Tomislav Mrkonjić je bio ogroman talent

 CROPIX
TOMISLAV MRKONJIĆ ZA SN

Na Maksimir ga je doveo Zoran Mamić, a pravu priliku je propustio zbog - ekskurzije: ‘Imao sam neki svoj hir‘

Priča o atipičnom nogometašu koji je zbog principa i vrijednosnih kriterija bitno otežao svoj put
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. svibanj 2022. 18:04

Kad smo ga prvi put primijetili u prvoligaškom društvu, u dresu Rudeša, djelovao je kao igrač koji ima nešto više od drugih. Stamen, tehnički vješt, hitar, okomit i uvijek podignute glave kad je u posjedu lopte. I primijetilo bi se kako je igrač koji ponašanjem djeluje također drugačije. Nema foliranja, priče, gestikulacija i privlačenja pozornosti izvan nogometnog učinka.

Imao je 24 godine kada je stigao do Prve HNL. Prije Rudeša Tomislav Mrkonjić živio je nogometnu sudbinu većine mladih igrača kojima se ne vjeruje potpuno. Iz matične Croatije Zmijavci odlazio je u U-17 Dinamo, pa se vraćao, pa je otišao u RNK Split, pa se četiri-pet puta morao otisnuti na posudbu u Croatiju, Imotski. Prije pet godina pozvan je u Hajduk II, ali trajalo je devet mjeseci. Nije mu sjelo kako treba, vratio se kući u Zmijavce i onda je slijedio Rudeš. Činilo se da je to iskorak, ali nakon ispadanja u Drugu ligu, slijedila je sezona za zaborav za njega. Tek četiri nastupa, od kojih tri na proljeće za Croatiju...

image
CROPIX

Puno se toga u međuvremenu događalo u njegovom životu, atipičnog za nogometaša izrazite nadarenosti, ali i očito drugačijih prioriteta i vrijednosnih kriterija u svakodnevici. Kao onomad kad je biciklirao s rođakom i prijateljem iz Frankfurta do Splita, radi prikupljanja sredstava i za podršku djeci oboljelih od malignih bolesti...

Tomislav Mrkonjić je izvrstan nogometaš, ali i dojmljiva persona. Zato smo s pozornošću pratili njegov novi transfer, prvi puta u inozemstvo. Kad je Hajduk ušao u suradnju sa slovenskim (tada) fenjerašem i praktično otpisanim prvoligašem, uz nekoliko igrača (Čuić, Ćalušić, pa Šarić...) stigao je kao sportski direktor Andro Fistonić, dotad pomoćnik SD-a na Poljudu. I Fistonić je inzistirao na dolasku Mrkonjića.

Hit prvenstva

Efekti su vrlo zvučni. Radomlje se prometnulo u hit prvenstva (proljeće), osvojio je 74 % od mogućih 45 bodova i osigurao više kola prije kraja ostanak u Ligi. I to kakav, na poziciji broj 6, s 26 proljetnih bodova u 15 utakmica, u odnosu na 19 jesenskih u 20 dvoboja! Jedan od glavnih aktera tog iznimno uspješnog comebacka Radomlja je upravo - Mrkonjić. Postigao je odmah na debiju protiv Aluminija 2 gola (za 4:0) i najavio odlično proljeće. Od 21 gola Radomlja, njegovo su djelo njih 8...

image
CROPIX

Zbog tih učinaka i osebujnosti njegove osobnosti nazvali smo ga pred utakmicu s vodećim Koprom. I krenut ćemo od kraja tog podužeg razgovora jer će poslužiti kao pokazatelj njegovih pogleda...

"Sad igramo s Koprom. Mi smo rasterećeni, oni su lideri i blizu naslova. No, mi igramo u odličnoj formi, imamo četiri pobjede za redom. Oni su u deset posljednjih kola imali sedam pobjeda i tri remija, ali kako ja gledam nogomet, mogli bismo ih i pobijediti sutra..."

