Mislav Karoglan 

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
ZALIJEČIO OZLJEDU

Sjajne vijesti za Hajduk, Karoglanu se za Dinamo vraća jaki džoker. Ostaje još jedno vruće pitanje

Trebao je dva tjedna biti izvan momčadi, ali ostao je na oporavku čitavih mjeseca dana
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. ožujak 2024. 19:54

Najava je bila kirurški precizna - Kalinić na vratima, Kalinić u napadu. I doista, Lovre je branio, a Nikola zabio u test-dvoboju sa Zrinjskim. Jesu li spremni za derbi, to je ključno pitanje pred Dinamo.

Ako je suditi po mostarskom ogledu, koji je u petak navečer završen s neriješenih 1:1, tjelesna spremnost nije upitna. Dapače, oba Kalinića su u uskoj konkurenciji. Lovre je čak u boljoj poziciji nego Nikola glede starta od prve minute.

Pažljivo se vraćao

Konkurencija u napadu je najveća, a pritom se Nikola Kalinić vratio u očekivanom statusu alternacije. Za Livaju, jasno. Ozlijedio se protiv Slavena Belupa, izašao na utakmici početkom veljače, da bi se nogometu vratio mjesec dana kasnije. Mišić zadnje lože udaljio je 36-godišnjeg centarfora s terena, ali pažljivo se vraćao.

- Nema razloga da požurujemo Nikolu u povratku - naglašavao je Karoglan u odgovoru na česta pitanja oko statusa rehabilitacije Kalinića.

image

Nikola Kalinić

TOM DUBRAVEC Cropix

Trebao je dva tjedna biti izvan ekipe, ali ostao je na oporavku čitavih mjeseca dana. Nije igrao od Slavena Belupa do Lokomotive. Trebalo mu je vremena, ali onaj tko je prošao kalvariju poput Kalinića mora dvaput razmisliti kad počne s treningom nakon ozljede zadnje lože.

- Imao sam stanku od 105 dana - bile su prve Kalinićeve riječi nakon oporavka od ozljede prošle sezone.

Da podudarnost bude još zanimljivija, i tada se htio vratiti za derbi...

- Imao sam golemu želju, ali pogriješio sam, požurio bez potrebe.

Skupo platio školu

U listopadu 2022. prošao je školu. I skupo je platio. Htio je zaigrati bez obzira na posljedice koje su u konačnici došle na naplatu, zbog toga je godinu i pol kasnije bio oprezniji. Danas je Nikola Kalinić spreman zaigrati u derbiju. Ne očekuje se njegov nastup od prve minute, ali Karoglan definitivno ima najjačeg ofenzivnog aduta s klupe. Nikola Kalinić riješio je zadnji derbi koji je igrao na Poljudu. Pred nepune dvije godine postigao je jedini pogodak za pobjedu Bijelih. Nema nikakvog spora da isti scenarij sanja i za preduskršnji derbi. Po svemu sudeći, zadnji prvenstveni ogled s Dinamom u karijeri. Igrat će Nikola Kalinić protiv Modrih, suparnika s kojim je odigrao najviše utakmica u karijeri.

Čak 15 puta je ukupno zaigrao protiv Dinama, pritom treba dodati, pogodak je postigao u prvom susretu odigranom još u listopadu 2007. na Poljudu. Može li zabiti i u posljednjem derbiju?

image

Nikola Kalinić

ANTE CIZMIC Cropix

Lovre Kalinić također je istrčao u startnoj postavi protiv Zrinjskog. Ivan Lučić ostao je pošteđen mostarske utakmice, u društvu s još nekoliko suigrača pogledom je ispratio prijateljski dvoboj. Lakša ozljeda odvojila je Lučića od test-susreta sa Zrinjskim, ali otvorenom ostaje dvojba tko će stati na vrata u subotnjem derbiju.

Karoglan dosad nije posezao za promjenom vratara. U prvom mandatu Lovre Kalinić bio je nesporna “jedinica” dok se nije ozlijedio u Kranjčevićevoj, a potom je mjesto prepustio Sentiću. Promjenu vratara napravio je Karoglanov nasljednik Ivan Leko. Iznenađujuće je promovirao Lučića, koji je zadržao svoj status više od godinu dana. Branio je korektno, imao je bljeskova poput obrane jedanaesterca Petkoviću na početku sezone. Lučić je bio stabilan, u balansu, bez većih amplituda izvedbe. Pred Lokomotivu je izostao s jednog treninga, imao je problema s mišićem zadnje lože i naočigled nije bio na uobičajenoj razini.

