Marko Livaja

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
ČEKA SE OČITOVANJE

Navijači Hajduka prozvali trojicu igrača, ne štede ni Marka Livaju. Hoće li biti sankcija iz kluba?

Logika kaže da se igrači koji su ozlijeđeni ne bi trebali baviti nekim drugim sportom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. svibanj 2024. 22:25

Povijest se ponavlja, na kraju razočaravajućih sezona Hajduka prvi na udaru uvijek se nađu igrači. Osim što je na tribinama Alda Drosine osvanuo transparent "Pozdrav ‘ozlijeđenima‘, vidimo se u Splitu", na meti navijačkih kritika putem transparenata našao se posebno kvartet koji zbog ozljeda nije putovao u Pulu, ali viđeni su kako se bave drugim "djelatnostima".

Livaja je fotografiran kako igra padel, dok su Benrahou i Dajaku viđeni u šetnji Hvarom. Kakva je priroda njihovih ozljeda, najbolje znaju u klubu, sve ostalo na razini je špekulacija, ali logika kaže da se igrači koji su ozlijeđeni ne bi trebali pojavljivati u javnom prostoru, pogotovo da se pritom bave s nekim drugim sportom.

Profesionalnost nalaže takav pristup, stoga se očekuje i službeno očitovanje splitskog kluba po pitanju je li netko od igrača prekršio disciplinu i kakve će sankcije u tom slučaju snositi. Ali nema tu nikakvih novosti ni iznenađenja, jer nažalost Hajduk već tjednima izgleda kao "razbijena vojska" bez discipline i profesionalnog pristupa. Međutim, navijači ne ostaju dužni. Kao ni svih proteklih godina.

image

Transparent Torcide u Puli

GORAN ŠEBELIĆ/Cropix

Koliko god se posljednjih sezona pokušavalo rezultat staviti u kategoriju "trenda", ipak je učinak na terenu uvijek bio i ostalo glavni okidač navijačkog bijesa. Dovoljno je sjetiti se nekih detalja iz ne tako daleke prošlosti. U kolovozu 2003. godine hajdukovce su na Poljudu dočekale iskopane rupe na glavnom terenu poslije poraza u prvom susretu Kupa UEFA od finske Hake (1:2).

Neke je komentatore zbivanja poruka asocirala na "grobove", ali ostavimo neka svatko ima pravo na svoje viđenje. U svakom slučaju, iskopan je bio Poljud nakon Hake, a na kraju sezone navijači su igračima na tribinama izvjesili transparent "Prvaci ili mrtvaci". Za podsjetnik, Bijeli su te sezone prije 20 godina osvojili prvenstvo Hrvatske.

Sedam godina kasnije na Cankarevoj poljani u centru Splita, nadomak Starog placa i sjedišta Torcide, osvanuli su plakati s likovima prvotimaca Hajduka. Kao potjernice iz "kaubojaca" koje bi počinjale s engleskom riječju "wanted". Traže se. Ciklički su se ponavljali događaji, pa su opet sedam godina kasnije, u proljeće 2018., ispred kluba navijača, opet pored Starog placa, fizički napadnuti Futacs i Said. Razlog je bio rezultat, odnosno stav navijača da se dvojica inozemnih igrača nisu dovoljno zalagali u recentnim dvobojima. Neposredno nakon napada, na finalu Kupa u Vinkovcima, izvjesili su navijači Hajduka transparent s porukom "Đava je straj".

Šest godina poslije društvenim mrežama se dijeli namontirana fotografija Livaje s reketom u ruci, a već je prije mjesec dana bio tema transparenta postavljenog na frekventnoj gradskoj prometnici nakon što je otišao na kratki odmor u Grčku poslije poraza od Lokomotive. Sve izgleda tako prepoznatljivo i već viđeno, jer velika očekivanja uvijek stvaraju još veća razočaranja kada rezultat izostane. Netko plati ostavkom poput predsjednika i trenera, ali svi su pod povećalom. Igrači Hajduka trebali bi toga biti svjesni.

Linker
14. svibanj 2024 15:22