JAKOV PRKIC Cropix
USKLAĐIVANJE BIJELIH

Na Poljud stižu igrači za trofeje i Europu, a navijače jedno brine! Dambrauskas će u svemu imati ključnu ulogu

Teško je nešto predbaciti predsjedniku Jakobušiću, prisiljenom da juriša za rezultatima u domaćim natjecanjima
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 29. lipanj 2022. 18:43

Valdas Dambrauskas, Hajdukov trener, radi na usklađivanju "bijelih" na pripremama u austrijskim toplicama Bad Waltersdorf, i vrlo je zadovoljan na račun intenziteta i žara prvotimaca, među kojima je i sedam mladića iz omladinskog pogona Hajduka.

Na prvom pripremnom testu protiv rumunjskog Cluja (0-2) dobili su priliku Elvis Letaj kao lijevi bek, stoper Dominik Prpić, vezni Ivan Krolo, te dva napadača Ivan Šarić i Ivan Čubelić, i može se kazati da su položili ispite. Dvojica mladića iz inkubatora na Poljudu, stoper Mateo Jurić Petrašilo i napadač Roko Brajković, ostali su na čeki, kako bi valjda dobili priliku na sljedećim utakmicama.

Te činjenice dokaz su koliko Hajduk vodi računa o svom pomlatku, premda se isto tako može zaključiti da se šampionska momčad juniora "bijelih" razilazi, kao i nekoliko mlađih igrača iz kadetske formacije. Osnovna je dilema hoće li, odnosno koliko će utakmica u sljedećem prvenstvu odigrati ti mladići, u slučaju da ostanu priključeni prvoj momčadi. Odgovor na to pitanje dat će trener Dambrauskas, ali u odnosu na praksu, jer su dosad mladi igrači, u prvom redu Stipe Biuk i Marin Ljubičić, povremeno startali ili upadali, pa su odigrali malo kompletnih utakmica.

image
hajduk.hr

Tudorov dobar posao

Šef Hajdukove akademije, vrlo iskusni Boro Primorac, koji je osvojio povjerenje Hajdukovih predsjednika i sportskog direktora Jakobušića i Nikoličiusa, izjavio je u pomalo misterioznom tonu poslije trijumfalnog završetka prvenstva juniora Hrvatske:

- Igramo dobar nogomet i imamo dobre igrače. Sretan sam zbog Hajdukove budućnosti. Zasluženo smo osvojili trofej, jer cijelu godinu djelujemo moćno. Već znamo tko će prijeći u prvu momčad, a tko će popuniti ovu juniorsku.

Primorac po svojem položaju i iskustvu, u krajnjoj liniji i znanju, prepoznavanju potencijala mladih igrača, sposobnih uskočiti u prvu momčad, ipak je trebao imenovati one koji su zaista najtalentiraniji.

Svojedobno, kada je prvu momčad u siječnju 2020. preuzeo Igor Tudor, lansirao je, ni više ni manje, nego devet mladih igrača, među kojima su bili i neki etiketirani kao ekstra talentirani.

U Istru i Veliku Goricu

Od tih igrač prodani su u inozemstvo Vušković, Kreković, Tahiraj i Radić, ili su otišli na probe, pa za stalno u druge hrvatske klubove Teklić, Blagaić, Čuić, Brnić i Delić. Vječno je pitanje, tko je procijenio da imenovani imaju potencijal za prvu momčad? Vjerojatno trener Tudor, izvjesno je, uz asistenciju rukovoditelja škole nogometa. Sada se postavlja pitanje koliko su značajni ti naslovi juniorskih prvaka Hrvatske kada će neki, zdravi bili pa vidjeli, u prvom sastavu dobivati priliku na kapaljku. Pokazalo se da su odlasci na posudbu vrlo djelotvorni (Šarić u Radomlju, prije toga Sahiti u Šibenik). Ono što Hajdukove navijače zabrinjava, jest bijeg kadeta s potencijalom s Poljuda. Tako je odlepršao Mate Ivković (4. 1. 2006.) u Romu (stručni ljudi kažu da je potencijal jednog Aljoše Asanovića), Luka Bradarić (8. 9. 2003.) u Istru 1986., Luka Kapulica (18. 1. 2005.) u Goricu, te najcjenjeniji na međunarodnom planu Marko Brkljača (15. 6. 2004.), koji se navodno sve dogovorio s predsjednikom Gorice Nenadom Črnkom (čekaju 1. srpnja).

Teško je nešto predbaciti predsjedniku Lukši Jakobušiću, prisiljenom da juriša za rezultatima u domaćim natjecanjima, posebno na europskoj sceni, kako bi sredio financijsko stanje kluba. To znači da su u prvom planu iskusni, provjereni igrači, često povratnici ili angažirani na posudbu, jer oni garantiraju bolje rezultate. Ili je možda ipak u pitanju nedovoljno sigurna procjena stručnjaka na Poljudu, koji su za to dobro plaćeni i uživaju status nedodirljivih?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 23:49