DAMIR SKOMRLJ Cropix
NOVI SPORTCAST

‘Ovo je bio najveći problem za Leku. Dinamo? Ako je on najbolji igrač Modrih, onda je to razlog za brigu‘

U novom izdanju Sportcasta u gostima nam je bio nogometni trener Mario Cvitanović
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 07. prosinac 2023. 19:30

Prvi dio SuperSport HNL približava se kraju. Ostalo je još da se odigraju dva kola prije zimske pauze, a s prvog mjesta će Novu godinu dočekati Hajduk i to prvi put nakon 19 godina. S obzirom na situaciju u kojoj su se Splićani našli nakon smjene Ivana Leke i dolaska Mislava Karoglana, u Hajduku moraju biti zadovoljni.

- Nisam ovo očekivao. Znao sam da situacija u klubu nije bila optimistična prije dolaska Karoglana. Moram pohvaliti potez uprave što su njega doveli - u tom trenutku je bila loša atmosfera, rezultati nisu bili dobri, otišao je Leko koji je neko ‘veliko ime‘ i ti uzimaš Karoglana koji iza sebe ima tri poraza u tri utakmice u Istri 1961 nakon kojih je dobio otkaz. Mislim da je to hrabrost uprave Hajduka - rekao je u našem Sportcastu nogometni trener Mario Cvitanović, a na njega se nadovezao glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola:

- To čak nije hrabro nego vrlo hazarderski.

Pogledajte cijeli Sportcast:

Karoglan nije puno mijenjao u igri, ali lako je uočljiva jedna druga stvar, smatra Cvitanović.

- Igrači su puno rasterećeniji, opušteniji. To nije kritika Leki nego to ima veze s našim mentalitetom. Treneri kod nas moraju uvijek biti pozitivni, afirmativni, doslovno gladiti te igrače i biti s njima, neću reći prijatelj, ali na liniji prijateljstva i autoriteta za razliku od nekih drugih zemalja. Tamo je odnos strogo profesionalan, a kod nas trener mora biti fleksibilniji, pa i mekaniji. To je Leki bio najveći problem jer je došao iz Belgije gdje je potpuno drukčiji mentalitet, gdje su zahtjevi prema igračima puno veći nego kod nas. U Hrvatskoj od igrača možeš imati dva-tri zahtjeva, Leko je tražio više što se vidjelo i iz izjava nakon utakmice i nije se uspio povezati s igračima da oni budu njegovi vojnici i da prate njegove zamisli.

Je li Sergej Jakirović uspio uhvatiti konce u Dinamu?

- Mislim da ne. Dinamo ne igra sada na način na koji je igrao sa Zrinjskim i s Rijekom. On još uvijek nije posložio ono što bi htio. Hoće li uspjeti? Vidjet ćemo, a to dosta ovisi o igračima koje ima. Mislim da je i Jakirović postao malo fleksibilniji u Dinamu nego prije.

image

Mario Cvitanović

SPORTSKE NOVOSTI

Jedan od igrača koji nas je sve oduševio je Takuro Kaneko koji je na posljednjim utakmicama ponajbolji igrač Dinama.

- Taj podatak je malo zabrinjavajući. Ako je Kaneko najbolji asistent, najbolji dribler ili najbolji igrač Dinama, onda je to razlog za brigu u svlačionici Modrih - smatra Cvitanović, a sličnog je razmišljanja i Šola:

- Realno bi Baturina, Petković, pa i Vidović trebali biti ispred Kaneka. Njemu svaka čast jer on nije dobro izgledao kad je došao. Sada se aklimatizirao i kad je uhvatio zraka pokazao je da je brz, dobar dribler, da zna igrati nogomet.

Cvitanović jasno ističe što je najvažnija stvar za Modre.

- U ovom trenutku razlog optimizma Dinama je povratak Petkovića. Da on nije igrao protiv Slaven Belupa nisam siguran da bi to izgledalo tako jednostavno. Kad Petković igra, onda igra i Dinamo.

Šola ima zanimljivu tezu:

- Hajduk je jako ovisan o Livaji, a rekao bih da je Dinamo jednako tako ovisan o Petkoviću iako oko Petkovića ima više kvalitetnijih igrača nego oko Livaje. To ne bi trebalo biti tako s obzirom na Dinamov kadar.

Rijeka je treći klub koji sr bori za vrh, a kod njih je situacija možda i najlakša jer su sve posložili. Nekoliko je mladih igrača iskočilo na Rujevici, a među njima i Toni Fruk koji je po Sofascore nakon Marka Livaje drugi najbolje ocijenjeni igrač SuperSport HNL.

- Fruk je igrao prošle sezone u Gorici i dok je on bio ozlijeđen Gorica je proživljavala veliku krizu. Uzlet kluba je bio povezan s njegovim povratkom. Tu je on povukao momčad, a sada je u Rijeci samo nastavio s odličnim igrama. Ima jako dobar pregled igre, jako dobar pas, može igrati i kao ofenzivni veznjak i kao krilo. Osobno mi se jako sviđa kao i cijela priča oko napadačkog dijela Rijeke - rekao je Cvitanović i nastavio:

- Zanimljivo je da Ivanović i Pašalić, koji nisu mogli do minutaže u Bundesligi, odnosno koji su došli u Rijeku iz drugih momčadi svojih klubova i odmah kod nas rade razliku. Što se događa s našim igračima, nogometašima koji su prošli mlade selekcije u hrvatskim klubovima? Njihova energija, brzina, igra jedan na jedan, karakteristike koje dovode ti igrači naši nogometaši nemaju. Mi takve igrače ne proizvodimo.

image

Mario Cvitanović, Emir Fulurija i Robert Šola

SPORTSKE NOVOSTI

Šola se na to nadovezao i uputio jasnu poruku hrvatskim trenerima:

- Svi ljudi koji rade u HNL klubovima moraju se zapitati zašto Ivanović i Pašalić izgledaju puno bolje nego većina igrača koji dolaze iz naših klubova.

Cvitanović je ovu temu zaključio s osvrtom na predavanje koje je Igor Tudor imao hrvatskim trenerima ovog tjedna na njihovom seminaru.

- Tudor je rekao, a ja se s tim apsolutno slažem, kako su kod nas treneri opterećeni sistemom, sustavom, fazama obrane i napada, pobjedama, a zanemaruju individualni razvoj igrača. Zašto nema jako mladih igrača u prvim sastavima? Jer se na nižoj razini u pogrešno vrijeme bavimo pogrešnim stvarima. U najmlađim kategorijama se ne bavimo s individualnim razvojem igrača, nego se bavimo sustavima, bavimo se pobjedama. Tudor je rekao kako ne smijemo dozvoliti da treneri u mlađim kategorijama razvijaju sebe, a ne razvijaju igrače.

Što Cvitanović i Šola misle o gradnji novih stadiona u Rijeci, Koprivnici i Zagrebu; zbog čega je Gorica hit prvenstva; je li za Osijek dobar potez dovođenje stranca na poziciji sportskog direktora; koji od hrvatskih klubova najmirnije dočekuje zimu? Odgovore na ta i na mnoga druga pitanja pronađite u cijelom Sportcastu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 18:55