VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
MERCATO NA POLJUDU

Ovo je četvorka koja bi mogla prva napustiti Poljud! Hajduk bi na njima mogao zaraditi i do 10 milijuna eura

Hajduk na ljeto mora prodavati kako bi osigurao novac koji mu je svakako nužan za normalno funkcioniranje
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 12. svibanj 2022. 10:09

Hajduk u sljedeću sezonu ulazi s ciljem da osvoji prvenstvo. U proteklih 18 mjeseci Jakobušić je sve poteze vukao isključivo u tom smjeru - biti spreman u trećoj godini mandata uzeti naslov. Na koncu je konkurentan postao već u drugoj, ali od prvog dana glavne snage bile su usmjerene na treću sezonu.

Stoga će biti zanimljivo vidjeti koga će sve Hajduk na ljeto biti spreman prodati kako bi osigurao novac koji mu je nužan za normalno funkcioniranje. Znate već da je Hajduk prošlu godinu završio s minusom od 28 milijuna kuna, godinu ranije s minusom od 21 milijun, pa se mnogi već pitaju kako Hajduk uopće uspijeva normalno funkcionirati? No, koliko god Jakobušić bio sposoban pokrpati sve te minuse te redovno isplaćivati plaće, na ljeto će mu trebati nekoliko unosnih transfera.

Stipe Biuk (19) uvijek je na prvom mjestu kad se priča o iznosima koji bi trebali bitno popraviti stanje u poljudskoj blagajni. Nikoličius je ljetos javno priznao da je Hajduk odbio ponudu ze Biuka tešku 10 milijuna eura. Nažalost, mladi krilni napadač nije sezonu odigrao na željenoj razini, proljetni dio sezone praktički je proveo na klupi, zabio je tek jedan gol (uz tri asistencije), pa mu je sve srušilo vrijednost na tržištu. Biuk je usprkos lošijoj sezoni i dalje vrlo tražen, struka u Europi svjesna je Biukove mladosti, kao i činjenice da je Hajdukov prioritet bila borba za vrh, a ne razvijanje mladića koji je dokazao kvalitetu, ali svejedno mora proći fazu odrastanja. A za to odrastanje Hajduk nije imao vremena. Uglavnom, Biukova cijena kreće se između pet i sedam milijuna eura.

I, prema našim saznanjima Hajduk ga je spreman unovčiti iz dva razloga. Prvi je što mu nužno treba novac, a drugi to što će glavne napadačke uloge i u novoj sezoni imati tandem Livaja - Kalinić jer će lov na trofeje (ponovno) biti primaran. Stoga držimo da je Biuk blizu izlaznih vrata jer lista klubova koji ga prate i žele i dalje je dugačka.

Emir Sahiti (23) važan je igrač Hajduka, Dambrauskas ga iznimno cijeni jer ima kvalitetu, jer je veliki borac, a može pokriti obje krilne pozicije, plus što zna odigrati i u veznom redu. Sahiti je usprkos dosta problema s ozljedama zabio i vrijednih sedam golova uz četiri asistencije. I za njega vlada veliki interes, posebno zato što mu je cijena još uvijek pristojna, pa se potencijalni kupci nadaju da će ga moći dovesti za tri do četiri milijuna eura.

Kako su Marko Livaja i Nikola Kalinić temelj na kojem počiva današnji Hajduk, jasno je da će na ljeto višak biti pričuvni centarfori Jan Mlakar (23) ili Marin Ljubičić (20). Mlakar je zimus bio na izlaznim vratima, imao je ponudu iz Serie B tešku dva milijuna eura, ali je Hajduk spustio rampu. Na ljeto je neće spustiti, osim ako se ne odluči za prodaju Marina Ljubičića, čija mladost i energija, te veliki centarforski potencijal, mame dosta klubova. Ljubičićev slučaj dosta je sličan Biukovom, da se ne ponavljamo o razlozima zbog kojih je ovaj mladić izgubio minutažu.

Tih nekoliko izlaznih transfera trebali bi otvoriti prostor za neke nove igrače. Ne sumnjamo da Jakobušić za ljeto opet planira neku transfer-bombu, a sigurni smo da Nikoličius već mjesecima traga za barem jednim brzim stoperom, jednim veznjakom, desnim bekom, te krilnim pojačanjem. Hajdukov je plan na ljeto dodatno ojačati momčad, te svaku poziciju popuniti s dva kvalitetna igrača. Trebat će i u lovu na titulu, ali u lovu na jesen u Europi...

TOP DESET NAJSKUPLJIH

Marko Livaja

- rođen u kolovozu 1993.

- vrijednost na TM 6,5 mil. €

Stipe Biuk

- rođen u prosincu 2002.

- vrijednost na TM 4,5 mil. €

Filip Krovinović

- rođen u kolovozu 1995.

- vrijednost na TM 4,0 mil. €

Ferro

- rođen u ožujku 1997.

- vrijednost na TM 4,0 mil. €

Jan Mlakar

- rođen u listopadu 1998.

- vrijednost na TM 3,0 mil. €

Lovre Kalinić

- rođen u travnju 1990.

- vrijednost na TM 2,0 mil. €

Dario Melnjak

- rođen u listopadu 1992.

- vrijednost na TM 2,0 mil. €

David Čolina

- rođen u srpnju 2000.

- vrijednost na TM 1,5 mil. €

Emir Sahiti

- rođen u studenome 1998.

- vrijednost na TM 1,5 mil. €

Marin Ljubičić

- rođen u veljači 2002.

- vrijednost na TM 1,5 mil. €

Linker
12. svibanj 2022 10:22