I dogodilo se! Na Bonifiki, pred 3.100 gledatelja, Koper je izgubio 1:3 (golovi hajdukovaca Čuića i Ćalušića, te bivšeg Istrinog napadača Guzine) i kolo prije kraja prepustio prvo mjesto Mariboru, koji sada ima bod više.

Radomlje je malo mjesto od 1.500 stanovnika, deset kilometara udaljeno od Ljubljane. Kako mediji navode, od sedam najbogatijih Slovenaca, njih pet živi u Radomlju. Dovoljan pokazatelj dojmljivosti sela koje sada ima hit nogometne Dežele.

Kako je uopće Tomislav Mrkonjić, danas 28-godišnjak, odlučio doći u Sloveniju?

"Kad se ukazala ta opcija, bio sam u dilemi. Pomalo i iznenađen tim pozivom. Prelomio je stav Andre Fistonića, direktora kluba, koji je uložio silnu energiju da me uvjeri kako je to odličan projekt. Došao mi je kući i strastveno tumačio ambiciju kluba, atraktivnost infrastrukture, projekt suradnje s Hajdukom. Zainteresirao me i, eto, ostvarilo se."

image
CROPIX

Kakvu ste realnost zatekli na licu mjesta?

"Točno onakvu kakva mi je predočena, možda i bolje. Iznenadio sam se uvjetima. Osim Dinama i uskoro Osijeka, koji gradi kamp, nitko u Hrvatskoj nema ni približno takve uvjete. Imaju ukupno šest terena u kampu (dva umjetna), prateće sadržaje kao teretana, svlačionice, restoran na vrhunskom nivou. Još je projekata stadiona i organizacijski je to top razina. Profesionalno posloženo kako nogometno, tako i poslovno - ne krije zadovoljstvo Mrkonjić, kojeg očito slične impresije nisu okupirale u hrvatskim infrastrukturnim bespućima..."

Veliki iskorak

Kako ste primljeni u Radomlju?

"Izvrsno, od prvog dana i od svakog člana. Mlada je momčad, ima nas i devet Hrvata, pa sam se lakše prilagodio novoj stvarnosti."

Prvi strijelac je Gedeon Guzina, koji je postigao 9 pogotka u 27 utakmica. S vaših 8 u 15 činite ključan tandem Radomlja?

"S njime se stvarno dobro slažem, što i nije teško. Guzina je pravi napadač i profesionalac. Imao je teret ozljede, ali sada je fit. On igra kao prvi špic, ja uglavnom kao polušpic u 4-2-3-1, povremeno sam i na desnom krilu. Odgovara mi. Trener? Nermin Bašić je u 14 kola bio trener kola u njih 7-8, mislim da to najbolje govori o njegovom radu. Mlad je trener, 38 godina, ali vidi se da je maksimalno pripremljen i upućen u stvari. Voli stvari dobro analizirati sa svojim suradnicima i igračima, temeljit je i jasan. Rezultati sve govore."

Polusezona u Sloveniji je dovoljno da biste stekli mišljenje o kakvoći nogometa?

"Pa, prije dolaska pratio sam i slovensku ligu, zanimalo me i zbog nogometa, igrača koje znam. Sada sam se i osobno uvjerio u napredak slovenskog klupskog nogometa. Igraju otvorenije, dolaze sve bolji igrači, više se radi na tehničko-taktičkom planu. Prije se uglavnom igralo na (polu)kontre odnosno čvrsti blok i protunapadi, što je u biti limitirajuće za razvoj igre. I još tome moram dodati da je infrastrukturno Slovenija zbilja napravila velike iskorake..."

Redovite plaće

Pogotovo u odnosu na Hrvatsku?

"Oni su druga razina u odnosu na naše realnosti. Uvjeti rada, stadioni, prateći sadržaji, rekoh, osim Dinama i možda još nekog kluba, sve je bolje. Uređena je liga, sve se zna, plaćanja su redovita. Posjet? Ako izuzmemo Hajdukove brojke gledatelja, onda je to više-manje na razini HNL-a. Najnogometnija atmosfera je kod Maribora, Mure, Kopra, ostalo je od 500 - 1000 gledatelja."

