Darwin Matheus

 GORAN SEBELIC Cropix
BITNE PROMJENE

Dva igrača napustila HNL klub: Može biti sjajan španer, ali nisu mu pomogli ni razgovori u trenerovom autu

Nogometaši posve različitih profesionalnih pristupa, učinka i dojmova
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. lipanj 2024. 11:07

Dva posve različita igrača, profesionalna pristupa, učinka i dojmova. Frano Mlinar stigao je na Drosinu 2021. godine, s ne baš velikim očekivanjima ovdašnje javnosti. Mlinar je igrao i HNL, i u Italiji, i u Švicarskoj, imao je već 29 godina. No, tri godine kasnije pulska nogometna javnost sa žaljenjem gleda na odluku kluba da se 32-godišnjem veznjeku putovi sa Zeleno-žutima razilaze.

Klupski stav, nametnut politikom iz Vitorije, jest da se više prostora daje mlađim igračima. I kad se na prijedlog ovdašnjeg dijela uprave razmatrao prijedlog produženja ugovora za sve “senatore” svlačionice, dakle, za kapetana Blagojevića, golmana Ćorića, Mlinara i Majstorovića, vlasnici su očito prihvatili jednu godinu više za domaćeg dečka Ćorića i za Blagojevića, koji je u klubu praktično od 2012., uz prekid igranja u Splitu i Latviji. Vjerojatno jest da su i uvjeti za njih dvoje u okvirima koje klub želi.

Frano Mlinar je u punoj nogometnoj zrelosti i vrhunski profesionalac. Za svlačionicu je autoritet nametnut profesionalnošću i znanjem, a ne galamom. I logično je da ima svoje kriterije statusa jer može igrati sigurno još 3-4 sezone. Zbog svog ponašanja i velikog truda da bude na raspolaganju Istri 1961 u svakom trenutku na terenu, u odnosima ekipe i vodstva, prema javnosti, Mlinar je stekao veliki respekt navijača, suigrača i šireg ovdašnjeg okruženja. U 89 utakmica postigao je pet pogodaka, uz 6 asistencija. Kako nam je sam kazao, u Puli, odnosno Medulinu, gdje je stanovao, uživao je u svakodnevici, sretan i što mu se obitelj odlično snalazila, i još i povećala...

Darwin Matheus, čim je došao u siječnju 2023. odmah je skrenuo pažnju na sebe. Igrač niskog težišta, brze promjene pravca, driblinga i sjajne ljevice (kontrola lopte i šut), činio se kao bingo za Istru 1961. Kad je Dominiku Livakoviću, u eri Čačić, pogodio mrežu u sučevoj nadoknadi za pobjedu Istre (1:0), djelovalo je kao najava velikog iskoraka posebnijeg talenta. No, Matheus je nogomet i na početku, a onda i u idućih godinu i pet mjeseci, shvatio kao igru radi igre. Na treninzima se nije uspijevao pokazati maksimalno koncentriranim, pogotovo ne u onom dijelu gdje igra nije u prvom planu, nego se vježba, slažu akcije i stvaraju automatizmi. Lani je čak nadmašio sebe kad je naprasno otišao u Venezuelu i tek kasnije obavijestio klub da ima ročišta zbog spora sa bivšim mu klubom. Činjenica je i to da je Matheus već prošlo ljeto htio otići, odnosno vratiti se u SAD, gdje mu je djevojka i očito mu više odgovara podneblje.

Paolo Tramezzani je učinio sve što je mogao da ga “promijeni”. Čak ga je u jednoj fazi ovog proljeća smjestio pored sebe u automobilu i vozio na trening u Bale i natrag, kako bi stalno s njim razgovarao, pokušao ga pridobiti jer momak ima zbilja posebnije tehničke i fizičke potencijale. Nije pomoglo i tada je Tramezzani odlučio da ga u posljednjim kolima neće stavljati niti na klupu, iako je bilo mjesta...

Šteta velika za Matheusa, koji je dobar momak, može biti sjajan španer, ali ovakvim letargičnim pristupima teško će iskoristiti svoje potencijale. Za Istru je odigrao 25 utakmica, uz 3 pogotka i 2 asistencije.

Dobre vijesti

U red dobrih vijesti nogometnog prvoligaša s Alda Drosine, a nakon one da je talijanski trener Paolo Tramezzani produžio ugovor sa Zeleno-žutima iako je imao pozive iz nekih klubova velike četvorke, ide i produženje vjernosti Iuriea Iovua. Moldavac je kod Tramezzanija postao prvotimac i profesionalni ugovor koji je trajao do 2025. sada je produžen za još dvije sezone, dakle, do sredine 2027. godine.

Istra 1961 je aktivirala opciju “otkupa” Hamze Jaganjca, koji će postati njen igrač, a turskom klubu (Adana) ići će postotak od idućeg transfera. Što se tiče Ante Majstorovića, njemu je istekao ugovor. Prioritet mu je odlazak u inozemstvo, ali realna je opcija, ako se ne ostvari takav plan, da i iduće sezone bude član svlačionice pulskoga kluba.

Zeleno-Žuti su međuvremenu u intenzivnim razgovorima s Palermom i Empolijem oko statusa Devetaka i Ekonga i tu postoje također realne šanse da ti igrači ostanu u prvoligašu s Drosine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. lipanj 2024 11:10