Marko Livaja

 Ante Čizmić/Cropix
BEZ TERETA VATRENIH

Odmoreni Livaja može opet zabijati, sve ispod devet bodova na Poljudu bio bi nenadoknadiv gubitak

Na planu kreacije, konstrukcije igre u napadu, traži se napredovanje u konfrontaciji s domaćinima
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 19. listopad 2023. 00:13

Eto što su nogometni navijači, u ovom slučaju, oni Hajdukovi. Nakon dva doslovno debakla reprezentacije Hrvatske, kada su, umjesto očekivanog osvajanja četiri do šest bodova u susretima protiv Turske i Walesa, stigla dva mučna poraza, u redovima ljubitelja splitskog kluba evidentne su zlurade i žučljive poruke, prema kojima bi vjerojatno sve bilo uspješnije da je Marko Livaja bio na raspolaganju izborniku Zlatku Daliću.

Jer Livaja je, kao, bio prisiljen na odstupanje iz reprezentacije, s obzirom na to da se od Dalićevih izabranika nije osjećao zaštićen.

Zato će biti zanimljivo vidjeti s kakvim će učinkom najbolji igrač i strijelac Hajduka krenuti u nastavak prvenstva, to jest, koliko će pridonijeti u sljedećih pet utakmica do nove stanke zbog reprezentativnih obveza.

- Jako je važno je li se Livaja odmorio, to jest pripremio za novu seriju utakmica - rekao je Ivan Pudar, jedan od rijetkih bivših igrača Hajduka koji komentira događaje bez dlake na jeziku.

Bijeli su u tom programu triput domaćini (Osijek, Rudeš, Varaždin), pa se u tim utakmicama s priličnim stupnjem sigurnosti računa na osvajanje svih devet bodova.

Sve manje od tolikog učinka predstavljalo bi novi, čak bi se moglo kazati, nenadoknadivi gubitak u utrci za naslovom. Kad je riječ o dvjema preostalim utakmicama, gostujućima u Slavoniji, to jest u Koprivnici i Osijeku, to su doslovno nagazne mine za "bijele".

Novi eventualni gubici bodova definitivno bi kompromitirali Hajdukove ambicije da se do zimske pauze održe na, ili pri vrhu,, tablice.

Na gostovanjima, poslije one sjajne startne serije od pet pobjeda, Hajduk je izgubio obje utakmice, i to u Velikoj Gorici i u Rijeci, pa se otud traži bolja bilanca protiv Slaven Belupa i Osijeka. Recimo, osvajanje četiri boda bilo bi primjereno nadanjima navijača, tri boda bi značila novo zaostajanje, dvije neriješene pogotovo.

Nakon poraza na Rujevici, Hrvoje Vejić, kapetan Hajduka prigodom posljednjeg trijumfa u prvenstvu, daleke 2005., zaključio je:

- U obrani smo tvrdi, primamo golove rijetko i slučajno, ali u kreaciji igre nas nema, lako nas se pritisne i ne možemo ostvariti neku značajnu inicijativu na protivnički gol.

I baš na tom planu kreacije, konstrukcije igre u napadu, traži se napredovanje u konfrontaciji s domaćinima. Kad je riječ o sastavu, Filip Uremović najvjerojatnije još neće biti spreman (navodna ruptura mišića), ali tu je Josip Elez, jedan od provjerenih faktora obrane, uz dodatak da je Elez kao stoper, za razliku od drugih iz te obrambene linije, u stanju svojim dubinskim proigravanjima pomoći napadu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 01:49