ANTE ČIZMIĆ/Cropix
BORBA ZA PRVAKA

Statistika govori jedno, forma drugo: Hajduk mora puno više, Leko nije doveden da bi izjednačio prethodnike

Bijeli su na razini prošlih sezona, a takav ritam nije imao šampionski ‘štih‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. listopad 2023. 12:33

Hajduk je osvojio 21 bod u 10 utakmica i Bijeli trenutno zaostaju jedan bod iza vodeće Rijeke, ali u šampionskoj utrci je i Dinamo s utakmicom manje i dva boda minusa.

Hajdukovci su kiksali u zadnjoj utakmici, ukupno imaju niz slabijih izdanja za tri poraza u pet zadnjih ogleda, međutim i dalje su na razini izdanja iz prethodnih sezona. S jedne strane, to je dobra vijest, jer obje prethodne sezone hajdukovci su najmanje do sredine proljeća bili kompetitivni, ali iz drugog pogleda ostaje ona konačna istina o momčadi koja nije uspjela osvojiti naslov prvaka. Pritom je jasno da bodovno ostvarenje nije bilo dostatno za titulu. Kompetitivnost da, ali titula ne.

Hajduk je pred dvije sezone s Gustafssonom nakon 11 kola imao učinak od 20 bodova u 10 odigranih dvoboja. I tada su Bijeli imali utakmicu manjka, bio je to odgođeni susret s Dinamom na Poljudu. Ostvarili su sa Šveđaninom na klupi učinak od 66 % osvojenih bodova s tim da je forma sredinom listopada bila u izrazito silaznoj putanji. Bijeli su upravo u tom mjesecu nanizali seriju od četiri susreta bez pobjede. Remi u Osijeku, poraz na Šubićevcu, remi s Goricom i poraz u Koprivnici. Nakon 11. kola i boda u Gradskom vrtu još je statistika bila adut Gustafssona koji nije dočekao studeni na klupi.

image
DAMIR ŠKOMRLJ Cropix

Prije godinu dana smjena je odrađena već sredinom rujna, 11. kolo na klupi nije dočekao Dambrauskas već je momčad vodio Karoglan. Hajduk je u listopadu 2022. imao identičnih 66 %, a ove sezone je napravio koračić više s 21 bodom, odnosno 70 % učinka. Ali, statistički pomak ne prati forma, jer Bijeli su u zadnjih pet dvoboja osvojili tek 6 od 15 bodova. Leko je brojčano jači od Karoglana i Gustafssona u prolaznom vremenu maratonske utrke, ali ni konkurencija ne spava. Generalno gledajući, Hajduk je mrvicu bolji nego li je bio prethodne dvije sezone, ali još uvijek nije toliko uvjerljiv da bi se moglo govoriti o evidentnom pomaku.

Precizniji je opis da su Bijeli na razini prethodnih sezona s bodovnim ostvarenjem. Nažalost, pokazalo se da takav ritam nije imao šampionski “štih”. Nema dvojbe, Hajduk mora puno više, Leko nije angažiran da bi imao ostvarenja poput prethodnika. Doveden je da bude primjetno bolji. Kako u listopadu, tako i u svibnju sljedeće godine kada prvenstvena tablica dobiva svoj konačni izgled.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 01:04