Mauro Perković (Dinamo)

 RONALD GORSIC Cropix
‘BINGO‘ ZA MODRE

On je apsolutno otkriće i veliki Bišćanov dobitnik. Dinamo boljeg neće naći, osim ako iskrca bogatstvo

Mauro Perković igra sjajno i mogao bi vrlo brzo zapeti za oko čak dvojice izbornika
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. travanj 2023. 06:34

Otkako je Igor Bišćan trener Dinama, Mauro Perković odigrao je dvije dobre utakmice na lijevom braniču i pokazao se boljim rješenjem za to mjesto od gotovo svih koje smo zadnjih godina gledali u Maksimiru, iako je Robert Ljubičić u nekim susretima bio na finoj razini, ali s bitno drugačijim stilom igre i karakteristikama.

Bišćan, koji ga je znao otprije iz mlade reprezentacije, reći će da to Perkoviću nije prirodna pozicija, međutim, da je zadovoljan. Ali, nije niti neprirodna. To što je stoper ne znači da ne može biti kvalitetan lijevi branič, čega je Dinamov trener očito svjestan. I Bišćan je bio i stoper i zadnji vezni.

Motiviran da zagrize

Perković ima 185 centimetara. Nije nizak, ali nije niti osobito visok za ulogu središnjeg braniča. Koliko će god pojedini treneri kazati da je samo puki stereotip kako stoper mora biti visok, ako danas pogledate Realove, Cityjeve, Bayernove, Interove, Milanove... vidjet ćete da ih ima. I po visini, a i mnogi su kršni momci. Samo iznimni mogu niži biti vrhunski, poput svojedobno Carlesa Puyola, ako su taktički genijalni, te sjajnog odraza i duela. Zato bi Perković itekako trebao biti motiviran da zagrize. Osim navedenog ima barem još tri jaka razloga - potvrdi li se da na braniču ima zabetonirano mjesto u prvoj postavi Dinama, kojem je kao kruh potreban ljevak jak defenzivno, hitar i solidnog centaršuta, to je prilično deficitarna pozicija i svijetu za prodaju jednog dana, a mogao bi zapeti za oko i izborniku mlade vrste Draganu Skočiću za Euro mladih, kao i kasnije Zlatku Daliću. Konkurencija je “mekša” nego na lijevom stoperu. I to ne samo zbog Joška Gvardiola, koji suvereno drži to mjesto u A vrsti.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Perković sad ima seriju od tri utakmice zaredom na lijevom beku, iako je to igrao i ranije, ne samo u Dinamu, nego i u Istri 1961. Stavio ga je Ante Čačić u Šibeniku u neslavnom kup-ogledu nakon kojeg je trener dobio otkaz, te u dva ligaška susreta pod Bišćanom. S Lokomotivom je u Kranjčevićevoj imao niz dobrih defenzivnih reakcija, četiri presječena dodavanja, dvije oduzete lopte, jednu otklonjenu opasnost... išao je i naprijed, pogodio okvir gola, ali ofenzivno je ipak bio suzdržan jer imao je svega jedan i to neuspješan centaršut, a dobio je samo četiri od jedanaest duela, kako govori statistika.

Djelovao je bolje

Već sa Slavenom Belupom, kad je i cijeli Dinamo djelovao bolje, imao je tri centaršuta, s jednim je bio asistent Špikiću za gol, dobio je osam od trinaest duela, imao više loptu, čak 87 dodira premda 64 u prethodnom susretu za istu kompletnu minutažu. No, jasno je da ima prostora i potrebe za napredak u ofenzivnoj igri kako bi donosio i obrambenu sigurnost i napadačku opasnost. Utakmice do kraja sezone dobra su šansa za rad, za usklađivanje s ekipom, za Bišćana da inzistira na zahtjevima koje pred njega postavlja i da se još bolje vidi je li Perković rješenje za Ligu prvaka. Prvi pokazatelji govore da Dinamo boljeg nema i teško će naći, osim ako iskrca bogatstvo. Radi se o 20-godišnjaku za kojeg su Modri, po neslužbenim podacima, dali oko dva milijuna eura, ali Perković ima potencijal da na njemu jednog dana zarade više. Da se pokaže kao pogodak zimskog prijelaznog roka 2023. godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 10:32