Lukša Jakobušić

 GORAN MEHKEK Cropix
NIJE PUKA PODUDARNOST

Sprema li predsjednik Hajduka novu veliku objavu? Zna se kojim danom Lukša Jakobušić mijenja trenere

Gustafsson je izgubio utakmicu u nedjeljno poslijepodne da bi već dan poslije stigla objava
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. ožujak 2024. 20:55

U tri navrata dosada je predsjednik Hajduka, Lukša Jakobušić, trenere mijenjao ponedjeljkom. Čudna podudarnost ili gola činjenica, shvatite kako god hoćete, ali Gustafsson, Dambrauskas i Leko su smijenjeni u ponedjeljak.

Jens Gustafsson je izgubio utakmicu u Koprivnici u nedjeljno poslijepodne da bi već u ranim jutarnjim satima ponedjeljka tog 31. listopada 2021. godine stigla objava kako je Šveđanin i službeno bivši trener Bijelih. Nije previše razmišljao Jakobušić, smijenio je Gustafsson nepunih 12 sati nakon poraza na gostovanju u Podravini, jer taj rezultat bio je kap koja je prelila čašu neuspjeha. U četiri utakmice osvojio je Gustafsson samo dva boda protiv Osijeka, Šibenika, Gorice i Slaven Belupa. Zato predsjednik nije čekao.

U drugoj smjeni je ipak više razmišljao, od petka navečer do ponedjeljka ujutro trajala je zagonetka oko ostanka Dambrauskasa. Litavac je odigrao remi na Šubićevcu i tu se upalio "alarm". Tog 9. rujna 2022. potpisao je sebi odlazak, ali morao je predsjednik dobro promisliti što napraviti, koga staviti umjesto Dambrauskasa. Priliku je dobio njegov prvi asistent Mislav Karoglan što je bila jedna vrst šok-terapije s obzirom da je Bijele već za dva dana čekala zaostala utakmica sa Rijekom na Poljudu. Bijeli su prethodno ispali iz Europe (Villarreal), dvaput izgubili od Dinama u Maksimiru (prvenstvo, Superkup), te jednom od Osijeka u Gradskom vrtu. Upravo je poraz u Osijeku označio svaku sljedeću kao "kvalifikacijsku" i Dambrauskas je pao sa remijem u Šibeniku.

U jesen 2023. ponovila se gotovo ista priča, stigla je i treća jesenska smjena, opet u ponedjeljak. Drugi uzastopni poraz označio je kraj za Ivana Leku. Igralo se u nedjelju na Poljudu, rezultat 0:2 nije Jakobušić mogao istrpjeti, jer Hajduk je u susret sa Osijekom ušao pod hipotekom poraza sa Rujevice (0:1). Leko je smijenjen dan nakon poraza, da bi Karoglanovo imenovanje uslijedilo dva dana poslije izgubljenog susreta sa Osijekom.

Ponedjeljak, utorak, to su dosada bili dani smjena i imenovanja. Podudarnost ili samo gola činjenica? U toj dvojbi možda pomogne i podatak da je Jakobušić prvu smjenu unutar struke u svom mandatu napravio samo tri dana nakon što je postao predsjednik. Smijenio je stručnog savjetnika, u praksi prvog čovjek struke, Marija Stanića nakon poraza u Puli čim je Jakobušić zakoračio na mjesto predsjednika Hajduka u jesen 2020. godine. Ipak, činjenica, nije puka podudarnost.


Učinak Karoglana na proljeće i jesen

Točno 16 prvenstvenih utakmica vodio je Mislav Karoglan Bijele ove sezone, pola na jesen, pola na proljeće. Učinak u dva dijela sezone potpuno je oprečan, jer Karoglan je na jesen osvojio 20 bodova (83%) dok je na proljeće uzeo tek 14, odnosno skromnih 58 %. Efikasnost je pritom čak i bolja u drugom dijelu sezone, ali neusporedivo je lošija obrana Bijelih koja je primila šest zgoditaka.

Ukupno je Karoglan osvojio 71 % bodova na klupi Hajduka u 16 utakmica. Prosjek koji nije šampionski to je svima jasno. Za titulu je potrebno približno 80% osvojenih bodova. Bijelima za takav doseg nedostaju upravo četiri boda, točno koliko i zaostaju za Rijekom. Prije Karoglana na klupi je sjedio Leko koji je uzeo 21 bod u 11 utakmica (63 %). Računalo se i tada, premalo za šampionski naslov, stoga je Leko i morao odstupiti. Karoglan je odlično krenuo, ali na proljeće bitno spustio prosjek koji je u još većoj opasnosti kada dođu dvije najjače utakmice sa Dinamom i Rijekom.

Karoglan ove sezone u Hajduku

Proljeće: 8 4 2 2 14:6 14

Jesen 8 6 2 0 12:2 20

Ukupno 16 10 4 2 26:8 34 (71%)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. ožujak 2024 20:56