koji su na razini prvotimaca. Puno je utakmica, kartona, ozljeda. Mi smo imali po meni nelogično puno kartona, a zateklo nas je puno peha sa zdravljem igrača, odnosno mehaničkim ozljedama. Za Istru su odsustva 2-3 igrača iz kruga startera odmah veliki problem. Kako igraš s velikom četvorkom koja je po svemu jača, ali se uvijek želiš nadmetati i daješ maksimum, onda slijede i susreti s konkurencijom za ostanak i svaki takav dvoboj je dodatno opterećen imperativima da se ne smije kiksati. Povežu se ti faktori i onda možete ući u negativnu seriju. Nije naša bila jedina...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 01:43