Valdas Dambrauskas

 ANTE CIZMIC Cropix
BROJKE NE LAŽU

To što je Dambrauskas napravio Dinamu nije viđeno još od Tomislava Ivića! Ima provjereni recept za Modre

Dinamo uoči derbija ima jedno veliko pitanje na koje hitno treba naći odgovor.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. kolovoz 2022. 22:17

Dinamo je u Superkupu u drugom poluvremenu nadigrao Hajduk, ali je proslavio Lovru Kalinića i pehar podignuo tek nakon udaraca s bijele točke. Modri su pod Antom Čačićem djelovali bolje protiv Bijelih nego u sumorno doba Željka Kopića, čak je taj drugi dio igre u Superkupu bila najkvalitetnija dionica uvodne faze sezone uz prvo poluvrijeme protiv Ludogoreca, ali brojke govore da Valdas Dambrauskas ima lijek za napad prvaka. Glavno pitanje za Modre uoči klasika jest - što će ponuditi novo da zateknu nespremnim Litavčev gard?

Rijetki su to uspjeli

To što je Dambrauskas napravio Dinamu otkako je sjeo na klupu Bijelih prije njega uspjeli su samo treneri Majstora s mora iz davnih vremena Jugoslavije, Srbin Dušan Nenković i Tomislav Ivić. U tri vezana derbija nije primio gol, a potom je njegova momčad morala po loptu u mrežu u samo jednoj od pet posljednjih utakmica. Još u proljeće 1967. i u sezoni 1967./68. Dinamo u tri uzastopna dvoboja nije zabio pogodak Bijelima. Dvaput je završilo 0:0, a jednom je splitski sastav slavio 2:0. U to doba trener Hajduka bio je Nenković, koji je počevši od utakmice Kupa 1966. godine imao šest susreta s Modrima, od kojih je u samo dva vidio kako mu rival daje gol. Koliko god to bila proslavljena generacija maksimirskog kluba, osvajač Kupa velesajamskih gradova, i ovi podaci nešto govore zašto nikad nije bila prvak države.

Kad bi Dambrauskas još jednom mrežu sačuvao netaknutom, nadmašio bi sve najbolje serije Bijelih, tako i onu od proljeća 1975. do jeseni 1976. kad su kao i danas uspjeli odigrati četiri od pet derbija bez primljenog pogotka. Većinom ih je vodio Ivić, u zadnjem nastupu Josip Duvančić.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Otkako se nakon prekida zbog korone vratio nogomet, Modri i Bijeli igrali su deset puta. Aktualni prvak ima četiri pobjede, Bijeli tri, a tri su susreta završila neodlučeno. Mislav Oršić je Dinamova lokomotiva, kad on stane zaustave se svi vagoni, to se dokazuje iz sezone u sezonu. Tako je i kad zagrebački sastav igra s Hajdukom. Nakon što je konačno u dvoboju s Bugarima uhvatio tonalitet, od njega opet u plavom taboru naviše očekuju. Međutim, Oršić nije Messi, a sam ne može niti Leo, pa će mu itekako trebati pomoć. U tih deset susreta od trinaest Dinamovih pogodaka on je dao pet, a zabijali su još dva puta Majer, Petković i Kastrati, te po jednom Ivanušec i Baturina. Negativnu od tri nastupa bez zabijenog gola kao trener potpisao je Željko Kopić, a jedina utakmica u kojoj su tresli mreže bila je pod Čačićem 3:1, s time da su drugi i treći pogodak došli u 10. i 12. minuti sudačke nadoknade u režiji asistenta i strijelca Martina Baturine.

Stvaralačka blokada

Oršić je protiv Bugara ponovno poveo Modre i to je za njih najbolja vijest. Ivanušec i Petković su na udaru kritika, a Drmiću trebaju potpora i mir, on je pozvan da bude prvi golgeter i takvim ga treba tretirati kako bi se dobilo najbolje od njega. Dokazao se protiv Hajduka već u dresu Rijeke. Međutim, je li Martin Baturina taj novi ključar Dinamovih uspjeha? Iako mu je tog 21. svibnja 2022. bio prvi derbi, najzaslužniji je za jedinu pobjedu iz igre u zadnjih šest međusobnih ogleda. Baturina je najveće novost u modroj kompoziciji, hoće li se ponovno pokazati kao mladić koji ima rješenja za Hajduk? Dinamovci su puno zabijali ove sezone, no Dambrauskasovu rampu teško ruše. Je li subota navečer čas u kojem će se to početi drastično mijenjati ili će još jednom trener s Baltika naći recept da ih “ušutka”?

Kako netko ne bi pomislio da je samo Dinamo imao rupe protiv Hajduka, obrnuto su bile i nešto veće i češće. Još u doba Građanskog od 1938. do 1940. Hajduk je dao gol u samo jednoj od pet utakmica, a isto se dogodilo u šezdesetima prije obrnute serije pod Nenkovićem. U HNL-u je prvo imao situacije da je u četiri vezana susreta samo po jednom pogodio protivničku mrežu i to od 1993/94., potom u sezoni 2005/06., te na kraju 2016/17., ali najveća stvaralačka blokada Bijelih dogodila se kad je Modre vodio Nenad Bjelica, od finala Kupa 2018. kojeg je Dinamo dobio 1:0, te u sezoni 2018./19. Dinamo je tada imao četiri ogleda u nizu u kojima mu se protiv najvećeg rivala nije zatresla mreža. Premda niti on nije bio osobito efikasan, čak tri je dobio 1:0, a jednom je bilo 0:0.

Dinamo bez ozlijeđenih i kartoniranih

Dinamov trener Ante Čačić za subotnji derbi s Hajdukom ima na raspoložbi sve igrače. Nema, dakle, kartoniranih, ni ozlijeđenih nogometaša, svi su u konkurenciji i strateg Plavih opet ima slatke brige oko sastavljanja momčadi za važnu utakmicu.Nakon večernjeg treninga u petak Čačić će odlučiti o udarnoj postavi za dvoboj sa Splićanima.

DESET POSLJEDNJIH DVOBOJA DINAMA I HAJDUKA

12. srpnja 2020. HNL

Dinamo - Hajduk 2:3 (Ivanušec, Oršić/Čuić 2, Theophile (ag)

12. rujna 2020. HNL

Hajduk - Dinamo 1:2 (S. Jurić/Kastrati, Oršić)

27. siječnja 2021. HNL

Dinamo - Hajduk 3:1 (Oršić 2, Majer/Vušković)

25. travnja 2021. HNL

Dinamo - Hajduk 2:0 (Petković 11m, Kastrati)

5. svibnja 2021. HNL

Hajduk - Dinamo 1:1 (Livaja/Majer)

5. prosinca 2021. HNL

Dinamo - Hajduk 0:2 (Livaja, Sahiti)

12. ožujka 2022. HNL

Hajduk - Dinamo 0:0

20. travnja 2022. HNL

Hajduk - Dinamo 1:0 (N. Kalinić)

21. svibnja 2022. HNL

Dinamo - Hajduk 3:1 (Petković, Oršić, Baturina/Livaja)

9. srpnja 2022. Superkup

Dinamo - Hajduk 0:0, 4:1-11m

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 11:08