BORIS KOVAČEV/CROPIX
KRAJ KARIJERE

Subašiću je dojadila uloga vrijednog statista. Na Poljudu bi mogao dobiti novi posao

Ostavio je i oproštajnu poruku navijačima koja je postala viralna na društvenim mrežama
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 26. svibanj 2023. 18:04

Danijel Subašić, slavni vratar Hajduka i reprezentacije Hrvatske, koji se tako neobuzdano radovao osvajanju kupa na utakmici protiv Šibenika na Rujevici, odlučio je, poslije par prospavanih noći, prekinuti karijeru aktivnog nogometaša. Njegov potez je logičan, jer bi po svemu uskoro postao suvišan u igračkom korpusu "bijelih" obzirom da bi ga dopala uloga četvrtog vratar.

Naime, poslije teške ozljede koljena u pogon se vraća Lovre Kalinić, tu je sada standardni Ivan Lučić, kao treći Karlo Sentić, koji bi možda mogao uskoro otići na posudbu u neki klub u inozemstvu, ali svoju priliku čeka i zaslužuje vrlo talentirani junior Borna Buljan. Subašić je praktično zaključio svoju karijeru još 1. srpnja 2020., tada mu je istekao ugovor s francuskim prvoligašem Monacom, ali se ipak, prilično neočekivano, poslije 14 mjeseci mirovne, stavio se na raspolaganje Hajduku, pa je 22. rujna 2021. potpisao za "bijele".

Prosvjedovanje protiv sudačkih odluka

Popularni, među igračima vrlo omiljeni, Suba od tada do ovih dana nije se naigrao, kao treći vratar u rosteru stalno je bio aktivan, ali na klupi. Ove sezone je tako imao ulogu pričuvnog vratara na 39 utakmica, dok ga na svega šest nije bilo u protokolu. Činjenica je da tek jednom prigodom na pripremnoj utakmici protiv Uranije u Baškoj vodi stao između greda, u službenim utakmicama branio je posljednji put u veljači još prošle godine kada je Hajduk na svojem Poljudu doživio poraz od Rijeke s 3:1.

Subašić se vratio u Hajduka na valu niza angažmana bivših igrača "bijelih", bio je zapažen po dobrom raspoloženju, dijelio je savjete, bodrio suigrače, često skakao i prosvjedovao protiv nekih sudačkih odluka, uglavnom bio je vrijedni statist. Moguće da mu je ta uloga, u njegovim godinama (u listopadu će navršiti 39) ipak na kraju dojadila, u stvari shvatio je da postaje suvišan. Barem za rolu trećeg ili četvrtog vratara. No to ne znači da će Subašić otići s Poljuda, moguće je da dobiju ulogu trenera mladih vratara Hajduka.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Što se tiče Subašićeve karijere ona je bila baš sjajna od trenutka kad se izvukao iz Zadra i poslije pustih peripetija dospio na Poljud, pa je odmah u ljeto 2008. postao standardni prvotimac. Tako je bilo do zimskog transfernog roka 2012. kada je prešao u Monaca (onda drugoligaša), bio je nezamjenjiv dok ga nisu zadesile ozljede, pa je poslije osam i pol godina dogovorio odlazak iz kneževine Monaco.

Vrhunac karijere u Rusiji

Subašić je debitirao u prvoj ligi na vratima Zadra, ali kad je taj klub na kraju sezone 2004./05. ispao u niži rang, nastojao je napustiti Stanove. Nikako nije želio potpisati produženje ugovora, bio je ucjenjivan da bi se našlo rješenje u posudbi "bijelima", da bi poslije prvog dijela prvenstva potpisao profesionalni ugovor za Hajduka. Praktično ga je ispoštovao do kraja i otišao u Monte Carlo. Nije ga uopće smetala činjenica da je Monaco u to vrijeme bio drugoligaš, dapače nalazio se pred ispadanjem u treći rang. Ljudi novog predsjednika i vlasnika kluba Dmitrija Ribolovljeva, ruskog oligarha, milijardera, uvjerili su Subašića da će se investirati veliki novac u igrački kadar i brzo vratiti klub u prvu ligu…

- Tako je i bilo - prisjećao se Subašić.

Stigla su pojačanja, Rus je potrošio preko 150 milijuna eura, doveo vrhunske igrače među kojima je najzvučnije ime bio Radamel Falcao, koji je došao za pedeset milijuna eura iz madridskog Atletica.

Subašić je u sezoni trijumfa Monaca u Le Championnatu 2016./17. proglašen za najboljeg vratara francuske lige, što je koincidiralo s njegovom ulogom standardnog čuvara mreže reprezentacije Hrvatske. Klimaks karijere Subašić je doživio na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji, svojim obranama je bio među zaslužnijim Vatrenima za osvajanje srebrne medalje. No odmah poslije Mundijala Subašić se povukao iz reprezentacije.

Uoči posljednje utakmice prvenstva protiv Šibenika u nedjelju na Poljudu, u uzvišenoj formi slavlja na račun osvajanja kupa Hrvatske, Subašić će dobiti svoju porciju pljeska i skandiranja. Zaslužio je…

Linker
28. travanj 2024 08:09