ANTE CIZMIC Cropix
UBOJITI GOLGETER

Novi veliki uspjeh Marka Livaje: Ovo do ‘splitskog božanstva‘ nije uspjelo niti jednom igraču s Poljuda

Ne namjerava se zaustaviti, a došao je i do statusa igrača koji smjera napasti i dvojac na vrhu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. svibanj 2023. 23:27

Drugu godinu zaredom Marko Livaja pokorio je HNL. Najbolji je strijelac lige, najbolji je igrač i po ocjenama novinara SN-a, čime je ponovno zaslužio i Žutu majicu jedinog hrvatskog dnevnog sportskog lista.

Dvije godine zaredom golgeteri HNL-a bili su dosad redom dinamovci, od Gorana Vlaovića, preko Igora Cvitanovića i Tome Šokote. Ivica Olić također je obranio naslov prvog strijelca HNL-a, međutim, prve je sezone nosio dres Zagreba, a druge Dinama. Livaja je u obje godine hajdukovac, po dresu i opredjeljenju. Prvi igrač s Poljuda kojem je uspjelo obraniti naslov golgetera lige.

U nižoj brzini

Prije njega isto su pokušavali Kozniku, Futacs i Caktaš, ali nikome nije pošlo za nogom. Caktaš je bio u najboljoj poziciji, imao je isti broj pogodaka kao i Čolak, ali titulu najboljeg ponio je centarfor Rijeke zbog manjeg broja minuta na travnjaku.

Livaja je učinkom u dvije i pol sezone došao do statusa igrača koji smjera napasti i dvojac na vrhu, spomenutog Miju Caktaša i Tomislava Ercega, koji su postigli po 81 zgoditak za Hajduk u HNL-u. Daleko su ispred svih, nitko ih ne može dostići, ako to u skoro vrijeme ne napravi Livaja. Došao je do brojke 53 pred zadnju utakmicu sezone, ubilježio identični učinak kao i Zvonimir Deranja. Legendarni golgeter s Grude dosad je bio “vječni treći”, ali Livaja misli ozbiljno. Livaja sigurno ima ambiciju postati prvi strijelac Hajduka u HNL-u, a za takav doseg trebala bi mu vjerojatno sezona i pol. Ako je suditi po učinku iz ove sezone...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Livaja je prve polusezone u Hajduku potpisao šest zgoditaka i sedam asistencija. Do tada mu je golgetersko ostvarenje karijere bilo devet pogodaka u dresu AEK-a u sezoni 2019./20. Međutim, vidjelo se da mu odgovara “domaći zrak”, da se na Poljudu odlično osjeća od prvog dana povratka u bijeli dres. Prošle sezone postao je prvi strijelac HNL-a s 28 zgoditaka, oborivši i klupski rekord po broju pogodaka u jednoj sezoni. Livaja je nastavio tresti mreže i ove sezone, ponovno je “zlatna kopačka” HNL-a, međutim, mora se priznati, na kraju sezone prebacio je u nižu brzinu. Zabio je pogotke u polufinalu i finalu Kupa, oba s bijele točke, ali u prvenstvu je poentirao samo dvaput u posljednjih devet susreta. Ubacio je Šibeniku na Šubićevcu početkom travnja i Lokomotivi prve svibanjske nedjelje.

Nije bilo spora već početkom proljeća da će Livaja ponovno uzeti naslov golgetera lige. Ali, na proljeće je bio u laganom padu forme. Nije to bio Livaja iz prošle jeseni. Šest je pogodaka zabio do kraja ožujka, kao da se njegova skromnija realizacija poklopila s Hajdukovim gubitkom ambicije u šampionskoj utrci. Možda zaista u tom “grmu leži zec” jer Livaja je i prve sezone zabijao u najvažnijim utakmica, bio motiviran cijelu sezonu, s naglaskom da je kroz travanj imao jedan post dvije godine zaredom.

Trenuci odmora

Već smo konstatirali da travanj nije njegov mjesec kada zabija pogotke, ali svaki napadač ima svoje trenutke odmora. Livajin golgeterski post ipak nije utjecao na njegov status, prvi je, najbolji u HNL-u drugu godinu zaredom. Veliki doseg jer u životu je lijepo osvajati, ali najteže ponavljati. Livaji je to uspjelo!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. svibanj 2024 20:01