Gdje je razlika u korist HNL-a?

"Mislim da je ključna u individualnoj kvaliteti igrača. Naši su igrači talentiraniji i zato ne čudi da ih dolazi podosta u Sloveniju. No, ponavljam slovenski nogomet vidljivo napreduje iz sezone u sezonu."

Imate ugovor do ljeta 2023., ali učinak vam sigurno donosi nove opcije?

"Znate kako to u nogometu ide... Uvijek se vrte nekakve priče, pogotovo kada se dobro ide u prvenstvu. Još nisam definirao svoju nogometnu situaciju. Iskreno, otvoren sam za sve opcije. I ostanak u Sloveniji, i za moguće odlaske u 3-4 lige iz koje mi dolaze najave. Vidjet ćemo."

U Hrvatskoj je problem sustav funkcioniranja

Zašto ste mijenjali toliko klubova u Hrvatskoj?

"To je više privid. Stvar je u tome da sam kao i svi mladi igrači, i oni koji ne dobiju puno povjerenje i strpljenja od struke, morao ići na posudbe da bih jednostavno igrao u kontinuitetu. Bio sam u omladinskim kategorijama Dinama i Hajduka. Najbolje sam se osjećao u Dinamu! Organizacijski, infrastrukturno, stručni pristup i metodologija rada, sve je to na jednoj top razini poglavito u hrvatskim uvjetima..."

Ali vi ste propustili priliku jer ste željeli na školsku ekskurziju?

"To je znana anegdota, ali prošlo je dosta godina. Imao sam kao i svatko neki svoj hir, zamjerilo mi se i nisam se vratio u Dinamo. To je bila baš dobra generacija Jedvaja, Kovačića, Šimunovića, Prenge... Doveo me Zoran Mamić, koji me primijetio na pripremama U-17 reprezentacije koju je vodio Ivan Gudelj."

Iz vaših medijskih istupa nazire se kritičnost prema anomalijama hrvatskog nogometa? Možda se mudrije pokaže da ih ne raspravljate javno jer vam zamjere i onda zatvore vrata šansi?

"Anomalije u HR nogometu su znane svima. Doživio sam svašta, kao i mnogi drugi koji se trude zaslužiti iskorak samo svojom kvalitetom igre. Po meni je glavni limit HR nogometa manjak stručnih kadrova koji su potpuno “unutra”, predani svom poslu, stalnoj nadogradnji i praćenju trendove nogometa. Cijeli taj naš sustav je manjkav, počiva na improvizaciji i površnosti. Bio sam u tri kluba prve lige i s dva sam na sudu zbog toga što mi nisu platili obveze po ugovoru. Što treba reći o takvom sustavu i pristupima u nogometu koji bi trebao biti profesionalan? Takve su stvarnosti teret razvoju i nadam se da će se nastaviti mijenjati na bolje."

Što smatrate najboljim u HR nogometu, čija Prva liga ipak iskazuje napredak?

"Uvijek može biti bolje. Nedvojbeno najbolji dio našeg nogometa su igrači! Mi smo zemlja vrlo talentiranih nogometaša, s izraženim individualnim kvalitetama koje prepoznaju i najveći klubovi svijeta, te izdvajaju veliki novac da ih dovedu. Po mojem sudu Hrvatska je općenito po nadarenosti sportaša, ali i njihovom predanom radu, trudu da napreduju i snažnoj motivaciji, svjetski fenomen. Na tako malom prostoru i bazi, u slabašnim uvjetima u kojima se funkcionira, izrastaju velikani u brojnim sportovima. To je fantastično."

Još da društvo sustavnije razvija sportsku priču?

"Slažem se, sustav nam je kritičan. Pogledajmo samo u nogometu kako neke zemlje koje su bile bitno ispod naših razina sada snažnim ulaganjima u infrastrukturu i politiku sporta, škole i stadione, jako napreduje. Poljska, Mađarska prednjače, rješavaju financiranje sporta jer prepoznaju njegovu društvenu i svaku drugu vrijednost..."

