GORAN MEHKEK Cropix
JOŠ UVIJEK U ULOZI LOVCA

Neki novi Hajduk: Sve ozbiljniji, dobio je i igrača kakvog je trebao, a evo i tko je najveći dobitnik

Zadali su bolan udarac prvaku, no pobjedu su ispratili bez imalo euforije, svjesni koliko ih još posla čeka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. srpanj 2023. 23:23

Hajduk je na atipičan način popratio pobjedu na Maksimiru i to govori da Bijeli danas zrelije razmišljanju, što im može samo pomoći. Nakon ranijih bi trijumfa euforija parala nebo, Split bi ludovao, kad su 2021. dobili 2:0 navijači su dočekali momčad u zračnoj luci i na stadionu, tada su Livaja i Subašić i “popili” kaznu od 35 tisuća kuna za pjevanje o Dinamovom imenu. Sad je Livaja prvi još u Zagrebu stišavao emocije i moderirao ozračje u kojem nema mjesta ni razloga za padanje u delirij, upozorio da “ne smiju izgorjeti u svom ovom ludilu”, ovom prilikom nije bilo dočeka niti fešte, Hajduk je ostao čvrsto na zemlji.

Bez sreće je teško

Izvukli su se iz ponora, okrenuli rezultat, dobili utakmicu i sretni, s pjesmom, mirno otišli kući, za mentalitet Dalmacije i temperament hajdukovaca neka nova priča... Koja govori da ovaj put ozbiljnije nego ranije planiraju biti prvaci. Mogu li? Na to niti dvije utakmice u Zagrebu još nisu dale odgovor. Prvenstva se gotovo nikad ne rješavaju u derbijima.

image

Ivan Leko

GORAN MEHKEK Cropix

Dinamo je pao, bilo je baklji u zraku, a još više “baklji” upaljeno je u srcima navijača Bijelih, koji su ponovno osnažili nadu da bi to mogla biti njihova sezona. Da bude tako Hajduk će morati napraviti još neke ozbiljne iskorake u igri, ali danas je svim njegovim pristalicama lakše vjerovati da hoće... I sreća ih je pomazila, a i bez sreće je teško do krune.

Ivan Leko najveći je dobitnik. Tijekom ljeta pojedini su nas splitski novinari uvjeravali kako bi dobio otkaz da nije osvojio Kup, te kako s malim kreditom ulazi u novu etapu. Još jedan poraz nakon Superkupa doveo bi sve što radi pod ogroman upitnik i tko zna bi li neki sljedeći loš rezultat nakon toga uspio preživjeti. Međutim, sada je drugačije, Leko je u petak zaradio tri plusa veća od Velebita:

- dokazao je da je stvorio bitno čvršću momčad koja i kad nije napadački disponirana uspijeva egzistirati u utakmici jer koliko je god Dinamo dominirao posjedom i akcijama nije stvarao prave šanse osim onih koje su im poklonili za gol i kazneni udarac

- potvrdio je da ima nos za igru i zna povući poteze s kojima mijenja zbivanja u svoju korist

- pobrao je goleme komplimente za dovođenje Odjidje-Ofoea na kojem je on inzistirao.

Više međusobnog poštovanja

Navijači su se uistinu oduševili klasom koju nudi. Na društvenim mrežama i kanalima javljaju se ljudi iz država gdje je ranije igrao i pišu kako je bio najbolji igrač tamošnje lige. Definitivno je Odjidje-Ofoe čovjek kakvog su Bijeli trebali.

Dojam nakon Maksimira jest kako su u Hajduku svjesni da će svako opuštanje biti skupo, da vezno-ofenzivna linija veći dio susreta nije dobro djelovala, da se Ferro u duelu sa Špikićem osramotio, da Krovinović igra alibi nogomet, da je Livaja do gola bio dobro skriven između Ristovskog i Šutala, iako je tada pokazao kakav je “monstrum šesnaesterca”, te da ovoj momčadi nedostaje istinska krilna ofenzivna moć. Navijači nisu prestali zazivati Perišića koji bi bio savršeno pojačanje, ali dobro bi došlo i neko manje zvjezdano, a kvalitetno rješenje.

image

Luka Ivanusec, Filip Krovinovic.

GORAN MEHKEK Cropix

Hajdukov milje na klackalici je između oduševljenja i kritika na račun igre, koje je itekako imao i Leko, ali gotovo svi vjeruju da su Bijeli ove sezone spremniji za borbu za titulu nego inače i da to neće ostati samo opsjena. Dobra provjera teze bit će već Rijeka u drugom kolu na Poljudu za koji stižu najave da će biti pun.

Iako je krenuo s plus tri u odnosu na prvaka, Hajduk je i dalje lovac, a Dinamo lovina. Samokritičnost i trezvenost u analizama pokazuju da su Bijeli svega svjesni. Ništa jedna pobjeda u prvom kolu neće značiti, bez obzira na karakter koji je pokazan ako ne nastave tako. Ova momčad, kad se neka pojačanja spreme i eventualno dodatno osnaži kadar, može igrati još znatno bolje. I mora. Pogotovo u Europi.

Leku čeka kazna zbog isključenja u Superkupu, a derbi je potvrdio da se i Bijeli i svi ostali trebaju baviti igrom, a ne suđenjem. U finišu utakmice vidjeli smo kako je to kad Hajduk dobije Dinama u sudačkoj nadoknadi, ali i kako je to kad taj gol padne nakon zaleđa koje nije dosuđeno, a dogodilo se u napadu iz kojeg je došlo do kornera. Sve je to dio igre. S više međusobnog poštovanja svih aktera i nogomet će nam biti zdraviji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 22:27