Igrači Hajduka

 VOJKO BASIC Cropix
IMAT ĆE TRI GLAVNE ZADAĆE

Ovo je idealan obrazac za novog trenera Hajduka, a na Poljudu bi mogli promotriti i Kloppov poučak

Hajduk pod hitno mora pronaći trenera koji će povesti momčad u novu natjecateljsku sezonu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. travanj 2024. 06:27

Jure Ivanković dobio je privilegij voditi Hajduk, u njegovom životopisu ostat će činjenica da je bio trener Bijelih bez obzira što je riječ o prijelaznom razdoblju. Svrstao se time Ivanković na popis trenera Hajduka, njegovo ime stajat će u istoj kategoriji s legendama i trofejnim stratezima. Nažalost, tako živi današnji Hajduk, mnogima se, ne samo Ivankoviću, ponude prilike kao u “američkom snu”. Ali, ipak neće na dulje razdoblje...

Hajduk mora hitno pronaći trenera koji će povesti momčad u novu sezonu. Ako je pitanje predsjednika ključno, onda je tema izbora trenera najzanimljivija u navijačkim, ali i nogometnim krugovima diljem Hrvatske i šire. Kako će pronaći trenera klub koji je, primjerice, u posljednjih pet sezona potrošio jednog Igora Tudora, danas trenera Lazija, zatim promijenio niz stranaca (Tramezzani, Dambrauskas, Gustafsson), ali i domaćih opcija (Burić, Vukas, Leko, Karoglan)? Čim je Karoglan smijenjen, u opticaju su se našla razna imena, od Gorana Tomića za ljeto, Pudara kao prijelazne opcije, do Dambrauskasa kao želje navijača. Ali, jedina nesporna činjenica jest Jure Ivanković, koji vodi momčad do izbora novog stratega.

Dakako da treba postaviti jasne kriterije što se od novog trenera traži. Od Karoglana se isključivo tražio rezultat, a kada rezultat nije ostvario, sam se povukao s klupe pod teretom ogromnog pritiska s kojim se nije mogao nositi.

Glad za rezultatom

Time smo došli do prve jasne karakteristike - traži se trener s iskustvom stvaranja rezultata!

Navijači su gladni rezultata, gladni trofeja. Treba im trener natjecatelj. Gustafsson je stvarao igru, poput Čabraje u Lokomotivi imao “nos” za mlade igrače. Ali, pritom je patio rezultat. Valdas Dambrauskas je želja navijača koji po društvenim mrežama Litavca zasipaju porukama “vrati se, vrime je”. Za Perišića je zaista bilo “vrime”, ali ne vrijedi ista poruka za sve. Igra koju je Hajduk imao s Dambrauskasom jako je sličila izdanjima Karoglanove momčadi s jednom bitnom razlikom - efikasnošću Livaje. Pred dvije sezone zabio je 28 pogodaka uz sedam asistencija, a u cijeloj prvenstvenoj sezoni izostao je tek dvije utakmice.

Iskustvo iz prošlosti

Mislav Karoglan kvalitetno je usvojio znanje uz Dambrauskasa. Kao i Litavac posložio je kvalitetnu obranu, dok se u napadu bazirao na Livaji. Prolazila je ideja prošle jeseni dok je Livaja zabijao, ali kad je na proljeće zaradio prvu ozljedu, krenuli su problemi. Livaja je ove sezone izostao s četiri prvenstvene utakmice i dvoboja polufinala Kupa, a njegov učinak je nemjerljiv u odnosu na razdoblje prije dvije sezone. Kod Dambrauskasa 28 zgoditaka i 7 asistencija, ove sezone tek 10 pogodaka i 4 asistencije. Brojke ne lažu, zato Karoglanu nije prošao Dambrauskasov model, ali igra je imala vrlo slične karakteristike.

image

Mislav Karoglan

VOJKO BASIC Cropix

Jakobušić je u svom mandatu imenovao šest trenera. Boru Primorca kao privremeno rješenje, zatim Tramezzanija, Gustafssona, Dambrauskasa, Karoglana i Leku. Talijan je nesporno napravio najbolji posao, izvukao klub iz najteže situacije, međutim, nijedan trener nije donio naslov prvaka. Najčešće se u tom kontekstu spominjao Matjaž Kek kao “kapitalac” koji će Bijelima vratiti titulu, ali do Keka nije Jakobušić stigao. Danas Kek nije opcija, budući da će pored natjecateljskog karaktera novi će trener imati čvrstu obvezu promoviranja mladih igrača.

U temi profila budućeg trenera Hajduk poslužili smo se iskustvom iz prošlosti. Pronašli smo uspješni obrazac koji bi i danas potpisao svaki trener Hajduka. I sportski direktor, jasno. Prije 23 godine, u proljeće 2001., kreiran je šampionski Hajduk sa Šurjakom u ulozi sportskog direktora i Vulićem na dužnosti trenera. Hajduk koji je igrao efikasan, nadasve atraktivan, ali i natjecateljski nogomet. Upravo se takve karakteristike traže od budućeg stratega Bijelih. Rezultat, atraktivna igra i momčad s temeljem domaćih igrača.