Obitelj i nogomet zauvijek

Žalite li zbog neke odluke s obzirom na opći dojam struke da ste mogli puno više iskoračiti u nogometu?

"Ništa ne žalim. Kao i svaki čovjek donosim odluke temeljem uvjerenja u danom trenutku. Nekad su dobre, nekad nisu, ali zbilja je života takva. Odgojen sam tako da ne budem opterećen nekim stvarima na koje ne mogu utjecati. Osjećam se ispunjeno i živi u miru sam sa sobom i svojim situacijama. Volim raspravljati s ljudima koji imaju autoritet znanja. Nije poanta slagati se u svemu, nego razmjenjivati mišljenja i argumente da bi se došlo do nekog objektivnog zaključivanja. Radim na sebi, educiram se, čitam knjige, obrazujem se."

Studij psihologije

Jednom ste izjavili da biste željeli završiti studij psihologije, ali ste zasad na Akademiji za trenere?

"Fakultetsko obrazovanje jest neki moj budući cilj. Završio sam na Akademiji za C licencu, sada mi slijedi za B. Što se psihologije tiče moguće je da ću se kad sazru uvjeti, kroz neki izvanredni studij uključiti i u to. To je i znanje koje dobro dođe u poslu kojim se bavim, odnosno u kojem ću ostati i nakon što jednog dana prestanem igrati."

Trenerska karijera?

"Da. Želim biti trener i mislim da bih u tome mogao biti dobar. Imam neku svoju ideju, analiziram stvari već dugo vremena. Nogomet je umjetnost, znanost i kad joj tako pristupaš možeš napraviti neke važne iskorake. Takvih pristupa nedostaje u nas, kod struke, pogotovo u radu omladinskih škola. Sve zbog banalnih razloga, a to je manjak želje za edukacijom i stalnim usavršavanjem. Kod nas više funkcioniraju kavanski treneri."

Koji su treneri koje držite da imaju te posvećenosti poslu, veće želje za edukacijom i napredovanjem?

"Upoznao sam neke i stekao jasna uvjerenja. Goran Karoglan, kojem davno sugeriram da od pomoćnog postane prvi trener, pa Siniša Oreščanin, Despotović, Tolić... Zanimljivo, svi su oni bez posla u Hrvatskoj, što je za brigu, ali što me sukladno situaciji u našem nogometu ne čudi."

Koja će vaša biti ideja kao trenera?

"Polako, još želim puno godina igrati. No, dobro, osnova je kontrola igre, posjed, način nogometa kojeg promovira Guardiola."

Znani ste kao čovjek koji voli sudjelovati u humanitarnim aktivnostima, ali i onaj koji, ako tako osjeća, stane s nogometom i dade prioritet nečem važnije mu. Možda je to doprinijelo da u Prvoj HNL niste iskoračili koliko objektivno vaš talent može?

"Drugi će prosuditi što mogu ili sam mogao, ali znam da sam, gdje god sam igrao, bio u statusu važnog igrača s uspješnim učinkom. Ponosan sam da nisam nigdje podbacio. Kao osoba oduvijek sam imao jednu želju kao posebnost doživljaja nogometa, a to je pun stadion i noćna utakmica. Meni je to idealan doživljaj."

Nogomet je umjetnost

Još ima vremena, ako sada nastavite kao u Sloveniji golovima i izvrsnim igrama?

"Meni su u životu dvije najvažnije odrednice, obitelj i strast koju imam za nogomet. U njemu mogu biti od nula do 24. Obožavam ga i zato jer pruža neograničene mogućnosti da se čovjek ispuni u svakom pogledu. Kao u umjetnosti, kao u znanosti."

Imate li neki životni san u tom smislu?

"Moj pristup je općenito da se kroz ono što radiš ispuniš zadovoljstvom. Ako baš inzistirate o budućnosti, ostvarenje sna bilo bi doseći točku da zaslužim jednog dana kao trener poziv u neku od liga Petice. To bi bilo to..."

Croatia Zmijavci

Dinamo

Split

Imotski

Hajduk II

Rudeš

Radomlje

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 19:15