Nema veće časti

Lovre Kalinić poput svog sugrađanina Nikole najviše utakmica u karijeri ima protiv Dinama. Čak 26 puta je branio kontra Modrih debitiravši još u svibnju 2013. godine na Maksimiru. Početkom sljedećeg mjeseca, točno na dan polufinala Hrvatskog nogometnog kupa, slavi Lovre Kalinić 34. rođendan. Uz Nikolu je najiskusniji među Bijelima i sad traži svoj put povratka u startnu postavu. Ove sezone branio je samo jednu utakmicu, kup-dvoboj u Pločama.

image

Lovre Kalinić

ANTE CIZMIC Cropix

Hoće li mu Karoglan vratiti “jedinicu” u najvažnijem tjednu sezone? Da, vruće je to pitanje pred derbi. Dok je za Nikolu Kalinića bilo najvažnije da je nakon Mostara potvrdio da je spreman za povratak u ozbiljnoj utakmici, Lovre Kalinić pretendira na igru od prve minute. Reflektira na novo istrčavanje s kapetanskom trakom na ruci. Prošlo je 17 mjeseci otkad je kapetan zadnji put poveo Bijele u prvenstvenom ogledu, a nema veće časti i obveze od uloge kapetana u poljudskom derbiju.

U Mostaru su Lovre i Nikola Kalinić potvrdili spremnost. Zrinjski je bio test tjelesne sposobnosti, budući da ono što u glavi i nogama imaju iskusni Kalinići ne potvrđuje se u jednoj prijateljskoj utakmici. Konkurencija pred derbi je pojačana i zaoštrena, nije isključeno da oba Kalinića gledamo na terenu protiv Dinama. Karoglan zna što mu treba za derbi, prije svega kakav profil mentalne snage i iskustva za utakmice koje traže poseban pristup. Velike utakmice za velike igrače...

Zaigrao i Brekalo, Karoglan može birati

Josip Brekalo, jedan od bitnih igrača koji nije propustio prijateljski dvoboj sa Zrinjskim, zaigrao je nakon tri tjedna. Zadnju je odigrao s Istrom na Poljudu i tom je prigodom izašao poslije prvih 45 minuta. Butni mišić mučio je Brekala, koji je u Mostaru odigrao jedno poluvrijeme. Nepotrebno bismo pretjerali da kažemo kako je ostavio sjajan dojam. Uostalom, nije mostarski susret bio dvoboj u kojem se tražila velika igra. Bitno je da se vratio, da ulazi u konkurenciju za derbi.

Bit će "pakleno" posložiti vezni red i ofenzivce iza Livaje. Brekalo, Sahiti, Benrahou, Dajaku i Kleinheisler, petorica će konkurirati za dva mjesta na krilnim pozicijama. Moguće i za tri ako se Pukštas vrati na zadnjeg veznog u tandemu s Krovinovićem jer Sigur bi trebao na desnog beka.

Zagrijava se atmosfera pred derbi, oštri se i konkurencija. Tek je nekoliko igrača sigurno za svoje pozicije jer, kako to već biva, za derbi svi ozdrave, svi žele biti u ekipi. Zato je tjedan pred derbi najlakši za trenera. Može birati koliko god hoće... (jr)

Livaju se čuva za sudare s prvakom

Svi su zazivali Livaju, ali desetka Bijelih nije zaigrala pred tisućama gledatelja u Mostaru. Ali, nije Livaja ostao u Splitu. Stigao je s momčadi pod Bijeli brijeg. Uoči početka dvoboja trenirao je sa skupinom igrača koji su bili pošteđeni igranja. Lučić, Šarlija, Kalik, Elez, Benrahou i Livaja, šest je “senatora” koji su se tek lagano rastrčali mostarskom igralištu uoči dvoboja. Karoglan je ranije najavio kako će u prvenstvenoj stanci odmoriti Livaju, koji je još krajem siječnja ozlijedio gležanj i potom igrao nedovoljno oporavljen. Zbog toga je Livaja dobio dodatni dan odmora nakon Lokomotive, a potom je izostavljen s utakmice protiv Zrinjskog. U zadnji tjedan pred derbi Livaja stoga ulazi maksimalno odmoran. Čuvaju Bijeli svog golgetera za tri najvažnija susreta, za utakmice koje “lome” sezonu.

Livaja preventivno nije igrao u Mostaru, ali za navijače je najvažnije da su ga vidjeli, da je spreman i zdrav za Dinamo. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. ožujak 2024 20:37