- Stvorili smo momčad baziranu na igračima iz omladinskog pogona Hajduka, a pritom smo ciljano dovodili pojačanja iz domaćih klubova.

Ogledni primjerak

Nema nikakve sumnje, šampionski Hajduk iz 2001. trebao bi biti ogledni primjerak budućem treneru Bijelih, ali prije svih sportskom direktoru Hajduka, koji će tražiti novog stratega.

image

Jure Ivanković

Snimio: Miljenko Karacic

Da, delikatna je uloga novog trenera Bijelih, koji dolazi nakon sezone velikog razočaranja. Morat će bitno promijeniti momčad, pronaći novu kemiju u svlačionici, budući da su očekivanja ono jedino što se nije promijenilo.

Kakav će proračun imati na raspolaganju pitanje je za predsjednika, ali bez obzira na sve okolnosti cilj ostaje isti. Naslov prvaka, europska skupina i domaći Kup. Jer, veličina kluba i brojnost navijačkog puka ne dopuštaju da Hajduk bude ovakav kakav je danas. Bez reda i rasporeda, bez rješenja za budućnost. Zato i dolazi novi trener da Hajduk bude “as used to be”. Kao što je nekoć bio. Ozbiljni pretendent s jasnom idejom kako napasti naslov prvaka.

TRI GLAVNE ZADAĆE NOVOG TRENERA

1) Ključni igrač

Najbitnije pitanje jest oko kojeg se igrača gradi momčad. Je li Livaja taj koji može i četvrtu sezonu zaredom biti središnja figura ekipe? Ostaje li Perišić, može li se na njegovom učinku i liderskoj ulozi graditi momčad? Sve su to pitanja koja će dočekati novog trenera, koji će morati napraviti i novu selekciju igrača, "očistiti" svlačionicu.

2) Brža igra

Zahtjev koji se postavlja kao imperativ, a usko je vezan uz selekciju igrača. Hajduk je ove sezone igrao spori, teško gledljiv nogomet. Igra splitske momčadi stvarala je minimalne prigode, stoga ne čudi da Bijeli dijele četvrtu poziciju po efikasnosti. Brža, modernija igra tražit će se od novog trenera.

3) Pobjednički mentalitet

Karakteristika je to koja je nedostajala aktualnoj momčadi. Da je bilo drukčije, danas bismo se bavili pitanjima kako do trofeja u završnici sezone. Stvaranje pobjedničkog mentaliteta usko je vezano uz selekciju igrača jer pobjednički gard kreiraju ljudi, a ne plan i program na papiru.

Ivankoviću asistenti iz Omladinske škole

Jure Ivanković neočekivano je dobio priliku postati trener Hajduka za posljednjih sedam kola, a pritom je zanimljivo tko će biti u njegovom stožeru. Dragan Blatnjak i Goran Karoglan, dva pomoćnika bivšeg trenera Mislava Karoglana, već su se oprostili od Poljuda, stoga će Ivankoviću, koji je također bio dijelom raspuštenog stožera, asistirati netko od trenera iz klupskog omladinskog pogona.

Kloppov poučak

Vrijeme i povjerenje, dvije su karakteristike kojom bi klub trebao "naoružati" novog trenera, a što, dakako, nije do sada bio slučaj. Jürgen Klopp je s Liverpoolom uzeo Ligu prvaka, prvenstvo i domaće kupove. Pritom je izgubio finale Europske lige u premijernoj sezoni. Ali, imao je vrijeme i povjerenje kao dva ključna saveznika. Jasno, pritom je imao viziju selekcije i sredstva za ostvarenje te iste vizije.
Tko god bude izabran za trenera, trebat će vrijeme. Napravit će potpuno novu selekciju igrača, kreirat će novu momčad, koja neće istog trena igrati "najbolji nogomet na svijetu". Klopp je u četvrtoj sezoni uzeo Ligu prvaka, do tada je izgubio i kijevsko finale Champions League. U petoj sezoni s Redsima uzeo je naslov prvaka Engleske, kojeg se u Liverpoolu čekalo 30 godina. Ali, imao je vrijeme i povjerenje onih koji su ga angažirali.

HAJDUK DO KRAJA SEZONE

14/04/24.

Hajduk - Osijek

20/04/24.

Slaven Belupo - Hajduk

27/04/24.

Hajduk - Rudeš

05/05/24.

Hajduk - Varaždin

11/05/24.

Istra 1961 - Hajduk

18/05/24.

Hajduk - Gorica

25/05/24.

Lokomotiva - Hajduk

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 19:29