VOJKO BASIC Cropix
PLAN JE JASAN

Samo naslov prvaka ispunjava srca i Hajdukovu kasu: To je imperativ za pravi povratak u Europu i veliku zaradu

Novac veže novac, a Bijeli novac mogu “napraviti” samo s naslovom prvaka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. prosinac 2023. 14:11

Hajduk je održao i drugu redovnu Skupštinu ove godine, a središnja tema bile su financije. Rezultat na terenu je odličan, momčad je na prvom mjestu, ali Splićani su objavili minus u poslovanju od 12,45 milijuna eura. Pritom su razvidno objasnili kako su u poslovnoj 2023. potpisali transfer koji se naplaćuje tek 2025. godine, ali i s rekordnim poslom u prodaji Luke Vuškovića imali bi bilancu s približno “pozitivnom nulom”.

- Za rad kluba je bitnije da imamo sredstva u tekućem poslovanju. Da imamo cash flow - naglasio je predsjednik Lukša Jakobušić.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Najviše boli

- Bilo bi puno teže da imamo plus u računovodstvu, a da nemamo sredstva za plaćanje tekućih troškova.

Sve je istina, nema se tu što dodati. Istina je da je Hajduk poslovao u velikom minusu u 2023. godini, kao što je činjenica da nema problema s novčanim tokovima. Redovno se servisiraju obveze, a očekivana ulaganja u zimskom mercatu trebala bi potvrditi sve izrečeno na Skupštini. U svakom slučaju, 2023. je na izmaku, stoga je glavno pitanje kako će Bijeli u sljedećoj sezoni ispuniti ambiciozni cilj prema kojem bi prihodi trebali doseći 37,6 milijuna eura. Pritom je od transfera planirano tek 9,2 milijuna eura čime Hajduk ide prema svom cilju da se ovisnost o transferima svede na što manji postotak u punjenju proračuna.

Skromna očekivanja od transfera mogla bi se pokriti prodajom igrača poput Sahitija i Pukštasa, ali temeljna stavka u ispunjenju proračuna za 2024. godinu jest igranje Europe. Sedam je utakmica planirano, što podrazumijeva da će Hajduk participirati u europskoj jeseni. Realno govoreći, nije nemoguće, ali samo pod uvjetom da Splićani budu prvaci. Europski neuspjeh najviše boli Jakobušića, duboko je svjestan koliko su Bijeli podbacili u UEFA-inim natjecanjima.

image
GORAN SEBELIC Cropix

- Najveći smo dužnik u kreiranju nacionalnog koeficijenta kroz europska natjecanja - kazao je Jakobušić.

Hajduk europsku jesen čeka još od 2010. godine. Uspiju li Bijeli sljedeće godine prekinuti taj niz, doseći će igranje po skupinama nakon 14 godina. U tom razdoblju imali su niz posrtaja, a najbolniji su se događali u proteklih pet sezona kada su Bijeli samo jednom došli do play-offa, u ljeto 2022. U ostalim sezonama ispadali su u ranijoj fazi od Gzire, Galatasaraya, Tobola i ove godine od PAOK-a. Europski neuspjesi bolna su točka u ostvarivanju zacrtanih rezultata u mandatu Jakobušića, zato je sljedeće sezone sve bazirano na ulasku u grupnu fazu.

Evidentan napredak

- Prije bih potpisao ulazak u europske skupine, nego osvajanje naslova prvaka - poručio je predsjednik Nadzornog odbora Aljoša Pavelin.

Međutim, jedno i drugo usko je povezano, bez naslova prvaka Hajduk teško može očekivati da će do europske jeseni kroz kvalifikacije Konferencijske lige. Klupski je koeficijent limitirajući faktor u ždrijebu uslijed loših rezultata zadnjih sezona. Zato Bijeli moraju do naslova prvaka, jer u tom slučaju nudi se prilika da s jednim prolazom imaju grupnu fazu Konferencijske lige koja je ove jeseni iznosila 2,94 milijuna eura za ulazak. Uz to idu u bonusi za osvojene bodove u grupnoj fazi, zatim puni stadioni, jači marketing. Novac veže novac, a Hajduk novac može “napraviti” samo s naslovom prvaka.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Dvostruki se imperativ stoga nameće pred Bijelima nakon objavljivanja financijskih rezultata za 2023. godinu i plana za sljedeću godinu. Sve je bazirano na tituli prvaka. Koliko je važno u sportskom segmentu zbog 19 godina čekanja, toliko je bitno u financijskom za daljnji rast kluba. Hajduk evidentno napreduje, stvara novu vrijednost, privlači navijače na svim stadionima u Hrvatskoj, a marketing je postao najprofitabilniji segment poslovanja kluba s prihodom od fantastičnih 6,22 milijuna eura i rastom od 43 % u odnosu na prošlu, 2022. godinu.

Rezultat je pokretač

- Sve su brojke dobre, ali rezultat na terenu je pokretač - bez okolišanja je poručio Jakobušić.

Zato će ulaganje u momčad, stvaranje ekipe za naslov prvaka bit će najvažniji dio poslovanja kluba u sljedećoj godini. Momčad nosi Europu, podiže marketing i Poljud čini pretijesnim u svakoj utakmici. I ne samo Poljud, već rasprodaje gostujuće dvoboje. Hajduk je odavno postao kreator zbivanja u HNL-u, ali nedostaje Bijelima titula da bi nastavili uzlaznom putanjom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 21:30